Nakon što je četiri godine provela u Africi, Jelena Kaić sad želi odvesti hrvatske tvrtke u Afriku!

Odlazak u inozemstvo obično vežemo s radom u Njemačkoj ili Irskoj, međutim Jelena Kaić iz Knina u nedostatku prilika za zaposlenje svoju sreću je potražila u Africi, točnije u Gani u kojoj je provela četiri godine. Sada kroz svoju tvrtku Afrika Nostra želi odvesti hrvatske firme u Afriku, a i obratno.


Pročitajte više: Internacionalizacija poslovanja: Kako izvoziti proizvod iz Hrvatske?


Potraga za poslom odvela me u Ganu

Po struci je agroekolog, a završila je tri godine Prehrambene tehnologije na Veleučilištu u Kninu, a potom 2013. godine magistrirala Mikrobnu biotehnologiju na Agronomskom fakultetu. S obzirom na to da je bila 2013. godina, posao je bilo teško pronaći. “Situacija je u Hrvatskoj bila nezavidna, šest mjeseci sam tražila posao i jednostavno ga nisam uspjela dobiti.”

Odlučila je s dečkom, sadašnjim mužem, potražiti sreću u Africi koju su prvi put turistički posjetili 2008. godine na nekoliko mjeseci i ostvarili neke kontakte. 2014. godine su se vratili, ali ovaj put u potrazi za poslom i za mjesto života odabrali Ganu. Jelena je igrom slučaja upoznala svog današnjeg šefa i poslovnog partnera, Afrikanca iz Toga, koji je bankar po struci te ima preko 25 godina rada u bankarskom sektoru u Americi, ali se odlučio vratiti i započeti poslove u Africi.

Zaposlila se u tvrtki Wawa Energy Solutions u kojoj je i danas business development manager. “Započeli smo s konzaltingom firmi koje se žele proširiti na području Zapadne Afrike, a glavni fokus nam je bio na Gani i Togu. Uvidjeli smo nakon godinu dana da je potražnja za električnom energijom broj jedan problem u Africi pa smo se okrenuli solarnoj energiji kojom se i danas bavimo.”

afričko tržište

Vratili smo se zbog sina

Jelena je četiri godine provela sa suprugom u Gani koji je ondje bio menadžer za odražavanje jednog kompleksa zgrada. U međuvremenu su ondje dobili i sina koji se trebao roditi u Hrvatskoj, ali spletom okolnosti ipak je rođen u Gani. “Trebala sam putovati za Hrvatsku u ponedjeljak kako bih  ovdje rodila, ali on je odlučio doći ranije i rodio se u nedjelju.“

Rođenje djeteta navelo ih je da se vrate u Hrvatsku i ovdje nastave svoj život. „Ostali smo još šest mjeseci i vratili smo se u Hrvatsku zbog života i odgoja djeteta. Kako mene posao nije vezao za mjesto, imala sam mogućnost nastaviti za tu firmu raditi i u Hrvatskoj.”

Prema mnogim ekonomistima, Afrika je sljedeće rastuće tržište. Nedostatak električne energije je problem broj jedan, ali i druge industrije imaju prostora za razvoj.

Tijekom svog života u Africi Jelena je najviše radila za Ganu i Togo, Gana je najrazvijenija u Zapadnoj Africi i jedna od najbrže rastućih ekonomija, miroljubiva, demokracija, imaju dosta resursa – zlato, kakao (drugi po izvozu u svijetu), dijamanti, nafta, kava.


Pročitajte više: Želite postati svjetski brend? Učite od Carwiza kako se to radi!…


afričko tržište

Hrvati žele iskoristiti Afriku kao tržište

Po povratku u Hrvatsku doselila se u rodni Knin, nastavila je raditi za istu firmu, samo ovaj put iz Hrvatske, ali je pokrenula i svoju tvrtku Afrika Nostra sa ciljem plasiranja novih proizvoda i usluga na afričko tržište i razvoja suradnje dvaju tržišta. “Sada, kao poduzetnica početnica, sa svojom novom tvrtkom Afrika Nostra, imam za cilj i dalje povezivanje tih dvaju tržišta, u smislu plasmana proizvoda i usluga na obje fronte. Moja velika želja je i ponuditi Hrvatskoj specijalitetnu kavu te druge kvalitetne proizvode poput kakaa i kikirikija.”

Afričko tržište je dosta drugačije od našeg i izazov joj je pronalaziti tvrtke koje su zainteresirane za jedno tako egzotično poslovno okruženje, a podjednako izazovno je plasirati afričke proizvode na naše tržište. No iznenadila ju je susretljivost i otvorenost naših tvrtki prema Africi iako takvo tržište zahtjeva i neka ulaganja. Suradnju je ostvarila s dvije tvrtke, a u dijalogu je s još nekoliko.

Među poduzetnicima s kojima je surađivala je i Ivan Mrvoš koji se proslavio pametnim klupama, a njegov proizvodi plasirali su na zapadno-afričko tržište, točnije Togo.

“U ovom trenutku imamo dosta sektora na listi, no kako se posao bude razvijao vjerujem da ćemo suziti izbor i fokusirati se na ekološke prehrambene proizvode, obnovljive izvore energije te usluge savjetovanja, i to sve s naglaskom na održivi razvoj.”

Foto: Martina Cvek, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -