Prema istraživanju 2000 razgovora za posao, muškarci govore više i slušaju manje kada intervjuiraju žene!

Novo američko istraživanje pokazalo je da se žene na razgovoru za posao susreću s jednim problemom više. Naime, istraživanje provedeno na 2000 razgovora pokazalo je da kad muškarci intervjuiraju žene govore 30% više i slušaju znatno manje nego kad intervjuiraju druge muškarce, prenosi Women’s Agenda.


Pročitajte više: Što napraviti kad vas muškarac prekida dok govorite?


Žene na razgovoru za posao dobivaju manje pažnje

Nalaze je prikupila tvrtka BrightHire koja je proučavala više od 2000 intervjua koje je proveo njihov HR tim. Istraživanje je također otkrilo da su intervjui, kada su muškarci intervjuirali drugog muškarca, u prosjeku trajali 15% duže nego kad su intervjuirali žene. Razgovor za posao između muškarca i muškarca trajao je 31 minutu, dok je između muškarca i žene trajao u prosjeku 26 minuta.

Također se pokazalo da muški anketari dominiraju u 60 posto razgovora za posao sa ženama, a govorili su i 20 riječi u minuti više kad su bile žene na razgovoru za posao.

Slijedom toga, žene koje traže posao izgovorile su 6 posto manje riječi kad ih je intervjuirao muškarac, nego kad ih je intervjuirala druga žena.


Pročitajte više: Hoće li direktiva EU o transparentnosti plaća konačno smanjiti razliku u plaćama?


Kako spriječiti pristranost?

Jedan od suosnivača tvrtke BrightHire Teddy Chestnut je rekao da taj fenomen nesvjesne pristranosti teško riješiti jer se teško i uočava. “Ali kad možete proučiti i pogledati obrasce tijekom intervjua kao što smo to radili ovim istraživanjem, odjednom se to u potpunosti vidi”, rekao je Teddy.

“Tvrtke koje se žele suočiti s pristranošću u procesu zapošljavanja ne mogu samo voditi radionicu i nadati se najboljem. Moraju moći vidjeti kako se zapravo vode njihovi intervjui”, istaknuo je Teddy.

Da bi izgradile inkluzivne procese zapošljavanja, tvrtke moraju ići dalje od obuke za nesvjesne pristranosti.

I algoritam je nepristran pri zapošljavanju žena

Istraživanje provedeno na razgovoru za posao može se usporediti i s istraživanjem algoritma za zapošljavanje. Naime, Sveučilište Melbourne provelo je istraživanje koje je došlo do zaključka kako čak ni tehnologija nije uspjela savladati rodnu diskriminaciju pri zapošljavanju. Prelazak na tehnologiju biranja kandidata bio je sljedeći: 40 kandidata sudjelovalo je u istraživanju, na imaginarnom natječaju za radno mjesto u banci. Ispitanici su bili studenti, magistri, postdoktorandi, navodi Women’s Agenda. Rečeno im je da će biti prosuđivani na temelju radnog iskustva, obrazovanja i ključnih riječi kao što su “diploma” i “ljudski resursi”.


Pročitajte više: Žene pri zapošljavanju diskriminirane i u sustavu nepristranog algoritma?


Istraživači su otkrili da su zaposlenici u prosjeku rangirali kandidatkinje za četiri mjesta niže od muškaraca za ulogu financijskog službenika. Kandidatkinje su također smještene dva i pol mjesta niže od muških kandidata za mjesto analitičara, unatoč tome što su životopisi potpuno identični. Zašto?

Upravo se kroz algoritam provukla ta nesvjesna i nevidljiva diskriminacija. Kao i u brojnim situacijama, seksizam i neravnopravnost često nisu vidljivi, ali upravo istraživanja kao ovo mogu potaknuti vidljive promjene.

Foto: Unsplash/Amy Hirschi

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Dođite na najopakiji doček jeseni ikada – Kaubojska bundevijada u Općini...

Dolazak jeseni Općina Fužine proslavit će interesantnim događanjima, a posebno atraktivna bit će Kaubojska bundevijada koja se održava u nedjelju 26....
- Advertisment -