Modernizacija rada nužna je za postizanje ravnoteže između privatnog života i karijere

U organizaciji Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) te uz podršku Ministarstva rada i mirovinskoga sustava (MRMS), 10. svibnja u prostorima Ministarstva održana je konferencija “Modernizacija rada kao način postizanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života”.

Uskladiti privatno i poslovno je aktualni problem

U zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, trenutno je vrlo aktualna tema koja se bavi izazovima s kojima se suočavaju zaposlenici prilikom usklađivanja svojih privatnih i poslovnih obveza. Međutim, rijetko kada raspravlja se o mogućim rješenjima, konkretnim mjerama i alternativnim, novim načinima rada koji bi pridonijeli većem zadovoljstvu zaposlenika na poslovnoj i privatnoj razini.

Na konferenciji koju je inicirala Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) predstavljena su upravo neka od mogućih pravnih rješenja i mehanizama unaprjeđenja modernih načina rada s ciljem postizanja veće radne učinkovitosti i ravnoteže između poslovnih i privatnih obveza zaposlenika, kao što su fleksibilno radno vrijeme i rad od kuće.

modernizacija rada

Riječ je o temi od velikog interesa za radnike i poslodavce, ali i širu javnost – naročito u kontekstu pregovora koji se vode na razini Europske unije, vezano uz prijedlog nove europske Direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika. Hrvatska treba slijediti europske trendove te aktivno u budućnosti raditi na implementaciji Direktive, a HUZUPP i Ministarstvo rada kontinuirano će surađivati na implementaciji konkretnih mjera.

U pozdravnom govoru okupljenima se obratio ministar Marko Pavić, dok je u ime Udruge okupljene pozdravila predsjednica Tarja Krehić.

modernizacija rada

„Stvaranje radne okoline koja zaposlenicima omogućuje ravnotežu između privatnog i poslovnog života predstavlja društvenu i gospodarsku nužnost jer između ostalog, predstavlja faktor privlačenja i zadržavanje današnjih generacija zaposlenika. Neki poslodavci to su prepoznali te odgovornim upravljanjem i razumijevanjem za obiteljske obaveze pridonose većem zadovoljstvu svojih zaposlenika. Cilj naše udruge je potaknuti i sve ostale, uključujući sudove i državnu upravu, na uvođenje modernih oblika rada“, naglasila je Dora Gaži Kovačević u ime HUZUPP-a.

Moderni načini rada financirani su od Europske unije

Usklađivanje obiteljskog i poslovnog života svakodnevni je izazov žena i muškaraca diljem Europe te je sve izraženija potreba da se zaposlenima omoguće preduvjeti koji će pridonijeti lakšem usklađivanju obiteljskog života i karijere. Potrebu za fleksibilnošću nameće i činjenica kako i sama digitalna transformacija gospodarstva mijenja uobičajene načine rada i poslovanja, poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnost rada na daljinu.

Američki odvjetnik i dugogodišnji partner u međunarodnom odvjetničkom uredu Wolf Theiss u svom se obraćanju osvrnuo na moderne načine rada iz perspektive rada u odvjetništvu.

modernizacija rada

Pored predstavljanja postojećeg pravnog okvira unutar Europske unije i Republike Hrvatske, na konferenciji su izložene i mogućnosti EU financiranja projekata koji se tiču usklađivanja poslovnog i privatnog života.

Tijekom konferencije održana je panel diskusija pod nazivom “Radno vrijeme kao koncept prošlosti?” na kojoj su sudjelovali predstavnici sudova, državne uprave i korporativnog sektora. Raspravljalo se trenutnom uređenju i izazovima vezanim uz reguliranje radnog vremena, očekivanjima mladih na tržištu rada te o prijedlozima konkretnih zakonskih rješenja.

Foto:HUZZUP.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više