8 aplikacija za organizaciju vremena

Žene su, kažu, profesionalke u ‘multitaskingu’ i organizaciji vremena (time managementu). I moraju biti. Jer uz sve poslovne i privatne obaveze kojima se bave na dnevnoj bazi, bez dobre organizacije sve bi palo u vodu.

No, koji put se nađemo u situaciji u kojoj jednostavno ne znamo otkud početi od svih silnih obaveza i zadataka koji nas čekaju. Dodamo li tome i bučnu okolinu u kojoj se teško koncentrirati ili silne obavijesti koje nam stižu u ‘Inbox’ ili s društvenih mreža, i jasno je kako se lako pogubiti u svemu.

Kako bismo vam olakšali život (i privatni i poslovni), pronašli smo i isprobali nekoliko aplikacija za pametne telefone koje bi vam mogle pomoći da svoj kaotični život dovedete u red.

Elektronska organizacija vremena

Wunderlist

aplikacija za organizaciju vremena

Ova aplikacija za pametne telefone na jednostavan će vam način omogućiti da stvarate i dijelite svoje liste zadataka. Ono što je posebno Wunderlista je što možete sinkronizirati svoju listu na različitim uređajima (pametnom telefonu, tabletu, računalu), ali i podijeliti ju sa svojim suradnicima ili članovima obitelji i tako uvijek imati na oku tko što radi.

Wunderlist nudi mogućnost printanja lista i zabilješki kako biste ih mogli imati i u papirnatom obliku, ali i postavljanja podsjetnika i alarma kako ne biste prekoračili bitne rokove.

Ono što nam se posebno svidjelo bila je mogućnost automatskog dodavanja određenog zadatka jednostavnim prosljeđivanjem e-mail poruke na Wunderlist. Na taj način skraćujete si vrijeme potrebno za upisivanje zadataka.

Pocket

mobilni ured
Pocket

O ‘digitalnom džepu’ već smo pisali, ali nije na odmet podsjetiti. Radi se o aplikaciji koja vam omogućava da bilo koji sadržaj koji ste pronašli na internetu jednostavno označite i spremite za kasnije pregledavanje. Bez obzira rad li se o zanimljivom članku, videu, receptu, fotografiji ili web stranici, Pocket će to zapamtiti.

Posebno je korisno što Pocket za reprodukciju ranije spremljenog sadržaja ne treba internetsku vezu pa tako ono što ste spremili možete pregledavati i dok putujete zrakoplovom ili se nalazite na mjestu na kojem nemate pristup internetu.

Remember the Milk

Time Management02_Remember-the-milk

Iako svojim nazivom podsjeća na popis za kupovinu, ‘Remember the Milk‘ zapravo je veoma dobra aplikacija koju možete koristiti ne samo na svom pametnom telefonu već i na računalu, ali i Twitteru.

Jednostavan dizajn, pregršt mogućnosti (poput stvaranje liste zadataka za danas, sutra i onih koje je trebalo riješiti još jučer) zadovoljiti će gotovo svakog korisnika. Posebno ističemo mogućnost da vas aplikacija na neki zadatak podsjeti slanjem e-maila ili SMS poruke, kao i mogućnost da te podsjetnike zakažete i nekoliko tjedana ili mjeseci unaprijed.

Checkmark

Time Management03_Checkmark

Za one kojima samo postavljanje podsjetnika i lista zadataka nije dovoljno, tu je Checkmark. Ova aplikacija za iPhone prati vaše kretanje i ovisno o lokaciji na kojoj se nalazite podsjeća vas na zadatke koje morate obaviti na toj aplikaciji.

Primjerice, možete joj zadati da vas, kad prolazite u blizini pošte, podsjeti da morate poslati čestitku za rođendan nekome. Kad se nađete u krugu od stotinjak metara od pošte, pametni telefon skrenuti će vam pozornost na zadatak.

Osobno smo ga najviše koristili za kupovinu na akcijama. Jednostavno smo upisali što je u kojoj trgovini od kad na akciji i rekli Checkmarku da nas podsjeti na to kad smo u blizini.

Evernote i Evernote Hello

Time Management04_Evernote

Mnogi tvrde da bi bez ove aplikacije bili u potpunosti izgubljeni u životu. Evernote je zapravo grupa alata koja vam omogućava da u bilo kojem trenutku napravite zabilješku, organizirate one koje ste već napravili, jednostavno podijelite te bilješke s kolegama ili doradite njihove, spremite zanimljiv link ili članak, video ili fotografiju.

Nama se svidjelo što Evernote podržava mogućnost izgovaranja neke bilješke koju će potom spasiti kao zvučnu bilješku, a ako ju izgovorite na engleskom i kao pisanu bilješku. Na žalost, Evernote još uvijek ne govori hrvatski pa mu ni prepoznavanje rečenica poput ‘Sjeti se otići u kemijsku’ ne znače puno. Dobra je vijest što se radi na prijevodu pa bi tako u budućnosti i Evernote mogao biti u potpunosti na hrvatskom.

Evernote Hello dodatna je aplikacija koja bi vas mogla spasiti neugodnosti koja se svima događa – da ste nekog upoznali i istog trenutka zaboravili njegovo ili njezino ime.

Naime, Evernote Hello omogućava vam da jednostavno skenirate nečiju posjetnicu, a potom će u vaš kalendar, Evernote, Inbox ili LinkedIn zabilježiti koga ste, kako i gdje upoznali.

To je posebice korisno kad se nalazite na nekoj konferenciji ili većem okupljanju i pokušavate stvoriti mrežu kontakata. No, svi znamo koliko je par dana kasnije teško povezati ime s posjetnice i lice. Evernote Hello rješava taj problem u nekoliko sekundi.

A ako i druge osobe koriste Evernote Hello, možete u tren oka stvoriti vlastitu mrežu za razmjenu kontakata i osnovnih informacija i te podatke poslije imati na jednome mjestu.

RescueTime

Time Management05_RescueTime

Ako se na kraju dana nađete u situaciji da jednostavno niste sve stigli i pitate se kamo je nestalo vrijeme, možda je za vas RescueTime. Ova je aplikacija dušu dala za ‘time management’. Moguće ju je instalirati na pametni telefon, ali i na računalo, radi u pozadini i prati što radite tijekom dana. Bez brige, ona ne prati što točno pišete, već koje aplikacije odnosno programe koristite, koje web stranice posjećujete odnosno koliko vremena zaista radite na uređaju.

Na kraju dana izbacuje pregled vaših aktivnosti tako da točno možete vidjeti koliko vremena provodite provjeravajući elektroničku poštu, koliko na društvenim mrežama, a koliko zaista radite.

Tako možete blokirati web stranice koje često posjećujete, a koje vas odvlače od posla, ali si i zadati dnevne, odnosno tjedne ili mjesečne ciljeve koje želite ispuniti. RescueTime pratiti će vaš napredak i brojčano ocijeniti koliko ste produktivni.

Vjerujte nam, kad vidite koliko vam je zapravo provjera Inboxa ‘ukrala’ vremena tijekom dana, naučiti ćete smanjiti tu opsesiju odgovaranja na svaki e-mail čim dođe.

FocusBooster

Time Management06_FocusBooster

Oni kojima je najveći problem procjenjivanje vremena potrebnog za obavljanje nekog posla vjerojatno će poželjeti isprobati FocusBooster.

Ova aplikacija za računalo koristi ‘pomodoro tehniku’ kako bi korisnika osvijestio koliko je vremena prošlo. Princip je zapravo jednostavan. Štoperica mjeri u intervalima od 25 minuta. Kad to vrijeme prođe, obavještava vas zvukom ili tekstom.

Ideja iza ove tehnike, koju je osmislio Francesco Cirillo, je da su ljudi fokusiraniji na ono što rade ako to rade u kraćim intervalima. Odnosno, ako se morate uhvatiti u koštac s nekim zadatkom koji od vas zahtjeva punu koncentraciju, to će vam biti lakše ostvariti ukoliko nakon 25 minuta koncentriranog rada uzmete pet minuta pauze i potom ponovno budete potpuno koncentrirani bez ikakvih ometanja sljedećih 25 minuta.

Čak i ako ju ne želite koristiti u poslu, ova je aplikacija izvrsna ukoliko želite djeci dozirati vrijeme koje provode za računalom.

Launchy

Time Management08_Launchy

Znate li koliko vremena tijekom dana nepotrebno gubite na klikanje mišem ne bi li pokrenuli neki program ili otvorili neki dokument na računalu? Oni koji su usvojili kratice na tipkovnici znaju o čemu govorimo.

Za sve ostale, tu je Launchy, jednostavan alat koji vam omogućava da jednostavno počnete tipkati ime programa ili dokumenta koji trebate, a Launchy će ga automatski pokrenuti.

Nama se posebno svidjela mogućnost da jednostavnom naredbom ‘Sleep’ prijenosno računalo ‘uspavamo’ bez zaklapanja ekrana ili klikanja po ‘Startu’.

A koja je aplikacija za ‘time management’ vama omiljena?

Isprobajte neke od ovih aplikacija i odaberite one u kojima se najlakše snalazite. Već sama činjenica da svoje zadatke zapisujete organizirano i na jednom mjestu, olakšat će vam njihovo ispunjavanje.

A ako znate za još koju aplikaciju koja bi mogla pomoći drugima, napišite nam u komentarima.

Foto: Screenshot Wunderlist, Pocket, Evernote, Remember the Milk, Launchy, Checkmark, FocusBooster, RescueTime

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -