Ove godine bojanje jaja učinite još zabavnijim uz prirodne boje!

Moramo priznati da od svih blagdana koje uspijevamo obilježiti u našem preubrzanom životu, osim Božića, još se jedino pripremamo za Uskrs. Jedna od najdražih priprema, koja se gotovo može usporediti s kićenjem božićnog drvca, je bojanje jaja.

Dok smo djeca taj obred netremice pratimo dok ga obavlja mama i jedva dočekamo odrasti kako bismo se i sami okušali u tome.


Pročitajte više: 5 zabavnih uskrsnih aktivnosti za vrtićarce!


A onda dobijemo djecu i sve ide ispočetka. Na žalost, toliko smo okupirane svim drugim poslovima, da bojanju posvećujemo minimalnu pažnju, kupimo umjetne boje i to obavimo kao zadnji posao nakon svega ostaloga, najčešće u subotu navečer. U toj gužvi zaboravljamo gušt koji nam pruža stvaranje prekrasnih pisanica u nekoj sporijoj varijanti.

I onda, u nedjeljno, uskršnje jutro kad se konačno pisanice počnu razbijati, gledamo svoje klince kako jedu plave i crvene i zelene bjelanjke zamrljanim prstićima od tih umjetnih boja. I, nismo baš najsretnije s tom varijantom.

Prirodne boje za jaja!

Iako u usporedbi s industrijskom bojama, priprema prirodnih zahtijeva više truda i vremena, bojanje uskršnjih jaja ovim bojilima ima svekolike prednosti, kažu nam s katedre za bojadisanje i tisak tekstila Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu .

Ne morate brinuti ako dođe do prodora bojila kroz poroznu ljusku jajeta jer su prirodni pigmenti blagotvorni za ljudsko zdravlje, a paletu boja koju ćete postići krasi harmonijski sklad i ravnoteža kakvu može stvoriti samo priroda.

Prije svega dobro bi bilo obrisati jaja krpicom namočenom u ocat. Time uklanjamo zaštitni, masni sloj koji štiti ljusku od bakterija. Na ovaj način površina postaje hrapava i bolje upija boju.

Što se tiče boje ljuske, najbolja su bijela jaja ako ih možete nabaviti. Naravno, treba pokušati skinuti i odštampani broj koji dobivamo na njima, a i za to je dobar ocat.


Pročitajte više: Što je Uskrs bez pince? Mi imamo odličan recept za nju!


Za bojanje jaja uzmite luk, ciklu, špinat, kupus…

Sve smo već dobro upoznate s bojom koju dobivamo iz kore luka. Možemo ih kuhati u vodi s jajima, ali možemo i jaja zamotati u te kore, koje mogu biti narezane na kockice i pomiješane s korama ljubičastog luka. Tako ćemo dobiti pomalo šarena i svakako intenzivnije bojana jaja.

Ružičasta jaja dobivamo kuhajući ih s ciklom, sokom od brusnica ili crvenog grožđa, narančasta s mrkvom ili korama naranče, zelena sa špinatom, plava s crvenim kupusom, a ljubičasta s borovnicama.

Za crveno-roza nijanse možemo koristiti i sok od nara, ciklu ili čaj od hibiskusa, ali ne onaj iz vrećice.

Lijepa smeđa jaja dobivamo dodajući u vodu crni čaj, kavu ili zelene kore mladih oraha, a sunčano žuta s kurkumom.

Za crvenkasto-smeđa jaja dolazi u obzir i mljevena paprika ili čili papričice.

Nakon 10 do 15 uobičajenih minuta kuhanja, jaja ostavljamo u posudi. Što duže stoje to će boja biti jača pa ih tako možemo izvaditi, osušiti i premazati masnoćom tek sljedeće jutro.

Naši stručnjaci za bojadisanje još nas pozivaju da isprobamo dodatak sode bikarbone ili octa.

Prvo će pomaknuti kupelj za bojanje u lužnato, a potonje u kiselo. Rezultati će zasigurno biti drugačiji i dobit ćemo više nijansi iste boje.

Sigurna sam da je ovo samo dio izobilja koje nam nudi priroda, a da ga možemo upotrijebiti za bojanje ljuski naših jaja. Ali, nadam se, da će biti dovoljno da pokušate i ove godine uživate kad na uskršnji stol poslužite pisanice u prekrasnoj prirodnoj paleti boja.

Autor: mag.ing.techn.text. Anera Banovec, Svarun World

Foto: Unsplash/Monika Grabkowska, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -