Tražim posao – uz postojeći posao

Ako ste zaposleni ali želite promijeniti posao, ne možete samo tako reći: Tražim posao, online, uživo i još morate paziti kome ćete to  reći.

Kako reći Tražim posao online

Uz portale koji se bave ponudom poslova, najbolja online destinacija za traženje posla je LinkedIn. Budući da ste na LinkedIn-u povezani vjerojatno i sa svojim šefom, diskrecija je vrlo važna. Kako na LinkedInu diskretno reći tražim posao:

  • pridružite se odgovarajućim LinkedIn grupama– na primjer, grupa Posao.hr u kojoj se svakodnevno objavljuju novi poslovi u ponudi a njima su dobrodošli kandidati s LinkedIn-a jer su u prosjeku kvalitetniji od ostalih. Ono što vas vjerojatno brine je da će vaši nadređeni i kolege vidjeti da ste se pridružili toj grupi i posumnjati da tražite posao. LinkedIn je riješio taj problem na način da vam omogućava da za svaku grupu odlučite da li želite da se vaše članstvo vidi na vašem profilu ili ne.
  • povežite se s direktorima ljudskih resursa kompanija koje vas zanimaju – direktori ljudskih resursa u većini slučajeva rado prihvaćaju povezivanje jer im je velika mreža važna zbog pronalaska odgovarajućih kandidata. Sročite kratku poruku da ste zainteresirani za posao u njegovoj/njenoj kompaniji i da se nadate da će vas uzeti u obzir ako se otvori odgovarajuća prilika. Pri tome treba biti oprezan, jer postoji rizik da se direktori vaše i tvrtke koja vam je target dobro poznaju iako bi trebali poštovati vašu privatnost. Ako smatrate da je rizik prevelik, dovoljno je da ste i povezani i unutar njihovog radara.
  • povežite se s headhunterima – njima otvoreno možete reći da ste zainteresirani za promjenu posla

Networking presudan prilikom traženja posla

Svega 20% radnih mjesta se popunjava preko oglasa za posao. Čak i kad tvrtka oglasi otvoreno radnom mjesto, u procesu odabira najboljeg kandidata često sudjeluju i oni koju se nisu direktno prijavili, već su preporučeni za to radno mjesto.

>>Dobar networking u tri faze

Najveća je vjerojatnost da ćete novi posao pronaći preko kontakata. Stoga se pokrenite u svim smjerovima: obnovite kontakte sa starim kolegama, potrudite se upoznati nove.

Angažirajte se u strukovnim udruženjima. Javite se da održite prezentaciju na strukovnoj konferenciji ili redovnom sastanku. To je najbolja preporuka jer će vas ljudi prepoznati kao stručnjaka. Kada sam bila bez posla dobila sam ponudu za posao od čovjeka samo zato što se sjetio da sam održala dobro predavanje na jednom takvom druženju.

Foto: Dreamstime/Yuri Arcurs

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

osso buco recept_

Osso buco – recept s kojim ćete ovog tjedna oduševiti ukućane

Kosti s rupom prijevod je za tradicionalno talijansko jelo Osso Buco, koje oduševljava gurmane diljem svijeta. Glavni sastojak ovog gastronomskog remek-djela...
- Advertisment -