Kako je Ana Zubčić izgradila najbolji kozmetički salon u Zadru na kojem možete učiti o kvaliteti usluge

Zadar se tek oslobodio ratnih okova. Još uvijek su u gradu bile česte nestašice struje i vode. U svakom slučaju nikako nije riječ o idealnoj kulisi za pokretanje vlastitog biznisa. No, ništa od toga, kao ni visoki stupanj trudnoće s prvim djetetom, nisu Anu Zubčić otjerali od njezinih nakana, želje za otvaranjem kozmetičkog salona.

U vlastiti biznis nakon rata s trbuhom i kreditom

“Ajmo ženama uljepšati život – to je misao kojom sam se vodila”, prisjeća se Ana Zubčić samih početaka svojeg poslovnog puta.

Iako su se u Zadru još itekako osjećale sve posljedice rata, Ana je hrabro uzela poduzetnički kredit te u obiteljskoj kući, te 1996. godine, otvorila kozmetički salon Algoderma.

“Dok nisam imala klijentice na tretmanu, stigla sam otići u drugu sobu dojiti dijete”, prepričava nam kroz smijeh.

Koliko god se pribojavala nove situacije u kojoj se našla, toliko je bila spremna uhvatiti se u koštac sa svim nedaćama. Iako su same rate kredita bile prilično visoke, upravo je sam kredit jedan od motiva koji ju je tjerao naprijed. Naime, u takvoj situaciji znate da morate dati svoj maksimum kako biste namaknuli dovoljno novaca, između ostalog, i za ratu kredita.

Danas u salonu ima dvije zaposlenice, ali i dalje veliki dio stvari radi sama. Posebno se to odnosi na tretmane njege lica, jer su takvi tretmani prepoznatljivi pečat svakog kozmetičkog salona, posebno Anine Algoderme.

“To je najviša razina njege. Zato me žalosti kad vidim da se gotovo 90 posto salona reklamira i prezentira kroz tretmane izrade i njege noktiju. Prva i osnovna zadaća ozbiljnog kozmetičkog salona je njega lica i to je ono po čemu salon treba biti prepoznatljiv”, odlučna je Ana.

Odbija klijentice koje se ne pridržavaju njenih zahtjeva

Kaže kako se u manjoj sredini, kakva je Zadar, teško povezati s kolegicama u istoj struci, jer vas u pravilu doživljavaju kao opasnost za vlastiti posao. Ana međutim, konkurenciju smatram kao nešto nužno i pozitivno u svakom poslu, jer vas upravo zdrava konkurencija tjera da neprestano radite na sebi, usavršavate se, pratite trendove, unosite novitete u svoj posao. Povezivanju osoba u istoj struci trebalo bi težiti i radi same afirmacije i dizanja renomea profesije. Konkurencija se mora doživjeti kao partnerstvo, a ne kao prijetnja.

Algoderma_1

Od svojih klijentica traži da se pridržavaju određenih pravila. I upravo takav stav prema poslu Anu izdvaja od konkurencije.

“Ukoliko klijentice žele rezultate, a sve dolaze sa željom za dobrim rezultatima, tada se moraju pridržavati mojih savjeta i uvjeta. Stoga i ne primam bilo koga. Ako netko ne želi raditi po pravilima koje stavljam pred njih, a koja se temelje na mojem znanju i višegodišnjem iskustvu, ne može niti očekivati rezultate. Samim time ne može ni biti dio mojeg salona. Zbog tako visokih standarda postali smo prepoznatljivo ime na zadarskom području.”

Ali i mnogo šire je Algodermine klijentice nisu samo iz Zadra i okolice, već iz čitave Hrvatske, ali i svijeta. Netko tko je osjetio moći Aninih tretmana uvijek se rado vraća. Tome svjedoče popunjeni termini mjesec dana unaprijed. Žene odmah nakon odrađenog tretmana stavljaju svoje ime uz termin za sljedeći.

U Algodermi nemoguće dobiti termin bez preporuke stalne klijentice

“I tako funkcioniram već punih 20 godina, pa je prilično teško uhvatiti slobodni termin. Vesele me klijentice koje nakon odrađenog tretmana lica, rezerviraju novi termin za mjesec dana. To dokazuje koliko su svjesne važnosti stalne njege, a ne da nakon jednog tretmana na sljedeći dođu nakon godine dana. U takvim slučajevima teško je očekivati dobre rezultate. Srećom da su žene danas svjesne važnosti redovite njege.”

One žene koje tek žele postati dio velike i zadovoljne Algodermine obitelji, to mogu ostvariti preko preporuke neke od stalnih klijentica. Možda zvuči čudno i nestvarno, ali Ana ima toliko stalnih klijentica na koje se želi usredotočiti i kojima ne želi uskratiti mogućnost da si u budućnosti uzmu termin za nastavak tretmana. Ana je takvu reputaciju postigla velikom profesionalnošću i odnosom prema poslu kojeg radi.

Sami počeci nisu bili nimalo lagani. Algoderma je bila četvrti ili peti kozmetički salon u Zadru u to vrijeme. Trebalo se znati izboriti za svoje mjesto pod suncem. Već nakon prvih nekoliko tretmana i žena zadovoljnih dobivenim rezultatima, bilo je lakše raditi.

“Kad su žene vidjele da kod mene nakon tretmana čišćenja lica nisu natečene, da je moguće dobiti rezultate koje kod drugih nisu dobile, ukazuju vam sve više povjerenja. Istovremeno klijentice informirate što sve novog mogu učiniti za svoju kožu, koji su trendovi i da te usluge imate u svojoj ponudi.”

U Aninom slučaju podrazumijeva se i da ćete redovito dolaziti na tretmane. Jer tek kad se postignu savršeni rezultati s tretmani čišćenja kože, može se prijeći na sljedeću stepenicu – tretmane protiv starenja kože. Naime, svaki tretman ima svoje vrijeme kada ga se može početi provoditi, pa ni sama Ana često ne želi udovoljavati željama klijentica, koje bi željele preskakati pojedine faze, jer jednostavno, koža mora biti pripremljena.

Prvo kozmetika, onda aparati

U Algodermi kozmetičkom salonu žene mogu birati iz vrlo široke ponude tretmana. Svi tretmani bazirani su na kozmetici. Od aparata se koriste samo mezoterapija, hydradermie aparat te mikrodermoabrazija.

“Ako pojedina kozmetika ne daje očekivane rezultate, nema potrebe niti se oslanjati na različite aparate. Vrhunska kozmetika mi je na prvom mjestu, a njoj tek kao pomoćno sredstvo pridružujemo ova tri aparata.”

Po prirodi vrlo ambiciozna, nemirna duha, Ana Zubčić obožava nove stvari, stjecati nova znanja, ali ga i prenašati na mlade naraštaje. Svjesna je potrebe neprestane edukacije pa takvo promišljanje prenosi i na ljude iz okoline. Upravo su je ambicije, ali i sve češća loša iskustva s distributerima kozmetičkih preparata, potaknula da i sama preuzme ulogu distributera preko svojeg kozmetičkog salona.

Rast biznisa kroz distribuciju profesionalnih brandova kozmetike

“Često se događalo da pojedini brendovi gotovo preko noći nestanu s našeg tržišta ili njegovu distribuciju preuzme druga tvrtka do čijih kontakata jako teško dođete. Riječ je o čisto profesionalnim brendovima, koji se koriste isključivo u kozmetičkim salonima i samo se u salonima i mogu kupiti. Zadovoljni ste rezultatima koje postižete s pojedinim preparatima, naučite svoje klijente na njih, a onda od jednom oni vam postanu gotovo nedostupni. Prilično frustrirajuće i više se nisam htjela igrati skrivača s pojedinim zastupnicima, biti u stalnoj neizvjesnosti da li ću sutra moći nabaviti pojedini preparat.”

Tako je došlo vrijeme da i Ana krenem s distribucijom. Riječ je o brendovima dr. Rimpler i Isabelle Lancray. Radi se o istom proizvođaču, ali o dva odvojena brenda kozmetike. Ana je preuzela distribuciju za cijelu Hrvatsku. I sama koristi te brendove u svojem salonu i prezadovoljna je rezultatima, ali je preparate morala nabavljati izravno iz Njemačke.

Poslovnu strategiju distribucije temelji na održavanju prezentacija za kozmetičke salone po gradovima po cijeloj Hrvatskoj. Tako će se vlasnici salona iz prve ruke moći uvjeriti u sve prednosti ovih brendova. Kako njemačka tvrtka u svojem timu ima i vrhunske liječnike dermatologe, sprema se i nekoliko stručnih predavanja.

“Nemoguće je usporediti svakodnevnu komercijalnu kozmetiku s profesionalnom, posebno onom s kojom mi krećemo u distribuciju. Dr. Rimpler i Isabelle Lancray profesionalna kozmetika temelji se na nano tehnologiji. Riječ je o modernoj i regenerativnoj kozmetici, stvorenoj na znanstvenoj osnovi i visokokvalitetnim aktivnim sastojcima. Radi se o kombinaciji visoke tehnologije i prirodnih sirovih sastojaka, kojom se uspostavlja zdravi rad funkcije kože. Samom činjenicom da je riječ o nano tehnologiji, koja dopire u dublje slojeve kože, ova kozmetika ne može se staviti u istu rečenicu s komercijalnom kozmetikom”, pojašnjava nam A. Zubčić.

Nema sumnje kako će i ovaj poslovni izazov Ana položiti – s čistom peticom! Troje djece, renomirani kozmetički salon, višegodišnji radni dani od po 12 sati… samo je dio Aninih uspjeha.

“Djecu sam rodila uz posao kojem sam bila maksimalno posvećena. Nakon trećeg djeteta suprug je preuzeo trogodišnji porodiljni dopust. On je stručnjak za marketing i radi s farmaceutskim tvrtkama i ljekarnama, a većinu svojeg posla radi od kuće, tako da nam je ovakva opcija najviše odgovarala. Ma, sve se može posložiti da funkcionira, ako to stvarno želite”, optimistično zaključuje uspješna zadarska poduzetnica Ana Zubčić.

Foto: privatna arhiva Ane Zubčić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -