Kako zapravo izgleda život žene u Hrvatskoj?

Žena u Hrvatskoj živi šest godina duže od muškarca, ima 22 posto veće šanse da završi fakultet, a plaća joj je za četvrtinu manja nego plaća muškarca. Tako otprilike izgleda život žene u Hrvatskoj.

Europski institut za ravnopravnost spolova zna kako informacije prenijeti na privlačan i interaktivan način. Tako je sad predstavio novu “igru” koja funkcionira tako da unesete svoj spol i zemlju rođenja da vidite kako bi se vaš život mogao odvijati.

Kuha i pere svaki dan, ali radi 5 godina manje od muškaraca

Kombinirajući statističke podatke relevantnih agencija, kojima barata, EIGE oslika neke od ključnih informacija. Tako, primjerice, saznajemo da ćemo kao žena u Hrvatskoj raditi 5 godina manje od prosječnog muškarca u Hrvatskoj. No iako će žena u Hrvatskoj pet godina manje raditi ‘službeni’ posao, za onaj neslužbeni – kućanski, velike su šanse da će ga odrađivati sama. Za žene je 50 postotnih bodova veća vjerojatnost da će raditi kućanske poslove ili kuhati svaki dan, u usporedbi s muškarcima.

Ako ste žena u Hrvatskoj, živite u zemlji u kojoj odluke o vašem životu donose uglavnom muškarci jer je žena u Saboru tek mršavih 32 posto. Neće vas obradovati niti činjenica da živite u zemlji u kojoj je 41 posto žena doživjelo neku vrstu seksualnog nasilja ili uznemiravanja.

Ovaj alat može biti koristan ako razmišljate o selidbi – jednostavno pogledate u kakvoj je poziciji vaš spol u drugim europskim zemljama.


Pročitajte više: Indeks žena u biznisu najveći dosad, no Hrvatska i dalje kaska


Popravlja li se stanje za žene u Hrvatskoj?

Podsjećamo, Hrvatska je, zajedno s Belgijom, Litvom i Nizozemskom pokazala najveći napredak u rezultatima rodne ravnopravnosti prema Indeksu rodne ravnopravnosti koji provodi EIGE. Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bilježimo blagi, ali kontinuirani napredak. Tako je prema Indeksu za 2022. godinu Hrvatska od 27 zemalja članica EU zauzela 19. mjesto, pa je život žene u Hrvatskoj danas znatno bolji no ranije kad je Hrvatska bila gotovo na samom začelju.

No, veliki nedostatak ovog indeksa ravnopravnosti je izostanak varijabli koje bi mjerile nasilje. Pitanje je kako bi onda stajala Hrvatska. Te bismo brojke mogli dobiti 2024. godine. Eurostat trenutno provodi opširno istraživanje u pogledu rodno utemeljenog nasilja, a prema najavama rezultati bi trebali biti objavljeni u EIGE-ovom Indeksu za 2024. godinu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -