Kako je Kristina Kurtaj pokrenula rebranding Ghetaldusa u urbani brend

Ghetaldus je sinonim za optiku u Hrvatskoj već dugi niz godina, međutim određeni dio populacije ga nije percipirao kao fashion destinaciju za pronalazak najboljih sunčanih komada naočala. Njegovo ime više se vezalo uz dioptrijske naočale nego svjetske brendove sunčanih naočala, no dolaskom Kristine Kurtaj u kompaniju, ona i vlasnik tvrtke su odlučili preokrenuti taj trend izgadnjom web shopa. To je bio prvi korak u rebrandingu Ghetaldusa te privlačenju novih kupaca.

Povezano:

Magistra turizma u Foreu i Lelu

Završila je Ekonomiju, smjer turizam i hotelijerstvo s velikom nadom da će ostati u rodnom Šibeniku, međutim tada posla nije bilo u struci i počela je raditi u Jadranskom osiguranju. “To je definitivno najdosadniji posao ikad koji nikako nije išao uz moj karakter.”

Odlučila se preseliti u Zagreb i uskoro je počela raditi u Ivić cateringu kao organizator evenata bez ijednog dana iskustva. “Tu sam radila na stvarno jakim eventima kao što je Snježna kraljica, PBZ Indoors, i to mi je bilo jako zanimljivo i izazovno.”

Nedugo zatim otvorio se natječaj za Foreo, a posao je dobila zbog izuzetnog znanja engleskog jezika. Tu je počeo njezin marketinški put, ali i tvrtke u kojoj je prikupila puno znanja. “Bilo nas je sedmero zaposlenih i svi smo radili sve. Kad smo imali prvu isporuku za Douglas, cijeli ured je lijepio deklaracije, slagao pakete i pripremao kampanju. Kad u jednoj takvoj grupaciji kreneš od nule, naučiš doslovno sve. Ja sam u jednom trenutku, nakon dvije godine u Foreu, počela razmišljati da ja trebam pokrenuti nešto svoje, jer vladam apsolutno svim procesima.”

U tom trenutku vlasnik je odlučio prebaciti pola ureda u sestrinsku kompaniju Lelo, koja se bavi proizvodnjom intimnih masažera i seksualnih igračaka, kako bi se firma ‘osvježila’. “Ja sam se javila i počela sam raditi kao Sales za Istočnu Europu. Iako je to bio super posao, to je bila najteža regija zbog slabe kupovne moći.”

No i tu je imala brojne uspješne projekte, a svojim najvećim uspjehom smatra ulistavanje Hex kondoma i Lelo proizvoda u Muller u Hrvatskoj iako ti proizvodi nisu bili dostupni u centrali Mulleru u Njemačkoj. No nakon dvije godine u Lelu, proputovanja cijelom Istočnom Europom i ostvarenih targeta na tržištima koja su bila nova i totalno neistražena u toj industriji, shvatila je da nema više prostora za napredak i nije se više željela zadržati na tom radnom mjestu. Bila je svjesna toga da morati promijeniti industriju kako bi mogla napredovati. Tada je ušla u Ghetaldus.

Ghetaldus Optika – Kristina Kurtaj

Kako je web shop napravio rebrending Ghetaldusa?

Želja za rad u nekom segmentu mode i ljepote, kod Kristine je oduvijek postojala. Nije smatrala da je to moguće kroz Ghetaldus, priznaje da je i sama na Ghetaldus gledala kao na tvrtku koja prodaje dioptrijske naočale, te ga nije smatrala mjestom na kojem su se kupovale dizajnerske sunčane naočale. “Imamo najbolju ponudu i prvi u Hrvatskoj dobijemo svjetske brandove na police, ali nam je bilo potrebno osvježenje. To je bio moj prvi izazov.“

No, to nije bilo dovoljno da se Ghetaldus pretvori u jednu urbanu fashion destinaciju. Bio je potreban rebranding kako bi zakucao poziciju apsolutnog lidera i optičkog diva na tržištu. Važnu ulogu u tome odigrao je web shop za kojeg su se u početku zalagali samo vlasnik i Kristina, no kako su imali offline prodaju, brzo su kupci prepoznali i prednosti online prodaje. “Odlučili smo putem web shopa prodavati samo sunčane naočale kako bismo kupce upoznali s ponudom naočala svjetskih dizajnera i brendova. Brojke i zadovoljstvo su brzo rasli kad smo 2018. godine imali prvi Black Friday putem web shopa i tada se dogodio boom.”

Kako bi poboljšali mogućnosti web shopa, bilo je potrebno pronaći segment po kojem će se razlikovati od fizičkih trgovina te koji će potaknuti kupce na online kupovinu. “Odlučili smo ponuditi sunčane naočale koje su dostupne samo na web shopu i svaki tjedan imati različite akcije i popuste.”

Povezano:

U svemu tome smatra da je važno što su imali marketinške kampanje na svim područjima oglašavanja jer su kao apsolutni lider na tržištu ulagali novac u digitalni marketing, print, OOH, ali i druge načine promocije koji su se onda vratili priljevom novca i kroz web shop. “Korona je pokazala važnost web shopa, dok su naše trgovine bile zatvorene, putem web shopa smo za mjesec dana ostvarili brojke koje su planirane u većem broju narednih ljetnih mjeseci i pojačane prodaje sunčanih naočala.

Velik broj naših lojalnih kupaca sunčanih naočala se prebacio na webshop jer znaju od koga kupuju i što kupuju, postali su online kupci sunčanog segemnta, a u offline poslovnicama kupuju dioptrijske naočale za sebe i svoju obitelj.

ghetaldus optika
Ghetaldus Optika – Kristina Kurtaj

Uspješan projekt ju doveo do pozicije direktorice marketinga

Upravo zbog uspješnog uvođenja web shopa, ali i cijelog marketinga, ponuđena joj je pozicija direktorice marketinga, ali da i dalje “budnim okom” prati web. “Ja se sad trebam odmaknuti malo od web shopa, ali ne smijem ga zanemariti s obzirom na to da se sad nalazi na uzlaznoj putanji.”

Kao direktorica marketinga nastavit će raditi na rebrandingu. Prvi zadatak je zadržavanje postojećih klijenata, ali i pozicioniranje Ghetaldusa kao  fashion mjesta za kupnju sunčanih naočala. “Prvi zadatak je bila suradnja s Klisabom, i to je jedan od najvećih uspjeha u mojoj karijeri, njihovoj, ali i Ghetaldusovoj jer smo napravili cobranding između najuspješnijih dizajnera i lidera u optičkoj industriji.”

Naravno, cilj je bio odabrati dizajnere koji se uklapaju u imidž optike, modni izričaj mora biti sofisticiran i drugačiji. “Klisab je upravo to! Bio je to jedan ogroman iskorak na tržištu s tom suradnjom. Nakon toga sam pronašla novu kreativnu agenciju i u potpunosti se prepustila u rebranding cijelog Ghetaldusa. Nismo ništa mijenjali u našem optičkom segmentu poslovanja i  liderskoj poziciji na čelu industrije s educiranim osobljem koje je s Poliklinikom Ghetaldus naša najveća snaga, ali smo se istaknuli u modnom segmentu. Sad smo postali optika za svakoga s ponudom koja dominira, a feedback s tržišta nam je to i potvrdio“.

Snimili su novu kampanju za sezonsko sniženje sunčanih naočala, dok je cijela oglašivačka scena jako uspavana, te sam sigurna da u danima koji su pred nama možemo očekivati reakcije s tržišta, jer ova kampanja neće ostati neprimijećena. Ujedno radimo i na novoj kolekciji s Klisabom koja će sljedeće godine imati svoje predstavljanje. “Imamo brandove u Hvatskoj koje nema apsolutno nitko, doveli smo Balmain kojeg nitko nema na području Balkana osim nas. Otvaramo nove poslovnice, širimo se, otvorili smo i najluksuzniju optiku u Dubrovniku, te se zaista trudimo da ostanemo najbolji u ovom poslu i da našim kupcima zahvalimo na 63 godine vjernosti.

Tijekom karijere imala je brojne izazove, a ima ih i sad, no pronašla je recept za uspjeh. “Naučila sam da u onom trenutku kad ne mogu više napredovati, kad nema prostora za moj rast i rast kompanije i kad ne dajem 800% onda moram otići. Svakako se radujem svemu što je preda mnom i znam da će ovih 800% u Ghetaldus Optici trajati još dugo.!

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

cijene čokolade

Što se događa s cijenama čokolade? Rekordno poskupio kakaovac

Omiljena poslastica mnogih postat će skuplja nego ikad prije. Zbog nestašice kakaovca u zapadnoj Africi ove bi godine moglo nedostajati čak...
- Advertisment -