Prva 82-godišnjakinja u svemiru je Wally Funk!

Wally Funk u povijesti je zabilježena kao jedna od prvih žena koja je pristupila treningu za astronaute. Ovoga je tjedna u povijest ušla po još jednom presedanu te je postala prva 82-godišnjakinja koja se otisnula izvan orbite. Jeff Bezos u svemir ju je pozvao s još dvoje putnika, a osamdesetogodišnjakinja je svojim entuzijazmom zasjenila tri muškarca u dobi između 18 i 57 godina.

“Dugo vremena čekam da konačno odem tamo gore, odradila sam mnoge astronautske treninge u svijetu – Rusiji, Americi – i uvijek sam mogla pobijediti muškarce što god radili jer sam bila snažnija i uvijek sam sve radila sama”, rekla je Funk kojoj je u 60-tima srušen san u odlasku u svemir kada je američka vlast odlučila da žene ne smiju koristiti vojne ustanove u kojima se treniraju astronauti.


Pročitajte još: Ususret prvoj ženi na Mjesecu: Povijest žena u svemiru


Funk je na početku 60-tih bila pripadnica skupine pilotkinja poznate kao Mercury 13, a često su ih nazivali i “Prve dame astronautske pripravnice”. Ove su se žene podvrgle psihološkom profiliranju i rigoroznim fizičkim testiranjima kako bi mogle sudjelovati NASA-inim prvim putovanjima u svemir, prije nego je vlada 1962. godine zabranila ženama da postanu astronautkinje.

Niti jedna od ovih žena na kraju nije dospjela u svemir, sve do povijesnog putovanja 82-godišnja Funk ovoga utorka. Iako nije postala astronautkinja, ova se pilotkinja može pohvaliti s više od 19,000 sati iza upravljača aviona, a rekla je i kako je podučila više od 3,000 pilota u svojoj dugogodišnjoj karijeri instruktorice leta.


Pročitajte još: In memoriam Katherine Johnson – ženi koja nam je približila Mjesec


Opisujući iskustvo, Funk je izjavila: “Kada sam jutros otišla gore, buka nije bila toliko grozna kao što sam očekivala i otišli smo ravno prema gore i vidjela sam tamu. Mislila sam kako ću vidjeti cijeli svijet, no nismo bili toliko visoko. Osjećam se sjajno.”

Bezosova letjelica, nazvana New Shepard, otisnula se u svemir ovoga utorka, s lokacije za lansiranje svemirskih letjelica Blue Origin u zapadnom Teksasu. Let je trajao ukupno 11 minuta, a putnici su u svemiru proveli četiri minute tijekom kojih su osjetili i bestežinsko stanje. Letjelica je dosegla visinu od 107,046 metara, što je znatno više od Karmanove linije koja na 100 kilometara od Zemljine površine definira granicu između Zemlje i svemira. Osim Funk Bezos je na izlet u svemir pozvao i svog brata, investicijskog kapitalista Marka Bezosa, i 18-godišnjeg nizozemskog studenta fizike, Olivera Daemena.

Foto: Instagram/@jeffbezos

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -