Iskoristite popust i osigurajte obitelj i posao uz Allianz Riziko

Možda najjednostavniji način da stvorite financijsku sigurnost svojoj obitelji u slučaju vaše smrti je osiguranje života. U svakodnevnom ubrzanom tempu, balansiranju između poslovnih i obiteljskih obveza i izazova, jurenju s jednog kraja grada/svijeta na drugi svjesni smo odgovornosti koju nosimo, ali rijetko stignemo i razmisliti što bi se dogodilo da smo prisiljeni stati ili da nam se, ne daj Bože, dogodi nešto tragično. O tome i ne želimo razmišljati!

Kako Riziko funkcionira?

Međutim, nakon prvotnog šoka i tuge život naše obitelji morao bi krenuti dalje, zar ne? Želimo da krene dalje. Djeca se i dalje trebaju školovati, nastaviti se baviti sportom i drugim aktivnostima, a financijske obveze trebale bi se nastaviti podmirivati. Što bi se dogodilo s vašom tvrtkom u koju ste uložili toliko puno energije, vremena, truda i ljubavi? Tko bi pokrio kredite koje možda imate? Što bi se dogodilo s vašim zaposlenicima i njihovim obiteljima?

Na tržištu su dostupne različite vrste životnih osiguranja koje se često sastoje od dviju komponenti – štedne i osigurateljne, a najjednostavnija verzija je „čisto“ osiguranje za slučaj smrti odnosno Allianz Riziko osiguranje života.

Allianz Riziko osiguranje nema štedni karakter pa za značajnu ugovorenu svotu* za slučaj smrti plaćate relativno malu premiju osiguranja. Slikovito, možemo ga usporediti s kasko osiguranjem vozila – plaćate osiguravajućem društvu određeni iznos novca**, a ako se ništa ne dogodi, nema povrata sredstava, no ako se dogodi smrtni slučaj, osiguranje isplaćuje odštetu. Ako je smrt posljedica starosti, bolesti ili nezgode, isplaćuje se ugovorena svota, a ako je smrt posljedica prometne nezgode, isplaćuje se dvostruka ugovorena svota. Isplata ide korisniku kojeg ste same odabrale i imenovale na polici. Polica osiguranja života može biti i instrument osiguranja otplate kredita.


Pročitajte više: Zašto odabrati dodatno zdravstveno osiguranje i zauvijek se riješiti čekanja u redovima?


Dodatna pokrića

Uz osnovno osiguranje možete zaključiti i dodatna pokrića za slučaj smrti od nezgode, trajnog invaliditeta, teške bolesti kao i DNK analizu.

Osigurati se mogu zdrave osobe u dobi od 18. do 70. godina, a visina premije ovisi o dobi, zanimanju, zdravstvenom stanju, BMI indeksu, životnom stilu…

I u ovom je kontekstu zdravlje vrlo važno, no većina nas, nažalost, postane svjesna toga u trenutku kad je možda već prekasno za ugovaranje ovakve police – nakon što se dogodi neka nesreća ili se pojave prvi simptomi narušenog zdravlja. Ako nas svakodnevni stresan način života, nezgoda ili genetika dovedu do ove faze ili razvoja kroničnih oboljenja, najčešće više i ne možemo ugovoriti policu osiguranja života, odnosno gubimo mogućnost prihvata u osiguranje.

Tko može ugovoriti policu?

Ugovaratelj i platitelj police može biti fizička, ali i pravna osoba. Ako je platitelj pravna osoba, porezni tretman uplaćenih premija i isplate ugovorene svote ovisi o tome tko je definirani korisnik za slučaj smrti po polici riziko osiguranja.

  • Ako je korisnik osiguranja za slučaj smrti fizička osoba (primjerice, zakonski nasljednici, obitelj zaposlenika kao osiguranika ili netko treći), uplate za premije životnog osiguranja koje poslodavci plaćaju za svoje zaposlenike po osnovi osiguranja smatraju se primicima po osnovi nesamostalnog rada, odnosno neto plaćom zaposlenika.

Pojednostavnjeno, za iznos premije poslodavac povećava bruto dohodak zaposleniku te se na taj ukupan dohodak plaćaju svi porezi i doprinosi.

  • Ako je korisnik osiguranja za slučaj smrti poslodavac (pravna osoba), odnosno ujedno je ugovaratelj osiguranja i korisnik po ugovoru o osiguranju života, tada se uplaćene premije osiguranja smatraju porezno priznatim izdatkom, a isplata osigurane svote predstavljat će poslovni prihod.

U ovom se slučaju uplate premije tretiraju isključivo po osnovi poreza na dobit tijekom trajanja osiguranja kao rashodi, a nakon nastanka osiguranog slučaja osigurana svota tretira se kao prihod. Ako je nakon isteka poreznog razdoblja poslodavac poslovao s dobiti, obvezan je platiti porez na dobit. (izvor: RRIF)


Pročitajte više: Što morate znati ako uzimate osiguranje od potresa?


Ne propustite akciju!

U razdoblju trajanja akcije do 15. 2. 2023. svima koji ugovore policu Allianz Riziko višekratno na trajanje od najmanje 10 godina odobrava se popust od 30 % na premiju glavnog pokrića ako je na polici ugovoreno minimalno jedno dopunsko pokriće. Premija je jednaka u svim godinama trajanja osiguranja, kao i ugovorena svota osiguranja.

Želite li naš neobvezni izračun, savjet ili imate pitanja, obratite nam se preko poveznice.

*ugovorena svota = iznos koji se isplaćuje u slučaju nastanka osiguranog slučaja

**plaćate osiguravajućem društvu određeni iznos novca = premija

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -