Žene video igre konzumiraju više i od tinejdžera

Godinama je industrija video igara bila isključivo područje u kojem vladaju tinejdžeri i muškarci. Tipičan igrač video igre bio je muškog spola, u dobi do 30 godina, a često je u medijima prikazivan kao izolirana osoba koja danima ne izlazi iz svoje sobe. Nerijetko se u medijima moglo čuti i o zagriženim igračima koji su završili u bolnici ili čak umrli jer su danima igrali igre bez prestanka. Međutim, kako su se mijenjale platforme za igranje igara, tako su i žene polako otkrile svijet video igara.

Žene video igre uglavnom igraju na telefonima

S razvojem igraćih konzola poput Playstationa i Wii odnosno pojavom pametnih uređaja, promijenile su se i igračke navike. Američka grupa koja prati tržište video igara, Entertainment Software Association, nedavno je objavila istraživanje koje je otkrilo da su odrasle žene postale velike igračice video igara.

Prema njihovim podacima, odrasle žene video igre konzumiraju čak više od tinejdžera. Iako su muškarci i dalje najveći igrači, broj žena koje igraju video igre u SAD-u popeo se na gotovo 48 posto. Prema nekim podacima čak 70 posto djevojaka u dobi od 12 do 24 godine igra video igre, što ukazuje na to da će postotak žena koje igraju video igre rasti i u budućnosti. Zanimljiv je podatak i da čak 61 posto žena u dobi od 45 do 64 godine igra video igre. Za usporedbu, u toj dobnoj kategoriji video igre igra nešto manje od 50 posto muškaraca.

Za taj skok postoji jednostavno objašnjenje. Iako žene vole odigrati neku zanimljivu (i najčešće ne nasilnu igru na igraćoj konzoli), najčešće igre igraju na svojim pametnim uređajima – telefonima i tabletima.

I dok su u prošlosti žene igrale video igre kako bi se družile s obitelji (najčešće s djecom), sada biraju igre koje ih mogu zabaviti i koje će im skratiti vrijeme čekanja odnosno opustiti ih u kratkom vremenu.

video igre WII2

Žene biraju mozgalice i nenasilne igre

U prošlosti su proizvođači video igara gledali na tinejdžere kao na potencijalne kupce i usmjeravali razvoj igara i marketing prema njihovim interesima. No, posljednji podaci koje je predstavila tvrtka za mobilno oglašavanje Flurry Analytics ukazuju na to da su žene te koje predstavljaju veću potencijalnu vrijednost za proizvođače video igara.

Za razliku od tinejdžera i muškaraca kojima su najdraže utrke, vojne igre i igre u kojima vlada nasilje, žene biraju igre koje su ‘spolno neutralne’ te zahtijevaju razmišljanje i planiranje.

Tako će žene radije odabrati klasične kartaške igre poput ‘Solitaire’ ili ‘Hearts’, simulacije poput ‘Candy Crush Saga’ ili ‘AngryBirds’ odnosno ‘Sims’, a nerijetko će posegnuti i za različitim mozgalicama poput ‘QuizUp’ ili drugim kvizovima.

Tome treba pridodati i cijeli niz video igara koje su namijenjene ženama, a koje nisu nužno klasične video igre. Tako se na tržištu mogu pronaći video igre čiji je cilj potaknuti žene na vježbanje (yoga, tenis, streličarstvo), kuhanje, uzgajanje biljaka i slično.

Industrija se okreće ženama

Ono što posebno izdvaja odrasle žene u odnosu na tinejdžere je činjenica da su one spremne potrošiti novac u samoj igri kako bi napredovale ili dobile pristup ekskluzivnom sadržaju. Flurry je tako otkrio kako žene troše trećinu novca više u samim igrama no što bi to potrošili muškarci.

Osim što su spremne potrošiti više novca, žene su i ‘vjernije’ igrama koje igraju od muškaraca. Tako će igru koju su odabrale i koja im se svidjela češće posjećivati (i igrati) nego što bi to napravili muškarci. U prosjeku, žene se vraćaju 42 posto češće odabranoj igri nego što to rade muškarci.

Da su žene budućnost industrije video igara prepoznali su i proizvođači igara za računala koji sve češće u igre ubacuju snažne ženske likove koji potom privlače igračice, bez obzira na njihovu dob. Imate li pak kod kuće tinejdžerku koja pokazuje interesa za ovakvim vidom zabave/edukacije, preporučite joj ovih 8 video igara.

Igrate li i vi video igre? Na računalu, igraćoj konzoli ili pametnom uređaju? Koja vam je igra najdraža i zašto?

Foto: King.com, screenshot YouTube, 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Aleksandra Prijović

Tko nam to p(j)eva u Areni? Aleksandra Prijović izazvala pomutnju

Ni odron smeća na Jakuševcu, ni bespravna gradnja bivšeg šefa HEP-a, ni umiješanost ministrice Obuljen Koržinek u aferu Geodezija. Ništa od...
- Advertisment -