5 vještina koje žene moraju usvojiti na početku karijere

Početak karijere treba imati dobre temelje. Tijekom našeg školovanja naučili smo mnoge stvari koje će nam biti korisne u našoj karijeri.

Nove vještine za početak karijere

No, ipak uspjeh na poslu zahtijeva i neke različite kompetencije od uspjeha u školi, smatra blogerica i stručnjakinja  za žensko vodstvo Tara Sophia Mohr. Ponekad je potrebno i promijeniti pristup i usvojiti nove vještine kako bi imali uspješnu karijeru.

Mohr savjetuje da se pridržavate ovih 5 koraka i na svakom od njih bilježite vaše rezultate – što ste učinili, što ste naučili i kako ćete to iskoristiti u budućnosti.

1. Improvizirajte

Postoje neke vještine koje smo naučili ranije, tijekom obrazovanja. Prije svega to je priprema. Pripremali smo se na način da smo učili sve što bi nas profesori eventualno mogli pitati.

Sada je potrebno usvojiti neke nove vještine – kako biti spreman na improvizaciju. Naravno da se i sada treba pripremati, ali ne treba s time pretjerivati zbog straha ili nesigurnosti. Govorite, predlažite ideje, dajte pitch i onda kad se osjećate nespremnima. Postanite dobri u improviziranju kao što ste ranije bili dobri u pripremama.

2. Pobrinite se da se vaša svjetlost može vidjeti

Naučili smo kroz školovanje kako moramo naporno raditi da bismo postigli dobre rezultate, odnosno dobili dobre ocjene. Puno zalaganja značio je uspjeh. I dalje napornim radom i obavljanjem poslova možete postići puno, no sada morate drugima pokaziti koliko se trudite.

Iako je to za mnoge žene neugodna situacija, jer se boje kako ne bi ispale arogantne, svatko mora pronaći način kako o svojim postignućima razgovarati sa svojim nadređenim, ali i s kolegama. Bez obzira jeste li dobili odličnu povratnu informaciju od klijenata ili izvrsne rezultate na vašem projektu, podijelite to s ljudima na poslu.

3. Imajte utjecaj na autoritete

Nekad je svaki razred imao svog autoriteta – nastavnika koji je imao svoje jedinstvene zahtjeve, propise, preferencije… Na fakultetu otkrivamo što svaki autoritet hoće i nastojimo to ispuniti. Sada trebamo shvatiti kako biti učinkovit i utjecati na autoritete na poslu. Uz to, Mohr savjetuje da pronađemo i alternativne autoritete s kojima dijelimo slična stajališta. Ali i sami trebamo postati autoriteti.

4. Potražite odgovore u sebi

U školi smo naučili kako tražiti odgovore izvana. Apsorbirali smo vanjske informacije iz knjiga ili na predavanjima i upijali te odgovore izvana. A sada, u vašoj karijeri morate se osloniti na ono što već znate i iznijeti vaše ideje i osobnu snagu koja je u vama.

5. Neka vam bude ugodno osjećati se nelagodno

Kad se sjetite vremena vašeg obrazovanja – nije bilo potrebe riskiranja kako biste uspjeli. Imali ste rutinu učenja, polaganja ispita… No, došlo je vrijeme kad vam se treba sviđati taj osjećaj nelagodnosti. Izađite iz svoje zone udobnosti i preuzmite rizik, osjećajte strah i budite nervozni. Neka vam bude ugodno u tom novom osjećaju. Prihvatite i adrenalin koji dolazi s tim.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kako komunicirati u najtežim vremenima

Svjetska PR stručnjakinja Louise Tingström objašnjava kako komunicirati u najtežim vremenima!

DK Talks ugostio je jednu od najboljih svjetskih komunikacijskih savjetnica Louise Tingström koja je održala predavanje pod nazivom "Prihvaćanje promjena, stvaranje...
- Advertisment -