Prva ženska posada polijeće u svemir!

NASA se priprema za nove “šetnje” u svemiru. Jedna od nekoliko šetnji koje slijede vodit će dvije žene, Christina Koch i Jessica Meir. One se trenutno nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a trebale bi izvesti svemirsko polijetanje 21. listopada. To će biti četvrti u nizu od 10 letova u svemir, koji će se održati u sljedeća tri mjeseca, a to će biti prvi puta da dvije žene zajedno odlaze u svemir.

Povezano: Gwynne Shotwell: Žena koja ostvaruje svemirske snove Elona Muska

Prva ženska svemirska posada

Iako su astronauti napravili više od 200 odlazaka u svemir, samo 15 žena ikada je bilo na svemirskim putovanjima i uvijek u pratnji muškaraca. NASA je prvotno planirala putovanje u svemir u ožujku, ali taj se plan raspao zbog nedostatka pravilno namještenih svemirskih odijela.

Christina Koch na svemirsko putovanje u ožujku je trebala izaći s astronautkinjom Anne McClain. Obje žene trebale su gornji dio odijela M veličine, no bio je samo jedan dostupan na svemirskoj stanici. McClain je prvotno planirala nositi L veličinu, ali je odlučila da je bolja M. Izrada drugog odijela bi predugo trajala pa je umjesto nje svemirski put obavio drugi član posade.

Meir je također zahtijevala M veličinu za svoje svemirsko odijelo, ali to ovog puta neće predstavljati problem. NASA je imala dovoljno vremena da pripremi još jedno odijelo od ožujka.

U brifingu za novinare 4. listopada, NASA-in direktor programa Međunarodne svemirske stanice Kirk Shireman rekao je da planiraju lansirati “puno ljudi M veličine odjeće” u svemirsku stanicu u narednih nekoliko godina. Prvih pet od deset svemirskih izlazaka, astronauti Expedition 61 zamijenit će stare baterije na solarnim pločama, posao koji je u tijeku u nizu svemirskih izlazaka koje su započele 2017. Sljedećih pet svemirskih plovidbi usredotočit će se na popravke do Alfa magnetskog spektrometra svemirske stanice, težak eksperiment s tamnom tvari. Očekuje se da će svaki od tih putova trajati oko 6,5 sati.

Povezano: Ova je mlada znanstvenica promijenila naše poimanje svemira i za to dobila zasluženo priznanje javnosti

Prvi izlet u svemir održan je sinoć kada su NASA-in astronauti Drew Morgan i Koch zajedno radili na postavljanju novih baterija na rešetku P6.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

energetska obnova 2024

Biste li dali 1.894.221 milijuna eura za obnovu vaše zgrade?

Na Javnom pozivu energetske obnove višestambenih zgrada 2022., na kojem je alokacija iznosila 300 milijuna kuna, jedna od sretnih zgrada bila...
- Advertisment -