Hrvatska Vlada osigurava milijun eura za besplatne menstrualne potrepštine

Vlada je danas, dan uoči glasanja o proračunu za 2023., održala telefonsku sjednicu na kojoj je konačno prihvaćen i jedan važan oporbeni amandman – onaj koji se tiče dostupnosti menstrualnih potrepština u svrhu borbe protiv menstrualnog siromaštva.

Sabina Glasovac iz SDP-a tražila je milijun eura za osiguravanje besplatnih zaliha menstrualnih higijenskih potrepština u obrazovnim ustanovama, kao i u skloništima za žene žrtve nasilja. Amandman je prihvaćen.

Besplatne higijenske potrepštine u školama

Prvi korak koji je u Hrvatskoj napravljen za borbu protiv menstrualnog siromaštva jest smanjenje PDV-a na uloške i tampone prema čemu ovi proizvodi više ne predstavljaju luksuz. Imaju status higijenske potrepštine, što uostalom i jesu.

Do smanjenja PDV-a došlo je nakon višegodišnjih napora žena koje iznova upozoravaju kako si mnoge djevojke ne mogu priuštiti redovitu kupnju uložaka. Konkretno, 10% djevojaka si uopće ne može priuštiti menstrualne potrepštine, a 36% njih kupuje najjeftinije jer za druge nemaju.

Još gore, neka istraživanja provedena u Europskoj Uniji pokazala su da neke učenice i studentice izostaju s nastave kad imaju menstruaciju zato što si ne mogu priuštiti higijensku zaštitu.


Pročitajte više: Smanjen je ‘ženski porez’ na uloške i tampone


Diljem svijeta protiv menstrualnog siromaštva

Naravno, do ove odluke ne bi niti došlo da druge države već nisu pokazale kako je to moguće. Odluke Škotske i Novog Zelanda da učenicama osiguraju besplatne uloške u školama odjeknule su svijetom, a u Hrvatskoj je to prva omogućila ravnateljica Strojarske i prometne škole u Varaždinu i poslužila kao dobar primjer.

U svijetu, besplatne menstrualne potrepštine dostupne su u školama u pojedinim državama SAD-a i Australije, nekim kanadskim pokrajinama, u Francuskoj, Keniji, JAR-u, Ugandi, Bocvani, Zambiji i glavnom gradu Južne Koreje Seoulu. Metoda se pokazalo uspješnom, te siromašne djevojčice danas češće pohađaju nastavu.

Prihvaćanjem ovog amandmana Hrvatska je krenula u pravom smjeru u borbi protiv ženskog siromaštva i u osiguravanju osnovnog dostojanstva svake djevojke i žene. Nadajmo se kako ova odluka neće ostati samo ‘mrtvo slovo na papiru.’

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -