Žene u modnoj industriji mogu do vrha samo kao nasljednice?

Marta Ortega, Allegra Versace, Virginie Viard i Delphine Arnault nasljednice su modnih high street i luxury brendova, koliko zapravo žena ima na vodećim pozicijama u modnom biznisu?

Od 50 vodećih brendova, samo ih 7 ima žene na vodećim pozicijama

Istraživanja pokazuju da žene na vodećim pozicijama u modnoj industriji pružaju bolje uvjete rada, pozitivnije radno okruženje i mogu biti primjer budućim rukovoditeljicama.

S obzirom na to da mahom žene konzumiraju high street i luxury brendove, žene na čelu vodećih pozicija bolje od muškaraca razumiju njihove želje i potrebe što u konačnici može rezultirati većom vrijednosti za potrošače i utjecati na njihovo zadovoljstvo brendovima.

No, od 50 vodećih modnih brendova, njih samo 14 posto imaju žene na vodećim pozicijama.

Marta Ortega na čelu Zare

Marta Ortega, kći osnivača Zare i vlasnika Inditexa, u svoje ruke preuzela je uzde tvrtke Zara i time postala najmoćnijom ženom u svijetu konfekcije.

Inditex je tvrtka koja u svom vlasništvu osim Zare ima druge brendove, poput Bershke, Massima Duttija i Oyosha a ima oko 6500 trgovina diljem svijeta.

Marta već 15 godina radi za tvrtku, a vodila je mnoge projekte. Procjena je da će na mjestu predsjedateljice Inditexa godišnje zarađivati oko milijun eura.


Pročitajte više: Ukrajinska dizajnerica nakon prekretnice u svojoj karijeri, mora graditi svoj život iznova u drugoj državi


Allegra Versace nasljednica čuvenog Versacea

Allegra Versace nasljednica je modne korporacije Versace.

Nećakinja tragično stradalog Giannija Versacea u nasljedstvo je dobila 50 posto imovine modne kuće Versace.

Gianni Versace ubijen je 15. srpnja 1997. na pragu svoje kuće, a ona je postala vlasnik kontrolnog udjela i odlučujući glas u jednoj od najpoznatijih modnih kuća na svijetu u dobi od 11 godina.

Gianni Versace volio ju je jer je odmalena bila iskrena i otvorena te je znao reći da je najbolje odjevena djevojka u Milanu jer je odmalena imala stila.

No da bi upravljala nasljedstvom Allegra je mogla postati odrasla osoba. Prije toga, njezina majka Donatella je poduzela sve važne odluke za nju. Zapravo, njezina majka se dugo smatrala glavom modne kuće Versace. Ali 30. lipnja 2004. Allegra je preuzela svoja prava.

Virginie Viard naslijedila Legerfeldovo carstvo

Francuska modna dizajnerica Virginie Viard nakon smrti Karla Lagerfelda naslijedila je modnu kuću Chanel čija je kreativna direktorica od 2019. Time je postala žena o kojoj se u svijetu mode najviše priča.

Bila je njegova bliska suradnica više od 30 godina. Za nju je Lagerfeld znao reći da mu je i desna i lijeva ruka.

Chanelov izvršni direktor Alain Wertheimer čvrsto je odlučio da će upravo Virginie biti Lagerfeldova nasljednica kako bi se sačuvao integritet modne kuće, ali i da baština koju su Lagerfeld i Coco Chanel ostavili iza sebe i dalje bude sinonim za stil, luksuz i prestiž.

To je prvi put nakon čuvene Coco Chanel da je ženski dizajner stao na čelo Chanela.

Virginia je karijeru započela kao pripravnica u Chanelu 1987. godine, samo četiri godine nakon što je Lagerfeld postao kreativni direktor tog kultnog francuskog brenda.


Pročitajte više: Mlada riječka dizajnerica Andrea Anić Dokmanović u tri godine izgradila brend koji obožavaju samouvjerene poslovne žene


Delphine Arnault predsjeda Louis Vuittonom

Francuskinja Delphine Arnault, poslovna je žena koja trenutno predsjeda Louis Vuittonom. Ona je kćer Bernarda Arnaulta, vlasnika luksuzne grupe LVMH. S 28 godina već je bila članica upravnog odbora, a danas, s 46 godina predstavlja snažnu i nezamjenjivu figuru u očevoj tvrtki.

Osnivačica je LVMH nagrade, međunarodnog natjecanja mladih modnih dizajnera, koje donosi svježinu i novost u tvrtku.

Foto: Canva / Twitter Global Brands Magazine / LVMH / Instagram Virginie Viard

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vodič za europske izbore

Vodič za europske izbore: sve što trebate znati na jednom mjestu

Oko 373 milijuna Europljana od 6. do 9. lipnja ima pravo izaći na birališta i izabrati 720 članova novog saziva Europskog...
- Advertisment -