Žene bi zadovoljile niže božićnice nego muškarce

U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima, dok se kod nas umjesto nje ustalila isplata božićnice. Na više od 300 ispitanika, portal MojPosao je istražio kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica i što ove godine zaposleni očekuju po pitanju ‘blagdanskih nagrada’. Zanimljiva je činjenica, da kada istraživanje podijelimo po spolu, iako i muškarci i žene preferiraju novčane nagrade, žene bi se zadovoljile s nižom božićnicom, i to u iznosu od 1.725 kuna, dok muškarci očekuju 2.000 kuna jer tu cifru smatraju odgovarajućom.

Polovica ispitanika (50%) očekuje božićnicu ove godine, a većina njih (92%) očekuje novac i to u prosječnom iznosu od 1358 kuna, što je za 195 kuna odnosno 13% manje nego prošle godine. Poklon bon očekuje 27% ispitanika i to u prosječnom iznosu od 963 kune, dok poklon pakete očekuje 12% ispitanika.

Nešto više muškaraca nego žena, izjavilo je da su najsretniji s novčanom nagradom, njih 88% naprema 82%, dok bi  bon za kupovinu željelo 1% muškaraca i 5% žena, dok bi poklon paket 6% muškaraca i 2% žena. Da je zahvala i poštovanje nadređenih sasvim dovoljno smatra 4% muškaraca i 9% žena.

Da je božićnica pravo radnika, a ne stvar dobre volje poslodavca smatra 44% muškaraca i 58% žena.

božićnice

Božićnice najmanje očekuju u državnim tvrtkama

Ovisno o tipu tvrtke, božićnice najviše očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (69%), a zatim zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (55%).  Božićnicu u najmanjoj mjeri očekuju zaposlenici domaćih institucija (19%) te u državnim tvrtkama (31%). Ovisno o veličini tvrtke, božićnici se najviše vesele zaposleni u malim tvrtkama (do 20 zaposlenika) – njih 61% očekuje nagradu od strane poslodavca. Božićnice u najmanjoj mjeri očekuju zaposleni u velikim tvrtkama (46%). Očekivano, više od polovice ispitanika (53%) iz Zagreba i okolice očekuje božićnicu, kao i stanovnici Sjeverne Hrvatske (50%). Tek trećina ispitanika (30%) iz Središnje Hrvatske gaji nadu da će primiti božićnicu.

Ispitanici koji ove godine ne očekuju božićnicu navode da je to iz razloga jer je ukinuta uslijed krize (45%), dok ih 33% navodi da nisu ni prije dobivali. Malo više od petine ispitanika (22%) pojašnjava da je tvrtka u lošoj financijskoj situaciji i stoga ne očekuju božićnicu. U 2013. božićnicu je dobilo 44% ispitanika, u prosječnom iznosu od 1399 kuna Manje od polovice sudionikaistraživanja dobilo je prošle godine božićnicu (44%) što je manje u odnosu na 2012. kada je 52% dobilo božićnicu. Nedostatak božićnice je za određeni broj ispitanika bilo neugodno iznenađenje budući da je prema podacima istraživanja njih 49% očekivalo nagradu od strane svog poslodavca.

Ispitanici koji su u 2013. primili božićnicu u prosjeku su bili nagrađeni s 1399 kuna (73%). Otprilike trećina ispitanika (32%) dobila je bon za kupovinu u prosječnoj vrijednosti od 1226 kuna. Poklon paket dobilo je 15% ispitanika, pri čemu se paket najviše odnosio na prehrambene proizvode i proizvode tvrtke u vrijednosti od 514 kuna.

Božićnice za podmirenje troškova života

Prošle su godine božićnice najviše dobili zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (63%), zatim zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (54%). U najmanjoj mjeri božićnice su primili zaposlenici institucija, tek njih 17% dobilo je nagradu od svog poslodavca. U 2013. godini božićnicu su u najvećoj mjeri dobili ispitanici iz Dalmacije (47%) te Zagreba i okolice (45%). Božićnicu su u najmanjoj mjeri dobili ispitanici iz Središnje (36%) i Sjeverne Hrvatske (38%). Najviše ispitanika bi novac od božićnice iskoristilo za podmirenje životnih troškova

Gospodarska kriza ostavila je ‘traga’ na stavove građana te ih sve više uviđa da božićnica nije nešto što mogu smatrati sigurnim prihodom. Malo više od polovice ispitanika (57%) smatra da je božićnica ipak stvar dobre volje poslodavca i da se isplaćuje u skladu s poslovnim rezultatima. Suprotnog mišljenja je 43% ispitanika koji božićnicu smatraju svojim pravom i poslodavcu zamjeraju neisplatu iste.

Na pitanje koja bi im bila najdraža vrsta nagrade krajem godine, većina ispitanika (83%) navodi novac, a zatim zahvalu i poštovanje od strane nadređenog (8%).

Najviše ispitanika (41%) kada bi dobili božićnicu, novac bi iskoristili za podmirenje osnovnih životnih troškova. Petina ispitanika (20%) božićnicu bi iskoristila za kupnju božićnih poklona, a 19% ispitanika bi sebi priuštili neki mali luksuz. Čak 17% ispitanika božićnicu bi iskoristilo za podmirenje dugovanja.

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1769 kuna, što je za čak 30% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine.

 

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više