Poduzetnik otkrio kako povećati kapital za vrijeme epidemije korona virusa!

Postoje vremena kojima se svaki poduzetnik i investitor veseli, nazovimo ih sigurnim vremenima. Tijekom takvog razdoblja investitori ulažu, a poduzetnici povećavaju kapital. Rizici su niski, a šanse za dobitkom su visoke. To je takozvano razdoblje gospodarske ekspazije. No što učiniti kad se tržište preokrene i dogode se neočekivane situacije? Američki poduzetnik Alex Gold, suosnivač Myia Healtha, platforme za virtualnu skrb o pacijentima, otkriva da korona virus i kapital ne moraju biti dva suprotstavljena termina.

Povezano:

Korona virus i kapital

Mnogi poduzetnici se ovih dana prvi put susreću s krizom prikupljanja kapitala zbog recesije. Stoga trenutna situacija koju uzrokuje korona virus te kapital kao glavna potreba poduzetnika su važan test za cijeli realni sektor.

Većina poduzetnika je nespremna

Alex Gold ističe kako veliki broj poduzetnika ima planove koji se temelje na jakoj ekonomiji te da nerijetko ne vide smisao u pripremi za krizna vremena. “Nikako se ne slažem s tim! Poduzetnici se trebaju pripremiti za recesiju i moraju znati kako privući kapital i u slaboj ekonomiji. Jedan od najboljih načina za učiniti to je prethodna priprema. Kad je ekonomija jaka, imate najviše mogućnosti. Iskoristite to!” istaknuo je Gold.

Čak i poduzetnici koji su pripremljeni vjerojatno će se suočiti s nekim izazovima. Stoga je važno znati nekoliko stvari.

  1. Poduzetnici trebaju unaprijed pripremiti jasne obrambene rovove oko svojih poslovnih pokazatelja s jakim naglaskom na profitabilnosti. Investitori pozitivno reagiraju na to u kriznim vremenima.
  2. Poduzetnici trebaju biti fleksibilni u pogledu uvjeta i procjena vrijednosti, a najvažnija stvar treba biti – kapital.

Budite proaktivni. Pripremite se unaprijed. Usredotočite se na profitabilnost.

Smanjite troškove

Kako bi poslovanje opstalo, fokus treba staviti na smanjenje troškova i pojednostavljenje projekata. Eliminirajte sporedne projekte, nove poduhvate i druge manje uspješne poslovne operacije koje ne doprinose osnovnoj vrijednosti proizvoda vaše tvrtke. Isto tako, važno je zaposlenike usmjeriti da rade ono u čemu su najbolji.

Dođite do profitabilnosti na bilo koji na način

Trebali biste doći do profitabilnosti na bilo koji mogući način. U jakim ekonomskim vremenima ulagači cijene profitabilnost jer ukazuje na zdravlje poduzeća. U silaznoj ekonomiji, kada su rast i profitabilnost sve oskudniji, poslovanje s profitabilnosti vas može svrstati u vrlo mali elitni skup poduzetnika.

Postoje brojni načini dostizanja profitabilnosti. Jedan od načina je isporuka proizvoda ili usluge po drugačijoj marži. Pažljivo pogledajte cijenu isporuke vašeg proizvoda ili usluge i po potrebi izvršite prilagodbe. Nadalje, možete smanjiti troškove prodaje i marketinga. Iako možete žrtvovati rast smanjenjem marketinških troškova, odluka se može opravdati s obzirom na stanje ekonomije.

Povezano:

Prihvatite manju ponudu

Tijekom prikupljanja kapitala, poduzetnici i investitori često pregovaraju o vrijednosti poslovanja. Naravno, investitori nastoje svesti vrijednost na najmanju moguću kako bi maksimizirali svoj postotak, dok poduzetnici pokušavaju maksimizirati vrijednost kako bi umanjili postotak investitora.

U jakom gospodarstvu, poduzetnici obično imaju prednost jer se ocjene vrše preko cijele uprave, a investitori imaju manje snage u pregovorima. Suprotno tome, u lošijoj ekonomiji ulagači često imaju prednost jer je manje kapitala koji se vrti na tržištu.

Poduzetnici, nažalost, trebaju prihvatiti nižu vrijednost, a time i veći dio vlasništva investitora u recesiji. To je posebno akutno kada poduzeće ima kratki put kapitala i treba mu dodatna investicija za opstanak.

Usredotočite se na krajnji cilj – opstanak

Ono na što se poduzetnici moraju usredotočiti je krajnji cilj; opstanak i mogući uspješan izlazak iz recesije. Recesije su ciklične prirode i poduzetnici mogu nadoknaditi izgubljenu vrijednost u slijedećim krugovima nakon što se ekonomija poboljša. Još važnije, disciplina koja se uči u ovim razdobljima može donijeti ogromne financijske doprinose.

Učinite što možete kako biste preživjeli do sutra

Ako danas ne možete prikupiti kapital, učinite što možete kako biste preživjeli do sutra.
Tijekom recesije, prikupljanje rizičnog kapitala postaje značajno izazovnije. Ako se nađete u položaju u kojem trebate prikupiti kapital na silaznom tržištu, postoji nekoliko ključnih lekcija koje morate prihvatiti:

  • Prvo, trebali biste učiniti sve što možete kako biste smanjili troškove i očuvali likvidnost svoje tvrtke.
  • Drugo, trebali biste se usredotočiti na postizanje profitabilnosti.
  • I na kraju, trebali biste biti prihvatljivi što više razvodnjavanja u vlasništvo, drugim riječima trebat ćete prihvatiti da podjela vlasništva neće biti onakava kakvu ste planirali.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zagreb seo summit

Zagreb SEO Summit 2024.: Najveći SEO događaj godine po prvi put...

Zagreb će 20. i 21. lipnja postati svjetsko središte za sve digitalne profesionalce i zaljubljenike u digitalni marketing, a najviše za...
- Advertisment -