Branka Obuljen Štritof – korporativni svijet me je sputavao

Branka Obuljen Štritof vlasnica je agencije za organizaciju evenata naziva ‘Boho d.o.o.’ iz koje je proizašao i brand ‘Boho events’. Korporativni svijet, odnosno tvrtku Microsoft Hrvatska u kojoj je do tada radila kao Voditeljica komunikacija i društveno odgovornog poslovanja, privatnim je biznisom zamijenila u rujnu prošle godine, a cijeli poslovni plan razradila je na porodiljnom dopustu s drugim djetetom. Donijela je, ispričala nam je, brzu odluku i nije se dvoumila jer to nije u njenom karakteru.

Branka Obuljen Štritof – poslovnu ideju ‘razradila’ na porodiljnom

„Nije me bilo strah ostaviti svoj posao i nije se radilo o ishitrenoj, već unaprijed planiranoj odluci. Htjela sam jednostavno biti vlasnica tvrtke i raditi točno ono što zaista volim. Unutar svojih 15 godina poslovnog iskustva radila sam u prodaji, marketingu i odnosima s javnošću, tako da je osnivanje tvrtke nekako bio prirodni proces“, pojasnila je Branka, inače diplomirana ekonomistica smjera marketing, koja je usto magistrirala i Međunarodne odnose na Fakultetu političkih znanosti i završila Londonsku školu za odnose s javnošću.

Ono što joj je u stvari nedostajalo u korporativnom svijetu je bio i glavni razlog za pokretanje vlastitog biznisa – manjak slobode i mogućnosti da svoje vlastite ideje pretoči u djelo, a sloboda je Branki najveći pokretač njezine kreativnosti.

Cijeli svoj radni vijek provela je radeći u velikim tvrtkama u Hrvatskoj i svaka ju je, kaže, izgradila na svoj način, ali niti jedna joj nije dala dovoljno slobode jer veliki sistemi jednostavno ne funkcioniraju na taj način.

Kako je u poslovnom svijetu prošla dosta različitih poslova, organizacija evenata je bilo ono područje koje joj se najviše svidjelo te segment za koji je rekla da ju izuzetno ispunjava kao osobu.

Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi niti jedan dan u životu

„Sviđa mi se to što je u tom poslu rezultat brzo vidljiv, trebaju se donositi brze odluke, uvažavati svakog člana tima, poštivati rokove, a usto mogu biti kreativna i svaki put stvoriti jedinstveno i personalizirano događanje, usavršeno do najmanjeg detalja. Taj je posao  ujedno i moja ljubav i moj hobi i ja sam htjela svoj hobi pretvoriti u posao. Jedna od dražih izreka, kao i nit vodilja u životu mi je ‘Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi niti jedan dan u životu’ od Konfucija. Veliki sam esteta, volim boje, eklektičan stil, svoja sam i drugačija – tako da sam se baš pronašla“, izjavila je Branka.

Pokretanju posla prethodila je i izrada poslovnog plana kojeg smatra itekako potrebnim jer je u njemu razradila i predvidjela sve moguće aspekte konkurencije, rezultate poslovanja, razna rješenja za razne poslovne situacije, marketinšku strategiju i sve ostalo što je potrebno da bi jedna tvrtka uspješno poslovala.

Iako ima puno konkurencije na tržištu i tvrtke za organiziranje evenata su sada ‘in’, Branki to ne predstavlja nikakvu smetnju niti strah. Dapače, kaže da voli konkurenciju, a mnogi od njih su njezini kolege i prijatelji s kojima ponekad čak i surađuje na određenim projektima. Konkurencija je dobra, ističe, jer vas uvijek tjera da radite više, izađete iz kalupa i budete još bolji.

U ovom napuštanju korporativnog i prelasku u poslovni svijet, Branku je okolina, odnosno njezini najbliži – suprug, majka, sestra i prijatelji, bezrezervno podržala.

„Suprug me je apsolutno podržao, uvijek je govorio kako bih trebala pokrenuti vlastiti posao, a jednaku sam potporu dobila i od svoje majke, čije mišljenje mi izuzetno puno znači.  Sve što sam odlučila, bili su uz mene i na tome sam im jako zahvalna. Bez majčine pomoći, ne bih se mogla toliko posvetiti poslu, tu je uvijek za mene i moju obitelj. U bivšoj tvrtki kolegama je također bilo jako drago zbog moje odluke jer je to jedna zdrava sredina, puna predivnih i pametnih ljudi, a ja sam sretna i zahvalna što sam imala priliku raditi s njima“, poručila je Branka.

Mnogi bi se možda začudili što bi netko dobru radnu sredinu i odlično plaćenu poziciju zamijenio za posao s neizvjesnim ishodom, no Branka je upravo tako počela – doslovno se, kaže, bacila na tržište, nije znala kako će, kada i koliko zaraditi te nije imala nikakve unaprijed dogovorene klijente.

Klijenti su došli usmenom predajom

Vlastitom ušteđevinom omogućila si je da ‘preživi’ prva tri mjeseca, ali se i sama iznenadila kako se sve brzo počelo razvijati i to zahvaljujući brojnim poznanstvima i preporukama.  Tako da si je ubrzo pokrila i idućih nekoliko mjeseci mirnog poslovanja. Prvi poslovi su je, rekla je, vrlo razveselili, dali joj potreban poticaj i vjetar u leđa, pogotovo jer danas tvrtke ne raspolažu velikim budžetima kao nekada, nego svi paze kako troše i raspoređuju svoja i tako skromna sredstva.

Osim organizacije velikih događanja, Branka se također bavi i planiranjem manjih evenata – poput vjenčanja, team buildinga, korporativnih druženja, protokolarnih ručkova, otvaranja događaja, promocija proizvoda i usluga te izradom i provedbom marketinških planova.

Njezin stil je, kao što i samo ime govori, ‘Boho’ i tematski pokriva ‘bohemian’ stil, što je negdje između gipsy i hippie stila – veselog, opuštenog i punog boja te dobrih i naizgled nespojivih kombinacija.branka_obuljen_štritof_1

I korporativni svijet i privatni biznis traže puno vremena i rada

A tako se kao poduzetnica i sama osjeća – opušteno i kreativno, puna dobrih ideja koje joj nadolaze. No, poduzetništvo donosi i određenu dozu discipline i odricanja, odnosno dugo radno vrijeme koje ne poznaje vikende i blagdane, pa je tako i Branka ‘odradila’ na primjer Uskrs, a ponekad radi i bolesna. Kaže, naviknula je na to jer u korporativnom svijetu također nije ljenčarila – rijetko kad bi joj radni dan bio kraći od 10 sati i zatvaranje vrata ureda nije značilo da je i radni dan završen.

„Prednost je sada utoliko veća jer mogu raditi otkuda hoću, kada hoću i koliko hoću. Bitno je samo da ispoštujem želje svojih klijenata i zadane rokove.  Tako ću si moći priuštiti i godišnji – mogu dva mjeseca provesti na moru ako hoću jer sav posao mogu obavljati putem interneta, a po potrebi na sastanke otići u Zagreb. Osim toga, velika je prednost što imam slobodu odlučivanja te gradim više mostova, a manje zidova“, pojasnila je Branka.

Ovisno o raspoloženju, može raditi i u svom uredu ili od kuće gdje ima radnu sobu, a što se tiče vremena provedenog s djecom, ono se nije puno promijenilo od odlaska iz korporativnog svijeta. Naime, Branka je puno radila i tada i sad, no ono vrijeme koje posveti svojoj obitelji želi neometano provesti, baveći se samo s djecom.

„Trudim se da što češće idemo u muzeje, posjećujemo nacionalne parkove, dvorce Hrvatske…Idemo na klizanje, rolanje, na strane jezike, na ples, u kazalište. Usto, uvijek se trudim imati zajedničku večeru i tada ‘pretresamo’ događaje dana“, ispričala nam je Branka.

Foto: Marko Marinković

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sajam čokolade i kave

Najveći sajam čokolade i kave ponovno u Family mallu

Treću godinu za redom pod pokroviteljstvom Muzeja čokolade Zagreb održavaju se Dani čokolade i kave u Family mallu. Najveći sajam čokolade...
- Advertisment -