Iako moderne Ruskinje dominiraju biznisom i politikom, obične žene su si same krive za silovanje i nasilje u obitelji

Iako Vladimir Putin na prvu odaje dojam čovjeka kojeg zanimaju samo rat i lov na tigrove, ispada da je ruski predsjednik sve samo ne aseksualan. To što je bio u braku s Ljudmilom Putinom od 1983. do 2014. nije ga spriječilo da ljubuje s brojnim poznatim Ruskinjama. Doduše, mnoge od njih su postale uspješne i slavne tek nakon što su postale Putinove ljubavnice.

Tako je primjerice Svetlana Krivonogikh bila tek Putinova spremačica, a danas je u dobi od 45 godina multimilijunašica, suvlasnica banke i vlasnica mnogih luksuznih nekretnina diljem svijeta.

Žene u Rusiji- ili omiljene ili potlačene

Putin je navodno bio i s jednom izrazito slavnom Ruskinjom. Riječ je o opernoj pjevačici Ani Netrebko. Slava ju prati daleko izvan granica Rusije, a čak ju je i Putin nazvao “jednom od najvećih zvijezda svjetske operne scene”. K tome je bio redovit gost na njezinim nastupima, a uručio joj je i neke nagrade.

Priča se da je Putin bio i s primabalerinom Boljšoj teatra Svetlanom Zakharovom. I njoj je, baš kao i Netrebkovoj, poklanjao cvijeće nakon svakog nastupa. K tome ju je postavio kao članicu Savjeta za kulturu predsjednika Rusije. S druge strane, Zaharova je više puta javno rekla da mnogo toga duguje Putinu.


Pročitajte više: Putinove kćeri – ambiciozne i pametne djevojke koje otac nikada nije pohvalio. Onu izvanbračnu još najviše voli


Alina – Putinova najveća ljubav

Svakako najpoznatija Putinova ljubavnica je bivša gimnastičarka, a danas političarka i zastupnica u Dumi 38-godišnja Alina Kabaeva. Navodno su vjenčani u tajnosti. No, to ne možemo znati sa sigurnošću. Naime, list Moskovsky Korrespondent objavio je svojedobno vijest da se Putin zaručio s Alinom. Tadašnji vlasnik novina, utjecajni ruski milijarder Aleksandar Lebedev povukao je priču, a novine su ugašene. Izbio je golemi skandal. Ipak, tračevi nisu stali.

Da stvar bude bolja, Alina je uskoro dobila sina s Putinom. Nakon toga se pojavila na naslovnici ruskog Voguea, a kada su ju pitali za sina, rekla je kako nema sina, već kako je dječak o kojem se priča njezin nećak. Suvišno je govoriti da joj nitko nije vjerovao. Nakon sina dobili su još dvije kćeri. Neki navode da u biti imaju četvero djece.

Tjeraju ju iz Švicarske

Alina i djeca koju je dobila s Putinom ovih su dana izazvali medijsku pomutnju. Naime, Alina se zbog rata u Ukrajini s djecom skriva u Švicarskoj. Doduše, neki tvrde da je tamo već godinama, odnosno da je već 2015. dobila švicarsko državljanstvo, baš kao i njezina djeca.

Ovo je izazvalo bijes mnogih pa su građani Ukrajine, Rusije i Bjelorusije poslali Švicarskoj apel da se Alina protjera iz Švicarske. Dosad je putem interneta peticiju za njezin izgon potpisalo više od pedeset tisuća ljudi. Potpisnici traže da se propita njezino švicarsko državljanstvo te da se i njoj, kao navodnoj supruzi ratnog zločinca, nametnu određene sankcije.

Također traže da se kazne korumpirani švicarski političari koji su joj uopće omogućili da dobije državljanstvo. Navodno su se na Alinu obrušili i njezini prijatelji te ju mole da uvjeri Putina da prekine rat. Alina tvrdi da čak ni ona ne može doći do Putina, ali zato je u javnosti oštro osudila odluku da se ruskim sportašima zabrani sudjelovanje u raznim sportskim natjecanjima. Nažalost ovo nije njezin prvi medijski skandal. Štoviše poznata je po njima. Tako je zbog korištenja dopinga 2001. ostala bez pet zlatnih medalja.


Pročitajte više: Ruska umjetnica: Diktatori se ponašaju kao zatvorski upravitelji. Dobrotu tretiraju kao slabost


Je li Putin uistinu ljubitelj žena?

Ipak, postavlja se pitanje je li Putin uistinu ljubitelj žena, bez obzira na to što je ženama oko sebe osigurao bezbrižan život. Jer život žena u Rusiji je sve samo ne bezbrižan.

Ruski državni dužnosnici javno zagovaraju dozvoljavanje sklapanja braka između tinejdžerki i sredovječnih muškaraca. Pritom bez srama ističu da se njihova ideja bazira na činjenici da se žene “osuše” nakon što navrše 27 godina.

Obiteljsko nasilje – zločin koji se odobrava

Obiteljsko nasilje je također veliki problem, a u Dumi su počeli raspravljati o zakonu koji bi identificirao obiteljsko nasilje kao zločin tek 2015. nakon što je priča Anne Zhavnerovich šokirala javnost. Naime, Anna je brutalno pretučena od strane bivšeg partnera nakon što je odlučila okončati vezu. Tek tada se počelo govoriti o tome da bi žrtvu trebalo zaštiti u ovakvim slučajevima te da bi počiniteljima trebalo zabraniti pristup.

Još su statistike iz 2008. govorile kako se obiteljsko nasilje događa u 25% ruskih obitelji te da 14,000 žena svake godine umire od posljedica ozljeda koje im nanose supruzi i rođaci. Poražavajuća informacija je bila i ta da je 65% svih ubojstava u Rusiji povezano s nasiljem u obitelji. Statistike iz 2018. pak govore da 49% Ruskinja smatra kako su upravo kod kuće izložene najvećem riziku od nasilja.

No, kako u Rusiji i dalje postoji stav da se obiteljski problemi rješavaju unutar obitelji i da su žene krive za svoju situaciju, ove statistike nisu zaprepastile ni Putina ni prosječnog Rusa.

U Rusiji se žrtve silovanja tretiraju kao da su one krive

Ono što je pak zaprepastilo ne samo rusku, već i svjetsku javnost bio je slučaj iz 2019. Ruskinje su tad prosvjedovale zbog pokušaja silovanja u kojem je kazna zatvora prijetila žrtvi, a ne napadaču.

Naime, tad 19-godišnja Darja Agenij je nožem za oštrenje olovaka u trbuh ubola čovjeka koji ju je pokušao silovati. Iako je tvrdila da je ovo učinila u samoobrani, policija je otvorila istragu protiv nje, a ne protiv njezinog napadača. Prijetilo joj je do devet godina zatvora, no to je ništa prema kazni od 20 godina.

Sestrama Krestini, Angelini i Mariji Kačturjan, u dobi od 17, 18 i 19 godina prijetilo je do 20 godina zatvora jer su na smrt izbole svog oca. Iako je istraga pokazala da ih je tukao i seksualno zlostavljao, sud je ipak bio na strani njihovog nasilnog oca.


Pročitajte više: Rodno uvjetovano nasilje: Silovanja žena smo svjesni tek kad dođe do medija


Ne planira se uvesti zakon koji će zaštititi žene

Umjesto da se Ruskinje zakonom zaštiti nakon ovakvih primjera, situacija je postala još gora. Obiteljsko nasilje je 2017. djelomično dekriminalizirano. To će reći da se takozvani “lakši slučajevi” nasilja nad ženama unutar obitelji ne tretiraju kao kazneno djelo.

Ruske je vlasti stoga prozvala i međunarodna organizacija Human Rights Watch. Štoviše, 2018. objavili su izvještaj naslovljen “Mogao bih te ubiti i nitko me ne bi zaustavio”.

U izvještaju su naglasili kako ruska država ne pokazuje želju da zaštiti žrtve nasilja, no niti njihovi napori nisu urodili plodom. Umjesto novih zakona koji štite ruske žene, internet je prepun priča o ruskim muškarcima koji su osakatili ili ubili svoje žene. Ovi scenariji toliko su gnjusni da ih je bolje ne prepričavati. Jedino gnjusnije od toga su izjave ruskih policajaca i odvjetnika koji tvrde da su one ovakve scenarije zaslužile.

U isto vrijeme Ruskinje se potiče da se pomire sa situacijom kod kuće i zabave se majčinstvom. Tako je 2013. Rusija zabranila oglašavanje usluga pobačaja, a potom se raspravljalo bi li pobačaj uopće trebao biti moguć, pogotovo ako bi zdravstveni sustav trebao pokrivati troškove za isti.

Položaj moderne Ruskinje je bolji, no rješava li to problem zlostavljanja?

S jedne strane Ruskinje njihovi partneri nemilice sakate i ubijaju, s druge strane pojavila se jedna nova skupina Ruskinja. To su neudane žene u tridesetima, bez djece i izrazito uspješne u svom poslu. Smatra se da bi žene čak imale veće plaće od muškaraca da ih se ne diskriminira kada odluče roditi.

K tome čak 40% vodećih menadžerskih pozicija u Rusiji čine žene. Ovo je svakako najviša brojka na svijetu.

No glavni razlog za ovu statistiku ne leži u feminizmu, već u visokoj smrtnosti muškaraca. Određenu ulogu u ovoj priči odigrala je i pozicija žena u Sovjetskom Saveza. Iako ni tad stvari nisu bile savršene, žena Sovjetskog Saveza imala je plaćenu skrb o djeci, pristup pobačaju i razvodu. K tome su žene imale istaknutu ulogu u vojski i politici. Baš kao što guvernerka Elvira Nabiullina i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova imaju danas.

Ipak, činjenica da moderne Ruskinje dominiraju ruskim biznisom i politikom i dalje nije učinila ništa za spas žena žrtava nasilja.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -