Kako izaći iz začaranog kruga dugova i kako ih se zauvijek riješiti?

Dugovi su veliki problem današnjice, uz brojne kreditne kartice te kupovinu na rate rijetko se javlja osjećaj nedostatka novca. Stoga, nije neobično da računamo na novac u budućnosti kojeg još uvijek nismo zaradili. Nažalost, problem je sve učestaliji i stvara začarani krug izlaska iz jednog duga te ulazak u drugi. Kako se riješiti dugova jednom zauvijek?

Naravno da je i kredit za kuću ili stan jedna vrsta duga, on nije toliko opasan, a gledajući i s dozom realnosti obično nam je neophodan. No, nepotrebni dugovi vam mogu uništiti financije i budućnost. Srećom, možete učiniti puno toga kako biste izbjegli začarani dužnički krug, piše Your Coffee Break.


Pročitajte još: Kako izaći iz minusa na računu?


Što je začarani krug dugova?

Začarani krug dugova znači da se osoba zadužuje kako bi vratila prethodni dug. To je gotovo uvijek neodrživo jer kontinuirano zaduživanje samo povećava ukupne mjesečne troškove. Osim toga dugovi zapravo znače da sredstva ne možete usmjeriti na važne, produktivne stvari poput obitelji, imovine ili mirovine. To može imati ogromne posljedice na vaš život i spriječiti vas da radite stvari koje želite raditi.

Na kraju ćete možda postati nesposobni vratiti dug, što dovodi do potrebe za proglašenjem bankrota. Možda ćete trebati prodati svoj dom i ostalu imovinu da biste vratili novac. Proglašenje bankrota može ozbiljno utjecati na vašu budućnosti i sve planove koje ste imali.

Kako dolazi do dugova?

Naravno, dosta toga je uzrokovano lošim upravljanjem financijama. Veliki problem stvaraju kreditne kartice s visokim kamatama, posudbe koje se koriste kako bi se financirali mjesečni troškovi i dugovi zbog ‘budućih prihoda’. Zbog nesigurne i skupe prirode ovih oblika dugova, oni brzo mogu izmaknuti kontroli.


Pročitajte još: 3 najveća financijska straha i kako izbjeći da se ostvare?


Kako izaći iz začaranog kruga dugova?

Puno je taktika koje možete iskoristiti ako želite izbjeći ovaj začarani krug.

  • Koristite gotovinu kako biste obavili kupovinu. To će vas spriječiti u trošenju više novca nego što ste planirali i nećete biti u iskušenju da koristite kreditnu karticu.
  • Shvatite svoje financije umjesto da bježite od njih. Zapisujete svoje troškove, možete koristiti i različite aplikacije koje će vam pomoći u raspoređivanju budžeta. Važno je shvatiti što si možete priuštiti, a što ne.
  • Napravite budžet. Točno navedite na što ćete potrošiti novac, budžet će vam pomoći da uštedite za velike stvari kao što je stan, manje trošite na impulzivne kupnje i vratite dugove koje trenutno imate.

3 financijske lekcije

Vlasnica marketinške agencija Edita Gombović svim mladim ženama otkrila je 3 financijske lekcije.

Odvojite 10% od svoje plaće i investirajte ih.

“Počevši od prve plaće pa nadalje. Zahvaljujući compoundingu – obračunu kamata na kamate i vremenu, uštedjet će pristojnu sumu novca. Npr. da danas uložite 500 kn, i svaki mjesec ulažete 500 kn. Za 15 godina ćete uštedjeti 130.000 kn, a za 30 godina čak 400.000 kn. Uz pretpostavku da je godišnja zarada na uloženi novac 5%. Najveći prijatelj bogaćenja je krenuti na vrijeme. Mislim da većina ljudi može odvojiti 500 kn od plaće. Možete pronaći kalkulator za compounding i malo se poigrati s brojkama.


Pročitajte još: Uz ove savjete ostvarite svoje financijske ciljeve


Kupite nekretninu čim si ju možete priuštiti.

“Vrijednost nekretnina uvijek će rasti. Ako kupite nekretninu na vrijeme, vi ste u jako velikom plusu. Umjesto da plaćate podstanarstvo, otplaćujete svoju nekretninu i još će joj vrijednost s vremenom narasti. Pri kupnji nekretnine treba birati lokaciju koja ima potencijal rasta.”

Ulažite u sebe – svoje obrazovanje, stjecanje novih vještina, u svoj osobni rast.

“Ja sam to napravila i nikada nisam imala problema s financijama. Financijska pismenost je bitna. Treba o njoj govoriti i treba ju učiti od malih nogu kako se ne bi došlo u financijske poteškoće. Osobno odlazim i u školu gdje moja kćer pohađa sada 4. razred, a odlazila sam i u vrtić, učiti djecu o financijama. Treba paziti da ovo ne postane tabu tema pred djecom. Nikada se ne smije djetetu reći ‘Nemam novaca za to.’ Mora se neki drugi izgovor smisliti. Jer se tako stvara mentalitet obilja.

Novac je namijenjen da se troši. Radi se o energiji koja mora cirkulirati. Svaku plaću možemo potrošiti. Bila ona 5.000 kn ili 50.000 kn, ali bitno je misliti i na budućnost. Ne treba sve potrošiti na odjeću, tretmane uljepšavanja i putovanja. Treba trošiti, ali i ulagati u budućnost.”

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

cijene čokolade

Što se događa s cijenama čokolade? Rekordno poskupio kakaovac

Omiljena poslastica mnogih postat će skuplja nego ikad prije. Zbog nestašice kakaovca u zapadnoj Africi ove bi godine moglo nedostajati čak...
- Advertisment -