6 sati rada u Švedskoj znači više energije, bolje rezultate i zadovoljstvo

6 sati rada znači maksimalna koncentriranost na posao, obavljanje manje sastanaka i raniji odlazak kući kako bi proveli više vremena s obitelji. Zvuči nevjerojatno. Ali moguće je. U Švedskoj.

Kako navodi FastCoExist, mnogi poslodavci u Švedskoj odlučili su se na ovaj eksperiment i smanjili zaposlenicima broj radnih sati kako bi bili produktivniji, kvalitetno iskoristili svoje radno vrijeme, ali i kako bi bili sretniji i imali vremena za privatni život.

U prilog tome idu i brojna istraživanja koja su pokazala kako zaposlenici koji rade manje sati imaju više energije, bolje rezultate, rade manje grešaka i zadovoljniji su.

6 sati rada za lakše balansiranje između poslovnog i privatnog života

Linus Feldt, direktor programerske tvrtke Filimundus sa sjedištem u Stockholmu zato ističe kako radno vrijeme od 8 sati nije učinkovito kako se mislilo. „Ostati usredotočen 8 sati u danu je zaista teško pa kako bi se s time lakše nosili, zaposlenici često uzimaju odmore. Isto tako, ljudima je iznimno teško balansirati između poslovnog i privatnog života.“

Na uvođenje 6 sati rada, u Filimundusu su se prebacili 2014. godine, a zbog kraćeg radnog vremena nisu trpjeli negativne posljedice, već su jednako produktivni svaki dan. Razlog tome je što su zaposlenici dužni 6 sati biti posvećeni radu, bez korištenja društvenih mreža. Isto tako, ostaviti na tjednom rasporedu samo važne sastanke.

Zbog toga su, smatra Feldt, zaposlenici usredotočeni na rad i uvijek puni energije, sretni izlaze iz ureda i sretni se vraćaju na posao. Osim toga, postoji manje sukoba unutar tvrtke.

„Vjerujem da je vrijeme danas važnije od novaca. Apsolutno sam siguran da će ljudi izabrati slobodno vrijeme prije nego visoku plaću“, ističe Feldt  te dodaje kako se na taj način širi i poruka kako tvrtka ulaže u zaposlenike i pokazuje da su oni apsolutni prioritet uspješne tvrtke – jer kad su zaposlenici sretni, sretna je i tvrtka.

Šestosatno radno vrijeme bez smanjenja plaće je uvedeno i u javnom sektoru – doktorima i medicinskom osoblju diljem zemlje te u domu za umirovljenike. Budući da su sada zdravstveni djelatnici manje iscrpljeni, mogu pružati bolju skrb pacijentima.

Možemo li jednog dana očekivati šestosatno vrijeme i u Hrvatskoj?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

panel javni sektor

Ove žene upravljaju javnim sektorom, a sve vas one čekaju na...

Pripremamo svoju drugu konferenciju za žene u javnom sektoru. Žene čine većinu zaposlenih u javnom sektoru, no na vodećim pozicijama su...
- Advertisment -