Drugačiji pogled na žene u startup svijetu

Budući da se tehnološka industrija i startupovi još uvijek smatraju „svijetom muškaraca“, priče o diskriminaciji žena nisu ništa novo. No, sve više takvih priča dolazi u središte pozornosti, kao i činjenica da postoji veliki manjak žena u tehnološkoj industriji.

Otkrivanje takvih priča s jedne strane ima pozitivan utjecaj – sama činjenica da se o tome priča dovodi do smanjenja diskriminacije i sve većeg broja žena koje pokreću startupe. Dok s druge strane, to može obeshrabriti mlade djevojke i žene da uopće uđu u svijet tehnološke industrije i startupa.

Žene u startup svijetu uspjele usprkos diskriminaciji

Kako otkrivanje takvih priča ne bi za posljedicu imalo obeshrabrivanje žena za ulazak u svijet startupa, Sukhinder Singh Cassidy, osnivačica Joyusa – video shopping startupa, odlučila je istaknuti priče žena koje su usprkos diskriminaciji uspjele pokrenuti i razviti vlastite biznise, piše Fortune.

Cassidy je anketirala 100 poduzetnica o njihovim iskustvima uspona i razvoja biznisa, a rezultate sažela u otvorenom pismu objavljenom na portalu Re/Code. Pismo je potpisalo 58 žena.

Istraživanjem je otkrila da su ispitanice, usprkos diskriminaciji i seksizmu u Silicijskoj dolini, uspjele razviti uspješne biznise.

Više od polovice poduzetnica (67%) je reklo da su doživjele diskriminaciju, njih 35% je doživjelo neku vrstu seksualnog uznemiravanja, a čak 86% da su bile tretirane drugačije nego muški kolege.

Ne morate imati diplomu iz STEM područja da bi pokrenuli startup

Iako ovi podaci pokazuju ono o čemu se govori u javnosti – da su žene tretirane drugačije od muškaraca u svijetu startupova, istraživanje je pokazalo i jednu iznenađujuću informaciju.

Naime, čak 84% ispitanih poduzetnica nema diplomu u STEM području, a uspjele su pokrenuti startup.

Dakle, ispitane poduzetnice ne samo da su uspjele usprkos diskriminaciji, nego većina njih nema diplome iz STEM područja bez koje mnogi smatraju da je teško pokrenuti vlastiti startup.

Lisa Stone, suosnivačica medijske kompanije i online zajednice BlogHer, koja je bila jedna od potpisnica objavljenog otvorenog pisma, rekla je za Fortune da nema MBA ili diplomu iz STEM područja i da smatra da su kreativnost i strast puno važniji.

Linda Rottenberg, suosnivačica i izvršna direktorica Endeavor.org, kompanije koja podupire najutjecajnije poduzetnike diljem svijeta, rekla je da vjeruje da su unutrašnje barijere s kojima se žene suočavaju puno teže za prevladati od onih strukturalnih, financijskih ili kulturoloških.

„Svi, naročito žene, si moraju dopustiti da slijede vlastite ideje i moraju razumjeti da ne moraju biti mladi muškarci da bi uspjeli“, rekla je Rottenberg za Fortune.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više