Najuspješniji su startupi sa ženama na čelu

Žene još uvijek pokreću manje startupa od muškaraca, a razlozi za to su mnogobrojni – od toga da se to još uvijek smatra „muškim područjem“ do toga što često imamo priliku čuti kako se žene u svijetu startupa ismijava, diskriminira, a najviše podcjenjuje. Najnovije istraživanje kompanije First Round Capital koje je pokazalo da su startupi koji imaju ženu na čelu uspješniji od muških, moglo bi im biti dobar poticaj.

Ženski startupi uspješniji su od muških

Kompanija First Round Capital, koja se bavi ulaganjem u nove startupe, analizirala je podatke 300 kompanija s gotovo 600 osnivača, koje je prikupljala 10 godina, kako bi vidjela koje su karakteristike osnivača uspješnih startupa.

Tako je došla do rezultata da su statupi koji imaju barem jednu osnivačicu puno uspješniji od startupa čiji su osnivači samo muškarci i to čak za 63% uspješniji. Tako među 10 najuspješnijih startupa u koje je kompanija First Round Capital ikada uložila, njih barem 3 ima osnivačicu, što prema riječima kompanije „daleko prelazi ukupni postotak osnivačica u tehnološkoj industriji“.

Makar je ovo samo mali dio velike ekonomije biznisa, ovi podaci pokazuju da žene svojim znanjima i vještinama, ali i načinima vodstva, doprinose razvoju uspješne kompanije.

„Moguće je da žene pozitivno utječu na osnivački tim s različitim mišljenjem i iskustvom, a tržište to još uvijek ne prepoznaje. Druga mogućnost je da tržište nameće više standarde koje osnivači sa ženom u timu moraju zadovoljiti. Teško je reći“, rekao je partner u kompaniji Josh Kopelman za Forbes.

Osim toga da su startupi sa ženama u timu uspješniji, rezultati istraživanja kompanije pokazali su da su startupi s mlađim osnivačima također uspješniji. Tako timovi osnivača s prosjekom od 25 godina ostvaruju 30% bolje rezultate od prosjeka.

Obrazovanje je još jedna stavka uspjeha startupa. Budući da je istraživanje provedeno na startupima u SAD-u, pokazalo je da su startupi čiji su osnivači, odnosno barem jedan osnivač, obrazovanje stekli na jednom od prestižnih 8 Ivy League fakulteta, plus Stanford, MIT i Caltech, imali do 220% bolje rezultate od ostalih kompanija.

Isto tako, osnivački timovi s radnim iskustvom u kompanijama poput Googlea, Amazona, Facebooka, Twittera, Microsofta ili Applea, imaju do 160% bolje rezultate od drugih startupa.

Za kraj, ako razmišljate o pokretanju startupa, najbolje bi bilo da to ne radite sami ako želite da vaš startup bude uspješniji. Naime, istraživanje je također pokazalo da najbolje prolaze startupi s dva osnivača, koji i imaju veću šansu privući investitore od startupa s jednim osnivačem.

PPUB-Disclaimer

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...