Kreativne industrije na internetu – što kaže zakon, a što praksa

Okrugli stol “Kreativne industrije na internetu” održat će se sutra u 11 sati u Auli Sveučilišta u Zagrebu. Na okruglom stolu sudionici će odgovoriti na pitanje je li odnos stvaratelja i publike prepun ljubavi ili postoji sjena nerazumijevanja i nedostatak poštovanja?

Autorskopravna zaštita

Konzumacija glazbenih, filmskih, audiovizualnih, medijskih i drugih sadržaja na internetu postaje dominantan put komunikacije između stvaratelja i publike. Ipak, još uvijek je velika razlika u navikama i odabiru puta pristupanja tim sadržajima, osobito ovisno o dobi korisnika. Mnogo se pričalo o prilagodbi zakona, implementaciji europskih direktiva, ulaganju u legalnu ponudu i razvoju prihvatljivih modela naplate u konzumaciji kreativnih sadržaja.

kreativne industrije na internetu

Što se postiglo, kakvi su financijski učinci uloženih napora kreativnih industrija u legaliziranju korištenja kreativnih sadržaja? Saznajemo što se u posljednje tri godine promijenilo u autorskopravnoj zaštiti kreativnih tvorevina i koji su to poslovni modeli kreativnih industrija. Promatramo kakav je stav korisnika prema ponudi kreativnih sadržaja, kolika je svijest o važnosti zaštite autorskog prava i poštivanju stvarateljskog rada kroz modele pretplate. Istražujemo kako pristupiti korisnicima i educirati ih da prepoznaju važnost vlastitog financijskog doprinosa stvarateljskom kreativnom radu aktivnim odabirom legalnih ponuda.

Kreativne industrije na internetu – što kažu stručnjaci?

Okruglom stolu prisustvovat će rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić i prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom.

Sudionici su:

  • Nina Obuljen Koržinek, Ministarstvo kulture i medija RH
  • Dražen Klarić (HUP-Udruga novinskih izdavača)
  • Valentina Wiesner (Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava)
  • Goran Navojec (Hrvatsko društvo za zaštitu audiovizualnih izvođačkih prava)
  • Nikša Bratoš (Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava)
  • Maja Vidmar Klarić (Hrvatska diskografska udruga / ZAPRAF)
  • Branimir Mihaljević (Hrvatsko društvo skladatelja)
  • Romana Matanovac Vučković, Sveučilište u Zagrebu

Cijeli će događaj moderirati Ana Radišić.

Foto: PR, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -