Start: Odsad poslovanje možete pokrenuti iz svog doma!

Razmišljate li o pokretanju svog poslovanja? Sada to možete napraviti na vrlo jednostavan način i iz udobnosti svog doma. Naime, Vlada Republike Hrvatske pokrenula je novi digitalni servis – START, informacijski sustav koji omogućuje brzo i jednostavno pokretanje poslovanja elektroničkim putem za trgovačka društva i obrte.

Povezano: Stigao je servis za sigurno poslovanje – info.biz!

Smanjeni nameti i troškovi

Digitalnu uslugu predstavio je ministar Darko Horvat koji je istaknuo kako je primarni cilj uspostave ovakvog sustava bilo povezati postojeće poslovne registre, baze podataka i postupke u jednu cjelovitu uslugu, kako bi se budućim poduzetnicima i obrtnicima olakšao ulazak u svijet poslovanja te ih rasteretio nepotrebnih nameta i drastično im skratio potrebno vrijeme.

Poduzetnici neće morati plaćati troškove javnog bilježnika za pokretanje poduzeća, koji su stajali nekoliko stotina kuna. Uz to, tri do četiri dana nakon zahtjeva za pokretanjem trgovačkog društva ili obrta, zahtjev će biti odobren i poslovanje će se pokrenuti. Digitalni servis je umrežio osam institucija i bankarski sektor te tako ubrzao cijeli proces. Plan je da kroz određeno vrijeme odlazak u institucije radi otvaranja poslovanja ode u prošlost.

Povezano: Odvjetnica savjetuje što sve morate znati o otvaranju firme

Brojne prednosti START-a predstavili su djelatnici FINA-e, koja je i realizirala sam projekt. “Manji su troškovi, kraće je trajanje, manje je dokumenata, a više informacija, te je dostupno u svakom trenutku. To je ogledan primjer usluge kakvu želimo omogućavati našim poduzetnicima, koji nam se uvijek mogu obratiti s pitanjima ukoliko im neke stvari neće biti jasne“, objasnio je predsjednik FINA-e Dražen Čović.

Na važnost koju će ova usluga imati za sve buduće poduzetnike i obrtnike osvrnuo se i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. „Drago mi je što ćemo uspostavom jedne ovakve usluge gubiti puno manje vremena na administraciju i prikupljanje brojne papirologije, na čemu čestitam svima koji su sudjelovali u izradi same aplikacije. Iznimno je važno da svi oni koji žele ući u biznis za to dobiju priliku u što kraćem roku i na što jednostavniji način. Poduzetnici i obrtnici moraju se baviti svojim poslom i ne bi se trebali zamarati onime što se događa u obradi njihovog zahtjeva“, rekao je Ranogajec.

Povezano: 1.1.2019. paušalni obrt postaje najisplativiji oblik poslovanja za početnike

Kako pokrenuti poslovanje?

Usluga je dostupna preko sustava e-Građani, a osnovni preduvjet korištenja je posjedovanje vjerodajnice sigurnosne razine 4, što podrazumijeva elektroničku osobnu iskaznicu ili FINA-in certifikat.

Start vam omogućava cjelovito pokretanje poslovanja za društva i obrte, bez dolazaka na fizičke lokacije nadležnih institucija, bez potrebe okupljanja partnera zbog sklapanja ugovora i bez punomoćnika.

Prednosti sustava START:

  • uspostava jedne točke za komunikaciju i razmjenu podataka 
  • prikupljanje podataka po načelu „samo jednom“ i njihova automatska razmjena između institucija i banaka
  • koncept jednog e-obrasca koji korisniku omogućava samostalnost bez potrebe uključivanja posrednika u obliku javnog bilježnika 
  • stalna informiranost korisnika o statusu zahtjeva  
  • znatno smanjenje troška i vremena pokretanja poslovanja.

Korisnik STARTA sam kreira svoju uslugu, birajući uz obvezne prijave:

  • upis društva u sudski registar i Registar poslovnih subjekata ili 
  • upis obrta u Obrtni registar i registar poreznih obveznika 

opcionalne prijave: 

  • upis u registar obveznika PDV-a i/ili dodjele PDV ID broja,
  • predaju zahtjeva za otvaranje transakcijskog računa u odabranoj banci,
  • registraciju u sustav HZMO-a.

Za uplatu sudskih i upravnih pristojbi te temeljnog kapitala korisniku je u sustavu omogućeno elektroničko plaćanje karticama.

Povezano: Što otvoriti – obrt, j.d.o.o. ili d.o.o.?

U sklopu pokretanja digitalnog servisa Start, najavljena je i druga faza uspostave pokretanja poslovanja za inozemne osnivače.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -