3 stvari koje će vašu djecu učiniti financijski pismenijom

Je li vam se ikada dogodilo da ste propustili platiti račun ili ste nagomilali previše duga na kreditnoj kartici? Ili ste dobili neko izvješće, a niste znali što ono znači? Uhvatili se da ne znate što je bonitet ili čak i pobrkali osnovne pojmove poput tekućeg i žiro računa? Što prije shvatite ozbiljno financijsko opismenjavanje djece i krenete djecu učiti osnovnim pojmovima, to će imati veće šanse da izbjegnu te iste zamke.

Kćerima manje džeparca, a sinove se uči da grade bogatstvo

Sallie Krawcheck, CEO i suosnivačica Ellevesta, savjetničke investicijske platforme i programa financijskog opismenjavanja žena, smatra da biste trebali podučavati svoju djecu financijskoj pismenosti, a osobito kćeri.

“Zdrave navike se uspostavljaju rano u dječjim životima – a stavovi o novcu nisu drugačiji”, piše Krawcheck.

Objašnjava da neka istraživanja govore da se novčane navike stvaraju već u dobi od sedam godina. Istraživanja pokazuju i da roditelji drugačije uče svoje sinove i kćeri o novcu.

“Studije su otkrile da kćeri u prosjeku zarađuju manje džeparca za više posla, da roditelji razgovaraju sa svojim sinovima o novčanim ciljevima češće nego sa svojim kćerima, da uče svoje sinove da grade bogatstvo, a svoje kćeri da budu ‘fiskalno odgovorne'”, napominje.

Baš zato ponudila je nekoliko načina za modeliranje zdravog — i poštenog — načina razmišljanja o novcu za vašu djecu.


Pročitajte više: Financijska pismenost žena – kako stojimo danas?


Pozabavite se beskorisnim stereotipima

Stereotipi poput “muškarci zarađuju novac, a žene ga troše” ili onih da su žene loše u upravljanju financijama i ne mare koliko muškarci za svoje karijere su potpuno beskorisni. Prvo ih morate osvijestiti vi sami da bi u skladu s njima mogli učiti djecu.

“Svojoj djeci možemo pokazati da ti stereotipi nisu istiniti – i da nikome nisu od pomoći”, savjetuje stručnjakinja.

Razgovarajte o novcu, s njima i drugima

Neki roditelji imaju osjećaj da moraju znati sve odgovore prije nego što mogu razgovarati sa svojom djecom o novcu. Budući da se novčane navike razvijaju tako rano u životu, ne možemo si priuštiti čekanje na te razgovore.

Pokažimo im da i mi još uvijek učimo. I nemojte se bojati dopustiti svojoj djeci da vide vas i vašeg partnera kako zajedno razgovarate o novcu”, ističe.


Pročitajte više: Financijska pismenost je još jedan karijerni savjet koji žene ne dobivaju


Birajte žene

Možda zvuči pretjerano, ali ovaj korak može oblikovati budućnost vaše djece. Birajte ‘žene profesionalce’ i redovito kupujte u tvrtkama u vlasništvu žena i tako pomozite kćerima da vide žene u profesionalnim ulogama kako bi se mogle zamisliti takvima jednog dana. A sinovima ne može škoditi da vide više žena na položajima moći.

“Razgovarajući o novcu i pomažući našoj djeci da nauče financijsku pismenost, pripremamo ih za budući uspjeh – u njihovim odnosima i njihovoj sposobnosti da kontroliraju vlastite okolnosti. Što prije započnemo financijsko opismenjavanje djece, to bolje, zar ne”, zaključuje Krawcheck.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zagreb seo summit

Zagreb SEO Summit 2024.: Najveći SEO događaj godine po prvi put...

Zagreb će 20. i 21. lipnja postati svjetsko središte za sve digitalne profesionalce i zaljubljenike u digitalni marketing, a najviše za...
- Advertisment -