5 pravila za naslov e-maila na koji ćete dobiti odgovor

Ovisno o tome čime se bavite dnevno možete primiti između nekoliko i nekoliko stotina e-mail poruka. No, isto tako tijekom dana vjerojatno pošaljete velik broj poruka. Na neke od tih e-mailova dobit ćete odgovor odmah, ali neke će ostati nepročitane. U čemu je problem?

Proteklih nekoliko godina razvila se, možemo slobodno reći, prava znanost oko pisanja pravog naslova e-maila koji će vam povećati šanse da netko otvori tu poruku i odgovori vam na nju.

Iako postoje različiti pristupi, ovisno o tome šaljete li e-mail poznatom ili nepoznatom primatelju, svi se slažu u jednom – kako biste osigurali da vam e-mail otvore naslov vam mora biti kreativan, provokativan kako bi privukao pozornost i, naravno, informativan.

5 pravila za naslov e-maila

Kad god pišete naslov e-maila, pogotovo nudite li nekome svoje proizvode ili usluge, morali biste na umu imati ovih 5 pravila.

1. Znatiželja

Morate potaknuti znatiželju kod primatelja i osjećaj da će propustiti nešto ako ne kliknu na vašu e-mail poruku. Postavite im neko pitanje koje će ih zainteresirati.

Primjeri:

 • Jeste li već kupili božićne poklone?
 • Porezne olakšice – na što imate pravo?
 • Trebate pomoć? Tu smo za vas!

2. Hitnost

Želite li dobiti odgovor na svoj e-mail trebate u primatelju probuditi osjećaj hitnosti, želju da vam odmah odgovore.

Primjeri:

 • Ostalo je još tjedan dana do…
 • Iskoristite priliku – još samo X dana
 • Reagirajte odmah i…

3. Relevantnost

Razmislite o tome kome šaljete e-mail i koliko je ono što nudite relevantno za tu osobu ili tvrtku. Ako dobro odaberete primatelje, veće su vam šanse da će netko iz te tvrtke i otvoriti i odgovoriti na tu poruku.

Primjeri:

 • Najbolja mjesta za poslovni ručak u Splitu
 • Toneri za vaš printer – nemojte ostati bez tinte
 • Women in Adria – pokrenite vaš biznis
 • Organizirajte božićni domjenak na vrijeme

4. Vrijednost

Informacija koju šaljete u e-mail poruci uvijek mora nositi neku dodanu vrijednost za primatelja, ali i garantirati da će dobiti upravo ono što mu treba. A naslov je najbolje mjesto da to istaknete.

Primjeri:

 • 3 savjeta za bolje poslovanje
 • Uštedite 25% na poslovnim putovanjima
 • Novim pristupom do novih klijenata
 • Dobar partner – bolji rezultati

5. Emotivnost

Vjerovali ili ne, ali ubacite li malo emocija u naslov e-maila, veća je vjerojatnost da će primatelj otvoriti vašu poruku i odgovoriti na nju.

Primjeri:

 • Svi propadaju – vi budite uspješni
 • Marketing vam je loš – vrijeme je za promjenu
 • Riješite se prošlosti i zakoračite u 21. stoljeće
 • 10 minuta dijeli vas od uspjeha

Još nekoliko savjeta

Vodite računa da vam naslov e-mail poruke ne smije biti dugačak. Prema nekim istraživanjima, poruke čiji je naslov imao između 28 i 39 znakova najčešće se otvaraju. To znači da ćete morati biti kreativni i sažeti.

Također, pokušajte s “marketinškim trikovima” poput ostavljanja praznog naslova. Prema nekim istraživanjima, e-mail poruke bez naslova otvaraju se nešto češće nego one s “lošim” naslovom. No, vodite računa da takav “trik” ne koristite često i kod istog primatelja, a i neki e-mail filteri podešeni su da takve poruke automatski šalju u “smeće”.

Prodajte li neki proizvod, pokušajte u naslov e-maila ubaciti i broj. Marketinški stručnjaci kažu da se broj ističe među riječima i tako privlači pozornost primatelja. Naravno, nemojte ubacivati nasumične brojeve već povežite ono o čemu pišete u naslovu sa sadržajem poruke.

Ponekad je dovoljna i samo jedna riječ. Naime, tijekom svoje predizborne kampanje, američki predsjednik Barack Obama potencijalnim donatorima i biračima obratio se e-mailom u čijem je naslovu stajala samo jedna riječ – “Hey”. Poruka je izazvala pozornost ne samo primatelja, već i marketinških stručnjaka koji su ostali iznenađeni činjenicom da samo jedna riječ može promijeniti cijelu kampanju. Takav, neočekivani naslov može privući pozornost primatelja i potaknuti njihovu znatiželju da saznaju što se skrivati iza te jedne riječi. No, budite oprezni. Loše odabrana riječ može izazvati potpuno suprotnu reakciju i rezultirati brisanjem vašeg e-maila bez otvaranja.

Sad kad ste pročitali ove savjete, spremni ste za pisanje dobrog, upečatljivog, informativnog e-mail naslova koji će potaknuti primatelja da vam odgovori. Ako ne uspijete iz prve, nemojte biti obeshrabreni. I najbolji marketinški stručnjaci isprobavaju različite verzije naslova prije no što dobiju rezultat kojim su zadovoljni.

Zato, eksperimentirajte i otkrijte koja formula najbolje funkcionira za vas.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -