Antea Kaleb do tridesetiprve godine rodila troje djece, pokrenula biznis koji širi i još stigne biti vatrogaskinja

Antea Kaleb  već je desetak godina uspješna poduzetnica, majka troje djece i dobrovoljna vatogaskinja koja upravo sprema otvaranje svoje nove podružnice tvrtke Adut d.o.o., specijalizirane za  računovodstvo i usluge poslovnog savjetovanja. Sprema se i na polaganje ispita za poreznog savjetnika te namjerava upisati i doktorat, a tek je zagazila u svoje tridesete.

S 18 prvo dijete, s 20 biznis

Životna priča ove simpatične i nadasve vedre Metkovke u mnogočemu je drugačija od brojnih drugih o kojima smo pisali. Dok su se ostali uglavnom kretali uhodanim putevima od završetka studija, karijere pa tek potom majčinstva, Antea kaže da je kod nje sve teklo obrnutim redoslijedom, no danas zbog toga ni najmanje ne žali.

„S osamnaest godina rodila sam svog prvog sina, a već s dvadesetak godina otvorila svoju tvrtku. Godinu dana kasnije upisala sam studij na Ekonomskom fakultetu u Splitu pa sam tako danas specijalist računovodstva i revizije. Kako uvijek radim na sebi i unaprjeđenju svoje karijere, upisala sam i dodatnu edukaciju za poreznog savjetnika, a upravo sam u tijeku priprema za završni ispit“, nadovezuje se Antea.

U vrijeme kada je otvarala tvrtku već je imala dvoje djece, no vidjela se jedino u poduzetništvu, koliko god to bio zahtjevan odabir za mlade majke.

„Zaista sam se jedino u tome vidjela. Nekoliko godina sam i ranije radila u računovodstvu samo kao ispomoć prijatelju pa sam zavoljela tu granu i to sam vidjela kao svoju daljnju karijeru. Kasniji uspjesi na fakultetu samo su mi potvrdili da se nisam prevarila u donošenju te odluke. Brojke su moj život“, kaže Antea.

Borba za prve klijente nije bila jednostavna

Ništa manje važna nije ni komunikacija s klijentima, a i to je nešto u čemu se pronašla. Svakodnevno je predano radila na suradnji s njima i zato se danas može pohvaliti brojnim dugogodišnjim klijentima.

Međutim, početci nisu bili jednostavni i morala se boriti za svakog pojedinog klijenta. Nije joj išlo na ruku ni to što se upustila u vrlo raširenu granu poslovanja jer danas gotovo svatko, kako kaže Antea, misli da može biti računovođa. Da bi se izdvojila u masi, ulagala je u sebe i svoje obrazovanje pa je već kao poduzetnica upisala studij, što se pokazalo ključnim za uspjeh.

„Kada s dvadesetak godina uđeš u poslovni svijet, nitko te neće objeručke prihvatiti. Za svakog se klijenta trebalo boriti, no vrlo sam brzo shvatila da su znanje i posvećenost klijentima ključni za uspjeh posla. Moji klijenti od mene dobivaju potpunu uslugu savjetovanja i nebrojeno puta se pokazalo prilikom poreznog nadzora da je s njihovim knjigama sve u najboljem redu. Takav trud i zalaganje klijenti uvijek prepoznaju pa tako s brojnima od njih suradnje traju već godinama. Pročulo se da sam stručnjakinja za poreze i da mogu pomoći ljudima koji se nalaze u jako teškim situacijama, a kako se dobra riječ daleko čuje, s godinama se i sve više povećavao broj klijenata“, ističe Antea koja kaže da je nerijetko radila i po cijele dane samo kako bi pomogla klijentima i pokazala da je uistinu jedinstvena u svome poslu.

Danas njezina tvrtka Adut d.o.o. sa sjedištem u Metkoviću nudi cjelovitu uslugu računovodstva i poslovnog savjetovanja. Antea i njezini zaposlenici savjetuju klijente u svim etapama njihovog razvoja; od planiranja poslovanja, upućivanja na načine otvaranje tvrtke, savjetovanja kako se postaviti na tržištu pa sve do povezivanja različitih klijenata kada primijete da nekima od njih trebaju međusobnne usluge. Primjerice, planira li tko od njihovih klijenata otvoriti trgovinu, povezuju ga s dobavljačima, marketinškim stručnjacima, web-dizajnerima i slično.

Velika prednost Aduta je i to što bilo koji klijent može nazvati ured ili osobno doći te pitati sve što ga zanima o bilo kojem aspektu vlastitog poslovanja.

Antea Kaleb

Istraživanjem tržišta prepoznala novu poslovnu priliku na dubrovačkom području

Što se pak tiče poslovanja i privatnog poduzetništva općenito na krajnjem jugu Hrvatske, prema Anteinim riječima, postoje velike mogućnosti napredovanja i  baš je u tome ona prepoznala novu poslovnu priliku. Zato početkom siječnja otvara podružnicu svoje tvrtke u Dubrovniku, što uključuje i zapošljavanje novih djelatnika.

„Primijetili smo da na dubrovačkom području nema dovoljno poreznih stručnjaka koji bi pokrivali sve aspekte računovodstva i poslovnog savjetovanja. Dakako da ima kvalitetnih računovodstvenih servisa, no ne s ovakvim uslugama kakve mi nudimo. To tržište jednostavno traži stručnjake kakve im Adut može ponuditi“, govori Antea koja kaže da se iznimno veseli svim novim poslovnim izazovima koje će novi ured donijeti pred nju.

Upravo u pomaganju drugima pronalazi motivaciju za vlastiti rad. Iako je svjesna da svako novo jutro pred nju stavlja brojne obaveze, uvijek s osmijehom na licu kreće u nove radne pobjede.

„Osjećam se ispunjeno kad znam da sam nekome riješila poslovne probleme s kojima možda dugo nije mogao izaći na kraj. Svi koji me kontaktiraju uglavnom imaju neki problem koji treba što prije riješiti. Kada riješim taj problem, to me ispunjava srećom i zadovoljstvom te mi daje motivaciju za daljnje angažmane“, ističe Antea.

Uz poduzetništvo i obitelj pronalazi vrijeme i za vatrogastvo

Financije i porezi ipak nisu jedina njezina velika ljubav. Osim obitelji i tvrtki, veliku pažnju posvećuje i vatrogastvu. Naime, Antea je danas kvalificrana vatrogaskinja koja izlazi na opasan teren uz bok svojim muškim kolegama, što je dugo bila njezina želja.

„Želja za aktivnim bavljenjem varogastvom u meni je tinjala godinama. Prvotno sam bila knjigovođa DVD-a Kula Norinska, odakle sam rodom, no gledajući kolege kako pomažu unesrećenima i riskiraju svoje živote za tuđu dobrobit, zavoljela sam tu profesiju“, kaže Antea.

Polaganje ispita za stjecanje zvanja vatrogasca ili vatrogaskinje ne samo da zahtijeva predano učenje, nego i fizičku spremnost. Prvo vatreno krštenje bilo joj je na Pelješcu prošle godine, kada je  tri dana bila odvojena od svog posla i obitelji  te s kolegama i kolegicama sudjelovala u gašenju velikog požara.

Na pitanje o predrasudama prema ženama vatrogaskinjama, Antea odgovara da ih nikada nije osjetila, baš kao ni u svome poslu.

Antea Kaleb

„Činjenica je da se žene vrlo često susreću s predrasudama, no mislim da svojim angažmanom i trudom uvijek odagnam svaku predrasudu, ako ona uopće postoji, bilo da je riječ o meni kao poduzetnici ili vatrogaskinji. Vjerujem da sam se svojim desetogodišnjim radom uspjela dokazati kao poduzetnica, a svojim izlascima na požarišta kao vatrogaskinja te da me nitko ne gleda kao ženu ili muškarca, nego naprosto kao osobu koja zna što radi“, zaključuje Antea.

Njezina obitelj pruža joj podršku u oba njezina posla, no nije ravnodušna kada riskira svoj život da bi pomogla drugima.

„Suprug me oduvijek podržavao u svim mojim željama, a i djeca su se navikla. Kada se dogodi hitna situacija pa moram izaći na teren, uvijek djeci kažem kamo idem te im napomenem da se ne moraju brinuti jer će se mama brzo vratiti. Vjerujem da ipak u njima postoji mrvica straha, no kako vrijeme prolazi, sve im je lakše. Čak je i moja četverogodišnja kći nedavno objavila da želi postati vatrogaskinja“, kaže Antea kroz smijeh.

„Još uvijek nisam svjesna kako sam uspjela uskladiti majčinstvo, poduzetnišvo i studij“

Kada se uzme u obzir da je Antea tek zagazila u svoje tridesete, a već deset godina vodi uspješnu tvrtku, ima troje djece i još je završila studij, ne možemo se ne zapitati kako joj je to uspjelo.

„Muž mi je pomagao koliko je god mogao, no s obzirom da i on dosta radi, djeca su vrlo brzo postala samostalna. Da nemam dvoje starije djece od trinaest i jedanaest godina koja su čuvala svoju mlađu sestru, nema šanse da bih postigla sve što jesam. Zauvijek ću im biti zahvalna na tome. No snalazila sam se zaista svakako. Povremeno sam najmlađu kćer vozila sa sobom iz Metkovića u Split, ostavila je na čuvanju  kod prijateljice i jurila na fakultet na predavanje ili polagati ispite. Uskakala je i rodbina, no zaista bih teško uspjela u svemu tome bez pomoći i razumijevanja starije djece. Kada sada pogledam unatrag, nisam ni svjesna kako sam sve to uspjela uskladiti“, iskrena je Antea.

Upravo je svojoj djeci time i najbolji mogući primjer kako se može ostvariti sve što se poželi. Na studiju je bila jedna od najboljih studenata na svojoj godini, a nakon polaganja ispita za poreznog savjeta, planira upisati i doktorat iz područja financija.

S obzirom koliko je amibiciozna i u potpunosti predana svim svojim snovima, ne sumnjamo da će i stjecanje titule doktorice znanosti biti lagan zalogaj za ovu iznimnu ženu.

Foto: privatna arhiva Antee Kaleb

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -