4 znaka da ste ovisni o tehnologiji i kako si pomoći

Teško je danas zamisliti život bez tehnologije. Koristimo je čim otvorimo oči, na poslu, kad se vratimo kući, prije spavanja, za uspavljivanje djece

Znakovi da ste ovisni o tehnologiji

Svi smo svjesni da je pretjerano korištenje tehnologije štetno, no svejedno smo ovisni o njoj.

Nakon što pročitate znakove koje je navela novinarka Michelle Hutchison, a koji vam govore da ste zaista ovisni o tehnologiji, možda ipak povremeno odlučite isključiti se.

1. Koristite baš svaku značajku na vašem uređaju

Naravno da je tehnologija korisna i da vam pomaže da povećate svoju produktivnost i da budete još uspješniji, pa tako možete snimati vaš sastanak, intervju, a zatim uz pomoć online alata prebaciti vaš govor u pisani tekst. Ovo je samo jedna od bezbroj mogućnosti koje nam olakšava tehnologija.

Ipak, ukoliko pretjerujete s korištenjem tehnologije i koristite kako biste provjeravali brzinu otkucaja vašeg srca, možda morate ponovo razmotriti svoje prioritete. Ne trebate iskoristiti baš svaku značajku na uređaju i vjerovati kako vam je sve potrebno. Svaki vaš uređaj ima svoju svrhu za koju ga koristite, no ipak nije namijenjen da vam bude koristan i za milijun drugih stvari.

2. Cjelovito gledano, korištenje tehnologije vam neće omogućiti osobni razvoj

U ovom digitalnom prostoru često nam se odvlači pozornost.  Korištenje tehnologije kako bi imali više  vremena za sebe (me time) mogla bi postati navika koja vam neće omogućiti da se razvijate kao osoba. A kako bi se riješili toga, uzmite ponekad vremena samo za sebe, ali na način da se odmaknete od tehnologije.

3. Imate više zdravstvenih problema nego što ste imali prije korištenja tehnologije

Još jedan razlog zašto biste ponekad trebali biti nedostupni je očuvanje vašeg zdravlja. Zbog zaluđenosti digitalnim uređajima i tehnologijama javlja se digitalna demencija. Riječ je o problemu s pamćenjem i razmišljanjem jer mnogi ljudi više nemaju potrebe pamtiti informacije kad sve mogu jednostavno pronaći na Googleu. Oštećenja zbog tehnologije gotovo su jednaka simptomima ozljede mozga. Stoga se povremeno isključite i udaljite od tehnologije i nemojte dopustiti da vam ona ometa san.

4. Tehnologija se smatra investicijom (a samo je igračka)

Premda zlatni laptop izgleda lijepo,  je li vam on zaista potreban za vaš posao? I još važnije, možete li si priuštiti takav izdatak za njega? Pogledajte popis troškova vašeg tima i pogledajte je li vam ono što ste uložili vraćeno? Bavite li se online biznisom, pogledajte koliki vam je promet? Ukoliko ste autor, kakva vam je bila prodaja i publicitet? Iako se čini oštro, na ovaj se način provjerava jesu li vaša impulzivna ulaganja zaista bila korisna.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više