Antonija Vedak pomagala je prijateljicama u organizaciji vjenčanja, pa došla na ideju o pokretanju vlastitog startupa

Antonija Vedak novopečena je poduzetnica koja je javnost zaintrigirala svojom platformom MarryMe.hr za koju je primila i nagradu Zagrebačkog inkubatora poduzetništva. To joj je dalo dodatan vjetar u leđa pa sa svojom jedinstvenom idejom ima velike planove za sve buduće mladence.

Ova komunikativna, vedra i snalažljiva studentica s tek navršenih 25 godina otkrila nam je kako je došla na originalnu ideju, ali nam i dočarala hrvatsku startup scenu iz svoje perspektive mlade poduzetnice.

Poslovna ideja nastala na fakultetu i oduševila profesore

Svatko tko je planirao vlastito ili pak sudjelovao u organizaciji tuđeg vjenčanja zna koliko je truda potrebno uložiti da bi taj dan uistinu bio čaroban. Glazba, restoran, cvijeće, vjenčanica i mladoženjino odijelo samo su kap u moru planiranja, a sve to budućim mladencima oduzima mnogo vremena. To je primijetila i Antonija Vedak pa je shvatila da se tome može vrlo jednostavno doskočiti.

„Pomagala sam nekolicini prijateljica tijekom njihovog planiranja vjenčanja i shvatila da je to opširan posao. Posebno je nezgodno što sve elemente vjenčanja, od lokacije obreda, cvjećarne pa do restorana u kojem će se održati svadbeno slavlje morate sami obilaziti, raspitivati se o dostupnim datumima i još ih sve uspješno uskladiti. Dakako, ako niste angažirali profesionalnog organizatora vjenčanja. Zato mi je palo na pamet da bi se to moglo lakše riješiti kada bi postojala internetska stranica koja bi sve ujedinila pa da jednim klikom miša mladenci mogu dobiti uvid u sve što ih zanima“, govori nam Antonija koja je detaljno istražila tržište prije nego se upustila u pokretanje vlastitog startupa.

Shvativši da na domaćem pa ni regionalnom tržištu ne postoji ništa slično njezinoj ideji, napravila je poslovni plan u sklopu fakultetskog kolegija Poduzetništvo, a reakcije profesora potvrdile su joj da je njezina ideja doista ostvariva. Uz pomoć sredstva za samozapošljavanje te kombinacije vlastite i partnerove ušteđevine, Antonija je hrabro pokrenula vlastiti startup MarryMe.hr.

Iako još nije diplomirala, roditelji su joj dali punu podršku. Njezin je otac i sam poduzetnik pa zna koliko je važno na vrijeme prepoznati pravu ideju, a MarryMe je upravo to.

Antonija Vedak

Kako funkcionira MarryMe?

Riječ je o jedinstvenoj platformi u Hrvatskoj koja na jednom mjestu okuplja sve što je potrebno budućim mladencima za organizaciju savršenog vjenčanja – fotografiju i video, lokaciju, dekoraciju i glazbu.

„Na mladencima je da odaberu željenu kategoriju, označe željeni datum ili period u godini, odaberu uslugu rasploživu u tom terminu te potom odluče žele li odmah rezervirati uz plaćanje akontacije ili pak dogovoriti sastanak s pružateljima usluga kako bi se još detaljnije informirali o svemu“, kaže osnivačica platforme.

Velika je prednost i to što je korištenje platforme potpuno besplatno, a moguće je i dobivanje niže cijene na rezervaciju više usluga te popusti na first i last minute ponude.

Da bi sve teklo glatko, Antonija surađuje s brojnim vrhunskim partnerima koji su već dugi niz godina u poslu organiziranja vjenčanja, a grafički prikazi svega što možete dobiti svakako doprinose još boljem dojmu. Za sada su usluge ograničene samo na područje grada Zagreba i bliže okolice, no planovi za budućnost uključuju širenje na ostatak Hrvatske i regije.

Budući mladenci pokazuju velik interes za Antonijinu ideju

Iako Marry Me postoji tek nekoliko mjeseci i dosad nije ulagao sredstva u marketing, već je sada prepoznat među ciljanom publikom. Antonija vjeruje da je ključ uspjeha u tome što se prilagodila vremenu u kojem živimo.

„Važno je shvatiti da živimo u vrijeme kada je Internet dostupan gotovo na svakom koraku, a da mladi tu provode i velik dio svog vremena. Upravo su ti isti mladi ljudi u dvadesetima i tridesetima oni koji razmišljaju o vjenčanjima ili su već krenuli s organizacijom pa su u ovom jednostavnom online načinu vidjeli ono što im je potrebno, a to prije nisu mogli nigdje pronaći“, ističe Antonija.

Antonija_Vedak3

Napominje i kako njezina platforma nije konkurencija klasičnim organizatorima vjenčanja jer onaj tko želi angažirati profesionalnog organizatora, to će i učiniti bez obzira na postojanje ili nepostojanje ovakvog online rješenja. Zato je Marry Me ponajprije namijenjen onima koji žele sami žele organizirati vlastito vjenčanje i uživati u svakom njegovom aspektu, ali i smanjiti gubljenje vremena.

Pokretanje startupa posao je s cjelodnevnim radnim vremenom

Osim što je osmislila odličnu i profitabilnu ideju za pokretanje vlastitog posla, Antonija se morala nositi i sa svime što podrazumijeva pokretanje startupa, a prvenstveno s cjelodnevnim radom.

Uz studentske obaveze koje još ima kao apsolventica ekonomije, radila je i razne studentske poslove kako bi nadopunila svoj studentski budžet i nadogradila svoje iskustvo u struci i prije nego što diplomira. Neko je vrijeme paralelno pokušavala raditi, pokretati startup i učiti za ispite, no shvatila je da jednostavno nema vremena za sve. Zato je dala otkaz na dotadašnjem radnom mjestu i odlučila se posvetiti isključivo startupu.

„Pokretanje startupa svakako je vrlo zahtjevan posao. Ne samo da sam morala pohvatati sve zakonske regulative koje sa sobom nosi posjedovanje tvrtke, nego i svo svoje vrijeme uložiti u razvoj platforme. Za izradu internetske stranice potražila sam pomoć, a nedavno mi se pridružila i prijateljica kao vanjska suradnica zadužena za prodaju, no još uvijek svakodnevno radim više od klasičnog osmosatnog radnog vremena“, iskrena je Antonija.

Osvojila nagradu od 1000 eura na 10. Progress Rewievu ZIP-a

Vrijeme i trud koji je uložila u svoj startup svakako su se isplatili, a to je potvrdila i nagrada Zagrebačkog inkubatora poduzetništva koju je primila prije nekoliko dana. Nagrada je dodjeljena startupu koji je u posljednja dva mjeseca pokazao najveći napredak.

„Ta je nagrada velika čast i potvrda da ono što radim ide u dobrom smjeru. Ne samo da sam primila novčanu nagradu koju planiram uložiti u marketing, nego sam od cijelog ZIP-ovog tima dobila veliku moralnu podršku, a to mi znači više od ičega“, ističe Antonija.

Antonija Vedak

ZIP-ova dodjela nagrada održava se već nekoliko godina. Antonija je članica desete generacije potencijalnih mladih poduzetnika koja je prošla detaljnu edukaciju o svijetu starupa i poduzetništva, a kako sama kaže, u nekoliko je intenzivnih mjeseci naučila više nego u nekoliko godina fakulteta.

Na hrvatskoj startup sceni povećava se broj žena

Iako je u svijet startupa ušla tek prije nekoliko mjeseci, Antonija kaže kako je do sada imala samo pozitivna iskustva, bez obzira na to što prevladava mišljenje kako žene puno teže dolaze do izražaja u tom području.

„U grupi koja prolazi edukaciju zajedno sa mnom ima više žena nego muškaraca. Štoviše, od ukupno šest projekata koji se trenutno provode pod ZIP-ovim vodstvom, čak njih četiri vode žene. Zaista mi je jako drago što sam na svome poslovnom putu okružena drugim ženama. Jedna drugu možemo bolje razmumjeti, a nadam se i da je naš primjer dobar putokaz za sve one koje razmišljaju o tome bi li se upustile u startup svijet“, kaže Antonija koja ni na sekundu nije požalila što se odrekla prijašnjeg radnog mjesta i pokrenula vlastiti posao.

Slično je bilo i s mnogim našim članicama koje su startup vidjele kao najbolji izbor za sebe, a sve to potvrđuje istraživanje koje je pokazalo da su najuspješniji startupi upravo oni s ženama na čelu.

Planovi za budućnost uključuju širenje na strana tržišta

Antoniji do stjecanja diplome na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu nedostaje još nekoliko ispita i obrana diplomskog rada, no već sada zna čime se želi baviti nakon toga.

„Pronašla sam ono što volim i time se planiram baviti i dalje. Od siječnja kreće intenzivniji rad na internetskoj stranici s obzirom na to da već tradicionalno u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana raste broj zaruka, a nakon toga se planiramo i širiti. Prije svega, svoju ćemo uslugu ponuditi još većem broju partnera pa tako postupno uslugu s područja Zagreba širiti i na ostatak Hrvatske. Nakon toga na redu je osvajanje regije i Njemačke“, završava Antonija.

Planirate li vjenčanje ili pak vam sudbonosno pitanje možda tek slijedi ovih blagdana, sada znate pravu adresu za jednostavno organiziranje vjenčanja.

Foto: privatna arhiva Antonije Vedak

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više