Federica Mogherini – Talijanka na čelu europske vanjske politike

Novoizabrani šef Europske komisije, Jean-Claude Juncker uspio je u svom naumu. Na mjesto njegove potpredsjednice i povjerenice za europsku vanjsku politiku izabrana je kandidatkinja. I to Talijanka Federica Mogherini.

No, njen izbor nije prošao bez kontroverze. Osim što su neki tradicionalniji zagovornici prigovorili činjenici da je žena, u javnosti ju se prozivalo zbog toga što je u mladosti bila članica talijanske Komunističke partije.

Ali tko je zapravo Federica Mogherini, žena koja će sljedeće četiri godine voditi europsku vanjsku politiku?

Federica Mogherini – Talijanka na čelu europske vanjske politike

Na mjesto povjerenice za vanjsku politiku EU, Federica Mogherini dolazi s mjesta ministrice vanjskih poslova Italije.

Ova 41-godišnjakinja rođena je u Rimu, udana je i majka dviju kćeri, s diplomom političkih znanosti na temu odnosa između religije i politike u islamu. U politici je od ranih 20-ih kada se uključila u nekoliko grupa civilnog društva. Bila je pripadnica omladinske organizacije talijanske Komunističke partije, da bi sredinom 90-ih ušla u omladinski pokret Demokratske stranke, talijanske nasljednice Komunističke partije.

Vanjskom politikom bavi se od fakulteta što ju je dovelo i do nacionalnog vijeća Demokratske stranke u kojem je bila zadužena upravo za tu tematiku. Na mjesto ministrice vanjskih poslova došla je krajem veljače 2014. godine s mjesta predsjednice talijanske delegacije u NATO-u. Sebe smatra pripadnicom ‘nove generacije europskih vođa’ koji imaju dužnost predstavljati cijelu Europu.

Federica Mogherini
Federica Mogherini (Foto: Flickr – Francesco Pierantoni)

Kontroverzni izbor koji su mnogi htjeli spriječiti

Iako Federica Mogherini očito ima dovoljno međunarodnog iskustva u vanjskim poslovima, njen izbor na mjesto povjerenice nije prošao bez kontroverzi. Predstavnici istočnoeuropskih zemalja, potpisnica bivšeg Varšavskog ugovora, protivili su se njenom imenovanju i čak ga pokušali spriječiti.

Prozvali su ju da je zbog njene prošle povezanosti s Komunističkom partijom naklonjena Rusiji, te da zbog simpatija koje gaji prema Putinu neće željeti zagovarati europske sankcije Rusiji zbog situacije s Ukrajinom.

Međutim, Federica Mogherini već je u svom prvom obraćanju javnosti nakon imenovanja pokazala da to baš i nije tako. Na svom blogu, na kojem je veoma aktivna, otvoreno je pokazala zube Putinu i Rusiji, ali i istaknula kako je diplomacija i dalje jedini način za rješavanje sukoba.

‘Više je nego ikad važno da Europa dokaže kako može riješiti sukobe i spriječiti nove u budućnosti. To je stvar političke volje, ne kapaciteta ili alata koji postoje. Moramo raditi na tome da taj potencijal pretvorimo u akciju’, zapisala je Federica Mogherini te najavila nove sankcije Rusiji.

‘Putin nikad nije poštivao dogovore koje je postigao u Ženevi, Normandiji ili Berlinu. Propustio je priliku da promijeni nešto, ali je iskoristio svoj utjecaj na separatiste. Razlika između onoga što je dogovoreno i stvarnog razvoja situacije je ogromna. Za mene, u ovom trenutku, važno je dati podršku stavu da država sama može odabrati europsku opciju bez ikakvih posljedica ili prijetnji od Rusije. A europski put je pozitivan odabir. Na toj ideji smo gradili partnerske odnose s Moskvom. Međutim, Putinovi potezi to su uništili. Rusija više nije naš strateški partner, ali ostaje strateško pitanje na ovom kontinentu… Akcije koje Rusija provodi idu u suprotnom smjeru – prema vojnoj agresiji i provokacijama. Ponovit ću, nema alternative diplomaciji i sankcije su jedan od alata koji su nam na raspolaganju. I one moraju biti dio šire strategije. Pitanje je hoće li ekonomske sankcije utjecati na buđenje racionalnog ponašanja kod ruskih vođa. U ovom trenutku, Kremlj radi protiv svog vlastitog naroda’, izjavila je Federica Mogherini.

Federica Mogherini Flickr2
Federica Mogherini (Foto: Flickr – Francesco Pierantoni)

Italija okreće leđa Putinu

Za razliku od Federice Mogherini i aktualnog talijanskog premijera Matea Renzia koji su jasno i glasno rekli što misle o Vladimiru Putinu i ruskom uplitanju u Ukrajinu, bivši premijer Silvio Berlusconi bio je poznat po svojim prijateljskim vezama s Putinom. Dovoljno je tek podsjetiti na Berlusconijeve razuzdane zabave u vilama na kojima je ugošćivao Putina i ruske milijardere.

Čini se kako se Italija okrenula Europi i odlučna je zastupati europske interese. Federica Mogherini čini se iskusnom političarkom i dobrom poznavateljicom aktualnog stanja ne samo u Europi, već i na Bliskom istoku. Ako ju potvrdi i Europski parlament, od 1. studenog i službeno će zastupati europsku vanjsku politiku. Težak i odgovoran posao, no prema svemu sudeći, ona će ga moći uspješno odraditi.

Možda će upravo čvrst i odlučan stav prema Rusiji i Vladimiru Putinu napokon ušutkati sve one koji su pokušavali spriječiti imenovanje Federice Mogherini na mjesto europske povjerenice za vanjsku politiku.

Foto: © European Union, 2014; Flick – Francesco Pierantoni

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više