Inspirativna priča o milijunerki iz Australije koja je propala, krenula od nule i ponovno izgradila novi biznis

Portal Women’s Agenda podijelio je jednu nevjerojatnu priču o uspjehu, poslovnom neuspjehu te financijskom savjetu jedne poduzetnice iz Austalije. Beth Mathison je poslovna konzultantica iz australske savezne države Tasmanije s više od 35 godina iskustva u biznisu, koja je zbog života na visokoj nozi ostala bez svega. Bila je i dobitnica nagrade Telstra businesswoman of the year za 2015. godinu, a njena priča koja je bila ponižavajuća za nju, može biti inspirativna za mnoge druge.

Milijunerka u 30-toj, bez novca u 40-toj

Beth je u jednom trenutku imala sve. Barem se tako činilo. Pokrenula je turističku tvrtku koja je vrijedila više milijuna dolara, a danas je to luksuzni resort u Škotskoj. I prije pokretanja tog biznisa imala je nekoliko uspješnih tvrtki, a smatra i kako su za sve to zaslužni njeni roditelji zbog načina na koji su je odgojili te joj omogućili privatno obrazovanje. A u vrijeme studiranja dobivala je i sveučilišnu stipendiju.

„Nisam bila megabogata, ali bila sam vrlo imućna. Živjela sam u vrlo lijepom dvorcu, gdje sam imala osoblje koje je radilo sedam dana u tjednu kako bi se brinulo o mojim osobnim potrebama, dok sam pokretala novi biznis. Iako sam intenzivno radila sedam dana u tjednu, imala sam sve što sam htjela; zanimljiv posao, automobile, odjeću, sve što mi je bilo potrebno.”

No, imala je i nesreću što je upoznala muškarca koji ju je zlostavljao, a kojeg nije mogla napustiti iz niza razloga. Jedinu slobodu i spas tada je vidjela u radu.

Osim što je bio nasilan prema njoj, zaslužan je i što je njen biznis propao, kad je zbog velikog rasta kamata investitorima dao 50 posto tvrtke gotovo besplatno.

Poslovni krah zbog prepuštanja kontrole

Ipak, ona ne krivi samo njega za taj poslovni neuspjeh, već je dijelom i sama kriva jer je dopustila da je iskorištava i manipulira njome. Dopustila je drugima da kontroliraju situaciju, umjesto da je sama držala sve pod kontrolom.

Samim time ostali su bez ikakvih prihoda, a pronaći posao joj nije bilo nimalo lako jer je za mnoge bila prekvalificirana. Najbolji posao koji joj se nudio bio je u supermarketu. I tako je od milijunašice postala osoba koja tjedno zarađuje manje nego što je nekad trošila na džeparac.

Međutim, Beth se nije zbog toga žalila, već joj je to pomoglo da postane još bolja.

„Nakon što sam imala sve, došla sam do toga da imam dovoljno za osnovne stvari i da imam goriva jedva dovoljno za odlazak na posao i vraćanje doma.“

Trebalo joj je pet godina da pronađe bolji posao i da napusti svog supruga, a sama je morala platiti cijeli razvod jer je on odbijao raditi.

U cijeloj toj situaciji naučila je kako je teško doći do cilja. Istaknula je koliko tek mora biti teško onima koji nemaju visoko obrazovanje ili pak dovoljno samopouzdanja da preuzmu rizik. I ono još važnije, naučila je da s novcem mora biti opreznija i štedljiva.

Danas je Beth vlasnica konzultanske tvrtke, a prošle je godina dobila i nagradu za poduzetnicu godine.

Pobrinite se da držite kontrolu, shvatite da imate pravo na izbor i postanite financijski neovisne, poruka je koju Beth daje svim ženama na temelju vlastitog iskustva.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -