Ovih pet filmova obavezno pogledajte na Zagreb Film Festivalu

Zagreb Film Festival najveći je međunarodni filmski festival u Hrvatskoj, a sljedeći tjedan u Zagreb stiže 21. izdanje na kojem će se predstaviti najbolje iz recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije! ZFF je usmjeren na otkrivanje i promicanje suvremenog nezavisnog filma i debitantskih filmova redatelja iz cijeloga svijeta. Pripremili smo kratki pregled pet filmova koje jedva čekamo pogledati na ovogodišnjem ZFF-u.

ZFF preporuke

Lost country

Srbija 1996. U tijeku su studentske demonstracije protiv Miloševićeva režima, a 15-godišnji Stefan pred najtežom je revolucijom – mora se suprotstaviti voljenoj majci, glasnogovornici korumpirane vlade protiv koji se bore njegovi prijatelji. Lost country je autentična priča o konfliktu koji nastaje kad se sukobe osobne vrijednosti i ljubav prema obitelji. Relevantan pogled u prošlost koji nas upozorava na budućnost.

Film istražuje emocionalno i političko oblikovanje dječaka rođenog početkom osamdesetih u Titovoj Jugoslaviji i u jugoslavenskoj komunističkoj obitelji dok se politički sustav oko njega radikalno raspada.

Film je na rasporedu u utorak u 21 sat u CineStaru Branimir.


Pročitajte više: Posjetite hrvatske lokacije gdje su se snimale popularne serije i filmovi


20.000 vrsta pčela

“Kako ti znaš tko si, a ja ne znam tko sam?” pita osmogodišnjakinja svoju majku Anu. Roditelji su je nazvali Aitor, svi je zovu Coco, ali ona ne osjeća da joj je bilo koje od tih imena ispravno. Dok šeće ulicom, svi komentiraju koliko je lijepa djevojčica, ali obitelj i prijatelji je uvijek zovu dječakom. Kada je njena mama odvede na selo k baki, Coco se zbliži sa svojom starom tetkom, pčelaricom, kod koje pronalazi podršku i slobodu da izabere svoje vlastito ime.

“20.000 Vrsta Pčela” je priča o odrastanju u kojoj scenaristica i redateljica Estibaliz Urresola Solaguren istražuje odnos između tijela, spola i identiteta. Ovo nije samo film o transrodnom djetetu, već i međugeneracijski portret o identitetu i prihvaćanju u obitelji, o izgradnji odnosa između spolova, tradiciji i promjeni, ali prije svega o potrebi da budemo voljeni onakvi kakvi jesmo. Film ima za cilj destigmatizaciju kinematografskog prikazivanja transrodne djece.

Film će se prikazati u petak u 18.30 u CineStaru Branimir.


Pročitajte više: Ovi filmovi davno su progovorili o ekološkim problemima, a još su


Moj stan

Svi ljubitelji Dnevnika malog i velikog Perice – ovo je film za vas! Moj stan prikazuje Zagreb početkom 1960-ih. Jedna sasvim obična zagrebačka obitelj živi u skučenom stanu stare stambene zgrade i sanjari o prostranijem domu koji će biti samo njihov. Ovo je humoristična priča o selidbi u vlastiti stan u novoj zgradi, ispričana iz perspektive njihove malene kćeri.

Film je inspiriran romanom “Dnevnik malog Perice”, a prvo je redateljsko ostvarenje Zvonimira Berkovića, redatelja hrvatskog filmskog klasika “Rondo” i scenarista, po mnogima najboljeg hrvatskog filma, “H-8”.

Film je prikazan u Cannesu, gdje je ovjenčan nagradom žirija za kratkometražni film, a u programu ZFF-a prikazuje se u čast obljetnice 70 godina Zagreb filma.

Film će se prikazati u srijedu u 21 sat u CineStaru Branimir.

Prošli životi

Tu je ponešto i za ljubitelje dobrih starih romantičnih filmova. Dvanaestogodišnjaci Nora i Hae Sung rastaju se kada se Nora preseli s roditeljima iz Koreje u Kanadu. Dvadeset godina kasnije, Nora je udana i razvija uspješnu spisateljsku karijeru u New Yorku. Kada saznaje da Hae Sung dolazi u New York na tjedan dana, njih dvoje se ponovno susreću.

Ovaj melankolični romantični prvijenac kanadsko-korejske autorice Celine Song nije prestao oduševljavati publiku i kritiku od svoje premijere na Sundanceu.

Film je na rasporedu u četvrtak u 18.30 u CineStaru Branimir te u nedjelju u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti.

Radikalno

Sergio Juarez novi je učitelj siromašne škole u meksičkom gradu pored granice. Opustošeni nemarom, korupcijom i nasiljem, grad i škola ne pružaju mnogo opcija izgubljenoj mladeži. Frustriran općom apatijom, Sergio se okreće radikalnim metodama kako bi zadobio interes učenika i pomogao im shvatiti njihov potencijal.

Zasnovan na stvarnoj priči, Radikalno je dirljiva, zarazno optimistična priča o nadi i prilikama koja je na Sundanceu ovjenčana nagradom publike.

Film će se prikazati u srijedu u 18.30 u CineStaru Branimir.

Foto: Canva / IMDB

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -