Kako je Louis Vuitton kampanja podigla ‘buru’

Leo Messi i Cristiano Ronaldo u isto su vrijeme na svojim profilima objavili istu fotografiju i gotovo srušili internet. Oko 70 milijuna ljudi do sad je vidjelo fotografiju dvojce nogometnih velikana i rivala, piše womeninadria.ba, a fotografija je gotovo postala najlajkanija objava na Instagramu. Ne pamtimo da se ovoliko digla prašina i nastala ludnica oko jedne fotografije još od 2014. i najpoznatijeg oscarovskog selfija, i selfija uopće, na kojem je tada iznimno popularna voditeljica Ellen DeGeneres okupila ‘A listu’ hollywooda – Angelinu Jolie, Breda Pitta, Bradleya Coopera, Meryl Streep, Jennifer Lawrence.

Što je zajedničko ovim dvjema fotografijama? ‘Običnom’ selfiju snimljenom pametnim telefonom i fotografiji dva nogometaša kako igraju šah na Louis Vuitton kovčegu, koju je zabilježila slavna Annie Leibovitz? Zajedničko im je to što niti jedna niti jedna od njih nije zapravo obična. Niti jedna nije nastala slučajno, spontano i eto tek tako da se oni poslikaju i objave. Obje su plod marketinga. Iza objave ovih fotografija stoji plan, strategija i dobro promišljena odluka. A što se promovira? Oscarovski selfie promovira Samsung, sponzora Oscara 2014. godine. Messi i Ronaldo, malo očitije, promoviraju Louis Vuitton.


Pročitajte više: Nogometna sutkinja spojila strast prema kuhanju i nogometu u najfiniju kulinarsku priču


Nikad bolja Louis Vuitton kampanja

Kako je došlo do toga da Louis Vuitton, poznat kao brend pretežno namijenjen ženama, o čijim prepoznatljivim torbicama sanjaju žene diljem svijeta i čije su torbice najplagiraniji proizvod na svijetu, za jednu kampanju uzme – dva muškarca? I to ne modele nego nogometaše? Pa, vrlo je jednostavno, a svi koji se bave marketingom mogu potvrditi da Louis Vuitton vjerojatno nikada nije donio bolju poslovnu odluku od ove – u ovom leži novac. Sve se vrti oko toga. A plasirati fotografiju na kojoj dva rivala, najveća nogometaša današnjice, koje jednako vole i muškarci i žene, poziraju zajedno i plasirati ju baš uoči Svjetskog nogometnog prvenstva – strateški planirana i odlična odluka.

Nataša Krezić, stručnjakinja za marketing, objasnila nam je da je za nju ova fotografija puno više od obične fotografije dvojice nogometaša i primjera kako društvene mreže “rade”. Nikoga ne bi trebala čuditi količina pozornosti koju je ova fotografija polučila unutar samo par dana, napominje.

“Sjetimo se samo Olimpijskih igara kada je jedan Ronaldov potez imao nevjerojatan doseg i neočekivane posljedice po brand, ali i samog Ronalda. Za mene je ovaj post izvrstan primjer kako se na tradiciji i izvornim vrijednostima branda uz pomoć emocija može graditi suvremena priča”, naglašava Krezić.

Krezić napominje da je ovo odličan primjer kako se, kada znaš što si i što predstavljaš, ovakve prilike ukažu same od sebe. Gotovo nametnu.

Dosljednost i autentičnost

“Louis Vuitton je s ovom kampanjom je ostao vrijedan sebi i svojim vrijednostima. Na dovitljiv i nenametljiv način je spojio ono što jeste (putovanje, aspiracija) s aktualnim trenutkom (nogomet, igra). Samo brand koji na dosljedan način iznalazi ovakve nove, intrigantne i zanimljive načine da ispriča priču o sebi i, u ovom slučaju o koferu kojeg nitko od nas ne može priuštiti, je autentičan. A dosljednost i autentičnost su dva najvažnija sastojka dobrog branda“, ističe.

Louis Vuitton podigao si je reach, dosegnuo je milijune korisnika diljem svijeta. Dosegnuo one korisnike koje svojim klasičnim reklamama s prekrasnim dugonogim ženama nikada ne bi mogao, jer nogomet je ipak najvažnija sporedna stvar na svijetu i nema toga tko ne mari za nogomet.

Odmaknuli su se od svog klasičnog načina komuniciranja, a potencijalno su si napravili podlogu za proširivanje tržišta na ono manje zastupljeno – muško. Jer dok svaka žena sanja o Louis Vuitton torbici, malo kojem muškarcu Louis Vuitton znači nešto. No, Messi i Ronaldo, idoli današnjice koje prate milijuni korisnika na društvenim mrežama, igraju šah na Louis Vuitton kovčegu. Messi i Ronaldo poručuju: LV ima dugu tradiciju izrade kovčega – za najpoželjnije sportske trofeje na svijetu.


Pročitajte više: Ženama se sviđaju visoki muškarci. I?


Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena

“Pobjeda je stanje uma”, naglašavaju (jednako dobri) nogometaši, a iz LV dodaju: “naša kuća slavi dvojicu najtalentiranijih nogometaša današnjice”.

Pa ako njih dvojica nose Louis Vuitton kovčege, mora da su dobri, zar ne?

Ne možemo niti zamisliti koliku je cifru brend iskeširao Messiju i Ronaldu za ovu fotografiju, ali ne bi iznenadilo da s ovolikim dosegom donese natrag više koristi nego ijedna druga kampanja. Jer nogomet pokreće svijet, ekonomiju, marketing i potvrđuje da je najvažnija sporedna stvar na svijetu.

No, Messija i Ronalda na stranu, fotografija ne bi bila toliko legendarna da u njezin nastanak nije uključena još jedna legenda – Annie Leibovitz, najslavnija američka fotografkinja portreta najpoznatija upravo po portretima slavnih. U svaku dobru priču mora biti ‘upetljana’ barem jedna žena.

Valja napomenuti da je kampanja nastavak nešto starije Vuittonove “Core Values” kampanje, koju je također ovjekovječila Annie Leibovitz i u kojoj su sudjelovala velika imena poput Bona, Gorbačova i Angeline Jolie.

“Brand je imao dobru ideju i usudio se iskoristiti trenutak da unutar postojeće platforme ispriča jedinstvenu priču”, zaključuje Krezić.

Foto: Instagram / Privatna arhiva / Pixabay

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

osso buco recept_

Osso buco – recept s kojim ćete ovog tjedna oduševiti ukućane

Kosti s rupom prijevod je za tradicionalno talijansko jelo Osso Buco, koje oduševljava gurmane diljem svijeta. Glavni sastojak ovog gastronomskog remek-djela...
- Advertisment -