Ovi gradovi sami financiraju besplatne uloške svojim učenicama!

Prošloga smo tjedna pisali o raspravi u Saboru o prijedlogu kojim bi se smanjila porezna stopa na ženske higijenske potrepštine s 25 na 5 posto. Taj je prijedlog odbijen, a ovoga je tjedna Grad Rijeka odlučila uzeti stvar u svoje ruke i svojim učenicama osigurati besplatne uloške.

Rijeka krenula varaždinskim stopama

Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan u srijedu je izvijestila javnost o ovoj odluci koja predstavlja proaktivan pristup jednog grada u rješavanju problema menstrualnog siromaštva. Iz Grada naglašavaju kako ih je na odluku potaknulo upravo istraživanje o menstrualnom siromaštvu, Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, iz 2020. godine čiji podaci govore da trećina Hrvatica štedi pri kupovini higijenskih uložaka, a oko 10 posto si ih ne može niti priuštiti. Zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski istaknuo je da je ovo jedan od logičnih koraka za grad koji želi uvesti i program zdravstvenog odgoja u riječke škole. Rijeka ima 25 osnovnih škola u kojima je 2269 djevojčica, a za koje će Grad izdvojiti oko 200 tisuća kuna kako bi sve djevojčice od idućeg polugodišta imale besplatne higijenske potrepštine.


Pročitajte više: Vlada se ne želi odreći 8000 kuna PDV-a kojeg žene plate pri kupnji uložaka tijekom života


Varaždin kao pokretač borbe protiv menstrualnog siromaštva

Podsjetimo da je pionir u pokretanju ovog trenda grad Varaždin koji je kao prvi grad u Hrvatskoj odlučio svojim učenicama osigurati besplatne higijenske potrepštine. Gradsko vijeće je podržalo inicijativu da se osiguraju sredstva za financiranje higijenskih uložaka učenicama slabijeg imovinskog statusa u svim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin. Varaždinska gradska pročelnica za obrazovanje Danijela Vusić naglasila je kako je do sada podijeljeno oko 2200 paketa ovih higijenskih potrepština. 

Osoba koja je bila predvodnica ovakvih pozitivnih promjena zasigurno je Snježana Klarić, ravnateljica varaždinske Strojarske i prometne škole, škole koja je prva u Hrvatskoj donijela odluku o osiguravanju besplatnih uložaka svojim učenicama. Iz svog iskustva je istaknula da je u početku mnogim učenicama bio problem doći do uložaka jer su se nalazili kod djelatnika škole što nije bilo najpraktičnije. Upravo su zbog toga došli na ideju da trebaju dispenzere, a kako bi smanjili dodatne troškove odlučili su ih napraviti sami u školskim radionicama. 


Pročitajte više: Ravnateljica Strojarske i prometne škole u Varaždinu omogućila učenicama besplatne uloške i tampone!


S obzirom na sve dosadašnje prijedloge o smanjivanju PDV-a na higijenske potrepštine koje je Vlada odbila, izgleda da će se Hrvatice i Hrvati protiv menstrualnog siromaštva boriti sami. Iz ovih primjera je vidljivo da se samostalnim akcijama može poslati poruka društvenim i političkim strukturama koje su na ovaj problem do sada samo zatvarale oči. U ovoj priči borci su profesori, ravnatelji, lokalne tvrtke, učenici, roditelji, mladi gradski vijećnici koji poduzimaju konkretne korake dok se vladajući prepucavaju za glavnom govornicom u gradu.  

Foto: Pexels, Karolina Grabowska

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

cijene čokolade

Što se događa s cijenama čokolade? Rekordno poskupio kakaovac

Omiljena poslastica mnogih postat će skuplja nego ikad prije. Zbog nestašice kakaovca u zapadnoj Africi ove bi godine moglo nedostajati čak...
- Advertisment -