Želite li odgojiti uspješne kćeri? Znanost kaže da im trebate više prigovarati

Biti roditelj istovremeno je i lako i teško, ispunjujuće i uznemirujuće… Za roditelje to je jedan od najvećih izazova s kojima se susreću u životu i najvažniji životni posao.

Potrebna su mnoga znanja i vještine kako bi se odgajala djeca, no upravo te se vještine uče kroz iskustvo, isprobavajući što je korisno, a što nije.

Izvršna direktorica CBS Entertainmenta Nina Tassler napisala je knjigu “Što sam rekla svojoj kćeri” u kojoj je savjetuje mame o tome koliko je važna njihova uloga u odgoju kćeri, u kojoj se poštuje dječja individualnost i podupire ih se u stvarima koje vole.

Iza uspješne kćeri stoji mama koja joj prigovara

S druge strane je odvjetnica Amy Chua koja je u svojoj knjizi „Majka uspjeha: Kako sam odgojila pobjednike“ pisala o kineskom odgoju s jakim radnim navikama i vještinama, uključujući prijetnje, urlanja i nasrtaje, kako bi kćeri postigle vrhunske rezultate i postale savršene.  Ona pak smatra da je „željezni“ odgoj najbolji način da se djece pripreme za budućnost. Svatko, dakle, na svoj način pokušava podići uspješnu djecu.

No, čini se kako upravo te mame koje stalno nešto zanovijetaju kćerima rade dobar posao, posebno u tinejdžerskim godinama.

Ukoliko je i vaša mama stalno nešto prigovarala dok ste bile male – možda ste upravo zbog toga danas i uspješne. Prigovaranje, naime, ima smisla jer djevojčice čiji roditelji stalno nešto prigovaraju imaju veće šanse da budu uspješne, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Essexu.

Istraživanje je vodila Ericka Rascon-Ramirez u razdoblju od 2004. do 2010. godine, a pratili su živote više od 15 000 djevojčica u dobi od 13 i 14 godina.

Istraživanje je pokazalo kako su visoka očekivanja „glavnog“ roditelja, što je u većini slučajeva bila majka, igrala ulogu u nekim životno važnim odlukama kćeri.  One su imale manje šanse za tinejdžersku trudnoću od onih čije su majke opuštenije, imale su veće šanse da će upisati fakultet i naći bolje plaćen posao, kao i to da će manje vremena biti nezaposlene.

No, to naravno ne znači da su kćeri opuštenijih mama često trudne, već se radi o usporedbi od samo četiri posto u odnosu na mame koje prigovaraju, što ipak nije pretjerani razlog za brigu, piše Daily Mail.

No, bez obzira koliko tinejdžerkama smeta stalno zanovijetanje njihovih mama i trude se izbjeći njihove savjete, vjerojatno je da će taj majčin utjecaj biti jedna od glavnih odrednica u njihovom daljnjem životu.

Foto: 123

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

  1. Poslovni uspjeh može biti lijepa stvar, no smatram da je ovaj savjet promašen i nepromišljen.

    Konstantno prigovaranje stvara nesigurne osobe, često nesretne sobom. Stvara osobe koje će kroz cijeli život tražiti način da dobiju tuđe odobravanje. Da, možda će zbog toga više napredovati, biti uspješnije na poslu jer će stalno grebati više i jače ne bi li konačno dobile potvrdu da vrijede, no zar netko zaista svom djetetu želi da do poslovnog uspjega dođe stalnim dokazivanjem svijetu oko sebe da vrijedi? Ponavljam, poslovni uspjeh je lijep, no ovo je jedan od slučajeva kada cilj ne opravdava sredstvo.

    Nemojte stalno prigovarati svojoj djeci i nemojte to raditi govoreći da je to za njihovo dobro. Nije lijepo ni dobro.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...