Kako angažirati publiku? Pomoću ove dvije aplikacije!

Ne želimo vas obeshrabriti, ali istraživanja pokazuju da ako želite zainteresirati publiku za prezentaciju imate oko 30 sekundi da to ostvarite. Naime, prvi pad pažnje događa se već oko polovice te prve minute neke prezentacije ili izlaganja. Pa ako do tad niste zaokupili svoju publiku, lako je moguće da ćete je do kraja izlaganja posve izgubiti. Odličan način da uključite i zabavite publiku su – pitanja.

Pitanja postavljate ili vi ili publika. I da, znamo da nije baš najlakše “natjerati” publiku niti da nam odgovara, a kamo li da nam postavlja pitanja, ali otkrili smo dvije izvrsne aplikacije koje će postavljanje pitanja pretvoriti u igru!


Pročitajte više: Najbolji govornik na svijetu otkrio 5 savjeta za dobar javni nastup


Kahoot!

Česta je zabluda da su odrasli previše “odrasli” za igru, svatko voli zabavu – pa zašto ne iznenaditi publiku i pripremiti kviz koji će uključiti publiku u vaše izlaganje. Naravno – kviz mora biti povezan sa sadržajem prezentacije. Kahoot! služi baš tomu.

Na početku svog izlaganja, predavanja ili sastanka napravite kratki kviz. Pet do deset pitanja je sasvim u redu. Pitanja neka budu kratka i zanimljiva. Kahoot! funkcionira tako da ćete postaviti pitanja i ponuditi četiri odgovora od kojih je jedan točan. Aplikacija će generirati kod pomoću kojeg će publika, putem svojih mobitela, zaigrati.

Kahoot! je izvrstan i ako ste govornik na velikoj konferenciji jer se može spojiti mnogo igrača istovremeno. Ovaj kviz ima natjecateljski element. One koji skupe najviše bodova postavit će na tron, a vi ih možete nagraditi prigodnim nagradama.

Zasigurno to nitko neće očekivati. Razbit ćete monotoniju, zaokupiti pažnju i opustiti i sebe i publiku te s manje stresa nastaviti svoje izlaganje.


Pročitajte više: Uz ove savjete Tanje Pureta lako ćete pobijediti strah od javnog


Slido

Još jedna odlična aplikacija za angažirati publiku je Slido. Za razliku od Kahoota!, u ovoj aplikaciji pitanja postavlja – publika!

Slido, kao i Kahoot! funkcionira tako se sudionici spoje u aplikaciji. Kad uđu u aplikaciju, mogu postavljati pitanja predavačima. Pitanja mogu biti i anonimna. Slido je odličan jer pitanja mogu biti vidljiva svima u publici tako što ih projicirate pomoću LED ekrana ili projektorom na platno. Pitanja se pojavljuju ‘uživo’, onako kako se postave.

Publici ponekad može biti neugodno prekidati predavača postavljanjem pitanja ili ih je sram postaviti određeno pitanje. Iako za to nema razloga, ponekad se boje ispasti glupi. Ovako je taj element uklonjen. Nitko ne mora znati tko je postavio pitanje. Također, čim se pojavi jedno pitanje, ohrabrit će to druge da se i oni uključe. Razbit će se monotonija i stvoriti personaliziranije izlaganje prilagođeno publici.

Ponekad je teško znati koliko publika zna, koliko je uključena u određenu temu i s kojim pojmovima barata – dati publici glas može pomoći predavaču da se fokusira na one aspekte koje publiku zanimaju. Zadovoljna publika ključ je dobrog javnog nastupa, a i predavač će izać s osmjehom na licu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -