6 savjeta za žene iznad 50 godina koje žele pokrenuti vlastiti posao

Nedavno smo pisali o tome kako budućnost pripada ženama iznad 50 godina, a dali smo i primjere naših uspješnih članica. Danas donosimo Forbesovih 6 korisnih savjeta koji bi vam mogli pomoći ukoliko se odlučujete za krucijalnu promjenu u vašoj karijeri – pokretanje vlastitog posla u pedesetima.

Dobro se pripremite

Nađite mentora ili nekoga tko će vas voditi kroz proces pokretanja posla. Ako vam nedostaju neke vještine ili se ne snalazite u, primjerice, internetskom marketingu, upišite tečaj, seminar ili edukaciju i dodatno se informirajte.

Povežite se s ljudima koji znaju više od vas i koji vam mogu pomoći korisnim savjetom ili vas uputiti nekome čiji bi vam savjet mogao dobro doći. Ne krećite neinformirani. Iako ćete mnogo toga naučiti u hodu, dobri temelji su pola posla.

Saznajte što više informacija o vašim budućim klijentima

U krugu poznanika i prijatelja započnite priču o tome da pokrećete vlastiti posao. Prijavite se na tečaj, prekvalifikaciju ili seminar. Tamo također komunicirajte vašu namjeru. Povratne informacije koje dobijete će vam sasvim sigurno pomoći da se bolje pozicionirate i jasnije odredite vašu ciljnu skupinu.

Neki od ljudi koje susrećete bit će vaši novi klijenti. Važno je saznati koje su njihove želje i potrebe, što biste još mogli ponuditi, a da već nemaju konkurenti, kako formirati cijene… Jedno je teorija, ali tek nam praksa pokaže pravi smjer.

Napravite poslovni plan

O ovom ćete često slušati i čitati. Ne postoji striktna metodologija izrade poslovnog plana koja se primjenjuje na sve, već se pristup  može razlikovati od poduzetnika do poduzetnika. Ipak, osnovno je pravilo da se najprije predstavi investitor, opiše razvoj ideje, istraži tržište, konkurencija…

Potom se razrađuju financijski i drugi  elementi vašeg poslovnog plana. Poslovni plan vam pomaže u jasnom sagledavanju poslovne prilike, pomaže vam u lakšem usmjeravanju i vođenju poslovnih aktivnosti, a ukoliko zatreba, pomoći će vam i u pronalasku izvora financiranja.

Sredite osobne financije

„Kada pokrećete posao, vaše osobne financije postaju neodvojive od poslovnih“, kaže David Deeds, profesor poduzetništva u Minneapolisu. Napominje da ih upravo zbog toga trebate znati vrlo dobro rasporediti i točno odrediti koliko vam je mjesečno novca potrebno za pokrivanje osnovnih troškova.

Mnogi ne razmišljaju na takav način i ne shvaćaju ozbiljno nadzor nad financijama te se u prvim mjesecima nako pokretanja posla vrlo lako izgube kontrolu već na samom početku.

Odredite prioritetne izvore financiranja

Slično kao i prethodni odlomak, ovaj također naglašava važnost jasnog uvida u financije. Ako započinjete poduzetničku priču ulaganjem isključivo osobnih sredstava (ne sredstava dobivenih na natječajima i sl.), odredite iz kojeg će ona izvora dolaziti.

Ukoliko imate nešto ušteđevine koju ste namijenili za neke druge svrhe, ne dirajte tu ušteđevinu, čak i ako dođete „u napast.“ Morate uvijek znati odakle i koliko uzimate i s koliko novca raspolažete.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -