Diana Plazonić iz potpuno drugog gledišta: Nikada nismo živjeli u sigurnijim vremenima, a evo koja je tajna životne harmonije!

Danas postoji konsenzus kako “živimo u stresnim vremenima”. Taj stres percipiramo svi – djeca, učitelji, zaposlenici i poslodavci. Međutim, kada pogledamo objektivnije nikada u ljudskoj povijesti nismo živjeli u sigurnijim vremenima. Nikada nije bilo manje gladi, manja smrtnost djece i dulji život. Doktorica dentalne medicine istaknula je kako životna harmonija krije tajnu odnosa unutarnjih osjećaja i vanjskog izgleda za kvalitetan život.


Pročitajte više: Savjeti za jačanje uma i reduciranje stresa


Je li životna harmonija moguća u načinu razmišljanja današnjice?

Zašto smo nervozniji, napetiji, nesigurniji nego naši preci? Ljudska vrsta ima gene koji se nisu bitno mijenjali još od ledenog doba i biološki nismo programirani za civilizaciju koju smo stvorili.

Ono što karakterizira današnjicu je ne samo tehnološka već i informacijska eksplozija. Danas jednako pratimo izbore u Americi, pogađa nas glad u Jemenu, znamo kako raste pandemija korone u Australiji.

Istovremeno na poslu se odvijaju stalne promjene – zahtjevi za kontinuiranom visokom razinom performanse (što je neprirodno jer su ciklička kretanja, usponi i padovi prirodni) su stalni jer konkurencija je “velika”, a kriza “stalna”. Naša biologija ne razlikuje smrtnu opasnost od opasnosti od neuspjeha, reakcija našeg tijela i kaskadne reakcije je ista s tim da danas to stanje traje dugotrajno i vremenom iscrpljuje hormonalno i biokemijski naš organizam. Kada smo umorniji, nervozniji to stanje se poput virusa prenosi i na ljude u našoj okolini i najednom smo svi skupa “zaraženi”.


Pročitajte više: Kako ostati mirna i staložena u ovim zahtjevnim vremenima?


Kada smo u aktivnom, dnevnom stanju svijesti, naš mozak radi na frekvencijama 13-30Hz koje nazivamo beta valovi. Kada smo potpuno relaksirani poput slušanja glazbe ili kao kad ležimo na suncu i osluškujemo valove, tada se misli uspore i naš mozak radi na alfa frekvencijama 7-13 Hz.

Opušteno stanje uma od davnina nudi rješenja problema

Zanimljivo je kako je upravo to meditativno, opušteno stanje (u kojem su naši preci redovito zbog načina života boravili kao pastiri ili dok su heklali, preli vunu i slično), stanje u kojem se naš sustav odmara, resetira i koje je vrelo kreativnih rješenja – stanje u kojem možemo vidjeti “širu sliku” problema, a time i rješenja, kako u privatnim, tako i poslovnim odnosima.

Često znam reći kako je ključ preživljavanja u 21. stoljeću psihičko preživljavanje i pronalaženje načina kako upravljati vlastitim umom, emocijama te psihofizičkim i energetskim procesima.

“S obzirom na to da se bavim estetskim tretmanima lica i osmijeha te pomlađivanjem, a istovremeno sam svjesna koliko je taj pozitivan hormonalni ustroj važan za “inner glow” ovu jesen smo pokrenuli kampanju “FEEL YOURSELF ” čija je namjera bila ukazati na potrebu povezivanja unutarnjih osjećaja i vanjskog izgleda. Kampanja je bila popraćena medijski i završnim Esthetic partyjem tako da se nadam kako je bila inspiracija mojim pacijentima, a i široj javnosti”, objasnila je Diana Plazonić, doktorica dentalne medicine.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -