Ana Volk suosnivačica startupa Liana za povezivanje expata

Ana Volk je 33-godišnja majka dvoje djece, a kao i mnoge naše sugovornice, za vrijeme porodiljnog dopusta pokrenula je svoj poduzetnički projekt. Radi se o aplikaciji Liana koja umrežava putnike diljem svijeta, kao i one koji žive u inozemstvu, a žele se povezati s osobama svoga govornog područja.

Nakon što je 2008. godine u Beču završila ekonomski fakultet, Ana se pridružila obiteljskom hotelijerskom biznisu, gdje je za Blue Sun Hotels & Resorts radila kao project manager, a trenutno se nalazi na poziciji članice uprave za prodaju i marketing.

Uspjeh rijetko dolazi iz prvog pokušaja

Paralelno je s Krešimirom Drvarom, dugogodišnjim kolegom i prijateljem, razvijala razne ideje i projekte koji nisu zaživjeli, kao što je Listisch, shopping aplikacija koja objedinjuje sve web dućane po vašoj želji tako da ne morate “lutati” po internetu. U siječnju ove godine pokrenuli su Lianu, aplikaciju koja povezuje putnike diljem svijeta. Idejni začetnik i autor aplikacije je IT-jevac i marketingaš Krešimir, Ana je zadužena za marketing i fundraising, a u timu se nalaze još i web delevoper i dizajner.

“Krešo je na ideju došao prilikom putovanja u Ameriku i uvidio je kako postoji potreba za povezivanjem s našim ljudima koji tamo već žive. Kako sam studirala u Beču, tamo sam bila uključena u krug ljudi iz naše regije s kojima sam razmjenjivala važne informacije, od skripti do ostalih informacija vezanih uz život u stranoj zemlji”, objašnjava početke aplikacije Ana Volk.

Cilj aplikacije je pružiti relevantne informacije prvenstveno na putovanjima u inozemstvu ili onima koji se tek planiraju odseliti te ih spojiti s ljudima koji žive na planiranoj destinaciji. Korisnik se treba registrirati putem e-maila ili nekog računa društvene mreže, odabrati koji jezik govori te kliknuti na mapu svijeta kako bi odabrao destinaciju. Nakon što kreira svoj profil, unutar aplikacije su prikazane sve osobe koje govore taj jezik te povezivanje i razgovor mogu započeti. Korisnici se filtriraju prema interesima, jeziku i zemlji iz koje dolaze, kao na primjer, poslovno putovanje, tenis, plivanje… To je prva aplikacija takvog tipa koja je namijenjena povezivanju osoba koje se ne poznaju.

“Zamislite da se selite ili idete na putovanje u neku stranu zemlju gdje nema toliko puno Hrvata i nemate nikoga poznatog koga možete pitati sve važne stvari, kao što su tamošnji običaji, kultura, kako promijeniti tarifu na mobitelu… Naravno, sve se to može saznati na internetu, ali pitanje je koliko je to pouzdano? Preko naše aplikacije ostvarujete direktan kontakt sa stanovnicima zemlje koja vas zanima”, kaže Ana.

Liana_1

Liana prva aplikacija na Android Watchu

Aplikacija je besplatna i dostupna za iOs i Android, a uskoro će biti i prva aplikacija na Android Watchu. Liana danas ima oko 17 000 korisnika i to svih nacionalnosti, a na tržište je, osim facebook oglašavanja, plasirana organski, bez plaćenih marketinških oglasa.

“Od samog početka dobivamo pozitivan feedback i zasad je najviše korisnika iz Dubaija koji se spajaju na Lianu. U Dubaiju imam prijatelje koji mi govore da je tamo Liana ušla u svakodnevnu uporabu te da se na nju ne spajaju samo Hrvati, nego i druge nacije.”

U startup su uložili vlastiti kapital, a također su primljeni u Facebook app accelerator program na čiji natječaj su se prijavili. Ideja se Facebook akceleratoru svidjela, ali ju je Anin tim morao još više razviti. Nakon mjesec dana dodatne razrade ideje, projekt je prihvaćen te su dobili 60 000 dolara za daljnji razvoj kroz mentorstvo i Facebook oglašavanje. Aplikaciju i dalje razvijaju, a kako bi se dodatno oglašavali i razvijali, startup traže investitore.

Pri razvoju aplikacije s ničim ne treba čekati

“Sada smo u fazi kada tražimo investitore i u pregovorima smo s investitorima iz inozemstva jer želimo ulagati kapital u marketing kako bismo povećali broj korisnika i dalje razvijali aplikaciju koja je sada besplatna. Kada dođemo do kritične mase, dodali bismo napredne funkcionalnosti te bi postojala i premium verzija za koju bi se naplaćivala pretplata”, objašnjava Ana.

Obitelj je podržava od prvog dana jer su i sami na putovanjima uvidjeli važnost povezivanja s drugim ljudima. Ana se zasada planira posvetiti projektu kako bi stekli još veći broj korisnika, a svima koji pokreću startup savjetuje:

“Što god se ima, treba pustiti van. Ne treba ništa čekati, sve se razvija ‘u hodu’. Nije sramota ako nešto ne valja, bitno je probati. Treba tražiti investitore od prvoga dana jer dok se dobiju novci, treba čekati i do šest mjeseci, a aplikacija ne smije stajati. Potrebno je ići i na evente kao što smo i mi bili u Beču i Splitu, a iako nismo osvojili nagradu, ostvarili smo važne kontakte“, zaključila je Ana.

Liana_3

Foto: Ana Volk

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

korčula konferencija

Dosljednost, vjerodostojnost i autentičnost glavne su uzdanice poduzetnica u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako unaprijediti svoje poslovanje, kako mogu postati još bolji, još inovativniji, kako mogu poboljšati zadovoljstvo...