Kako izgleda blagdanska groznica u anglofonim zemljama

Ove su godine po drugi puta zadnji petak u studenome hrvatske trgovine bile zavijene u crno. Suprotno onome kako to zvuči, bio je to izuzetno dobar dan i za trgovine i za kupce koji su se prošle godine prvi put mogli upoznati s prednostima koje objema stranama nosi Black Friday.

Black Friday – početak božićne i novogodišnje shopping groznice

U američkom blagdanskom kalendaru to je dan nakon Dana zahvalnosti, odnosno Thanksgiving Day, a pada na četvrti petak u studenome. Iako taj dan nije blagdan u cijelom SAD-u, u nekim državama za neke je tvrtke to neradni dan.

Black Friday je početak božićne i novogodišnje shopping groznice u pravom smislu te riječi. Trgovine se taj dan otvaraju vrlo rano, ponekad i u 6 sati, i rade cijeli dan. Ponekad se trgovine otvaraju već i na sam blagdan, Thanksgiving Day, pa ostaju otvorene 24 do 30 sati. S obzirom na niske cijene i promotivne ponude, kupci znaju nekoliko sati prije otvaranja trgovina stajati u redu, a stampeda kupaca nakon otvaranja vrata te otimanje za robu nebrojeno je puta rezultiralo ozljedama.

Iako ova shopping groznica trese Ameriku još od 1952. godine, tek se u posljednjih pet do šest godina počela konkretnije širiti van granica SAD-a. Iako ima nekoliko teorija o tome zašto je taj dan nazvan crnim, bez obzira što je po prodaji to najuspješniji dan u godini za trgovce. Ona koja je najčešća spominje velike gužve u gradovima i kolaps prometa koje je policija opisivala kao najcrnji dan u godini.

Iako Velika Britanija obilježava tek posljednje tri godine ovakav početak blagdanske kupovine, sam naziv Black Friday je u upotrebi već neko vrijeme. Tradicionalno, Black Friday je u Britaniji popularan naziv za zadnji petak prije Božića, koji je za mnoge zaposlene i zadnji radni dan prije božićnih blagdana i godišnjih odmora. Britanci taj dan nakon posla odlaze u pubove, kafiće i restorane ili pak na javna mjesta te se odaju prekomjernom konzumiranju alkohola. Zbog ogromnog broja intervencija policije i službe hitne pomoći, koje čak uspostavljaju mobilne jedinice u blizini najfrekventnijih mjesta za izlaske, taj je dan nazvan crnim.

Što se tiče shopping groznice u Britaniji, najunosniji dan za britanske trgovce je Boxing Day, odnoso blagdan svetog Stjepana koji pada na dan iza Božića, odnosno u ponedjeljak ako se dogodi da 26.12. bude subota ili nedjelja.

To je početak blagdanskih sniženja koji privlači na samo Britance, nego i turiste koji posjećuju zemlju u to vrijeme upravo radi kupovine. I ovdje se već kroz noć mogu vidjeti redovi kupaca koji s nestrpljenjem iščekuju rano otvaranje trgovina. Za razliku od Black Friday, ovo je državni praznik i neradni dan,  i to u Britaniji, Irskoj, Australiji i Novom Zelandu.

Foto: Pexels

Autorica: Jasminka Šturlić, prof. engleskog i talijanskog

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bespovratne potpore za digitalizaciju

Natječaj za bespovratne potpore za digitalizaciju eliminira većinu tvrtki i obrta...

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv "Bespovratne potpore za digitalizaciju" namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Cilj je osigurati...