Nejednakost plaća za njih je stvar prošlosti: Brazilske nogometašice odsad će zarađivati kao i nogometaši!

Brazilski nogometni savez početkom rujna donio je odluku o jednakom plaćanju nogometaša i nogometašica zbog sve većeg problema nejednakosti. Tako će brazilske nogometašice odsad biti plaćene jednako kao i njihovi kolege, prenosi CNN.

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu, to znaju svi. Iako mu je popularnost mnogo veća među muškarcima, malo ljudi zapravo zna da je ovaj sport ujedno i najpopularniji ženski sport kojim se bavi više od 30 milijuna nogometašica diljem svijeta. Nažalost, mnoge od njih i danas se moraju nositi s različitim predrasudama i nepravdama koje ih i dalje prate. Ništa bolja situacija nije ni u Brazilu, zemlji poznatoj upravo po nogometu.

Jedna od najuspješnijih nogometašica svih vremena, Brazilka Marta Vieira da Silva među prvima je progovorila o ovom problemu. Naime, ova talentirana sportašica sedam je puta proglašena najboljom nogometašicom svijeta, a u prošlogodišnjem emotivnom govoru “prozvala” je upravu na, kako tvrdi, zapostavljanju ženskog nogometa.

“Kad god imam priliku, pokušavam napraviti razliku. Želim pokazati svima, i dječacima i djevojčicama, da je itekako moguće uspjeti u nogometu – bez obzira na spol. I sve to radim s ljubavlju. Osjećam odgovornost da se bavim ovom tematikom i želim nadahnuti sve mlade brazilske nogometašice da se bez straha upuste u nogomet”, rekla je Marta.


Pročitajte više: Sportašice preuzimaju tron kada je u pitanju plaća!


O nejednakosti plaća između muškaraca i žena već smo mnogo puta pisali, bez obzira na to o kojoj se industriji i/ili vrsti zaposlenja radilo. Žene su gotovo u svakom scenariju znatno slabije plaćene za isti posao koji obavljaju muškarci sa sličnom razinom obrazovanja. Ništa drugačija situacija nije ni u svijetu nogometa. Iako se ovaj sport oduvijek smatra “muškim”, žene nisu izuzete iz njega. Upravo suprotno, često postižu i uvjerljivo bolje rezultate. Svejedno, plaće sportašica još su uvijek znatno manje nego što je to slučaj kod njihovih muških kolega.

Odluka o jednakim plaćama

Izgleda da tome ipak dolazi kraj. Brazilski nogometni savez početkom rujna objavio je vijest koja je oduševila svijet sporta. Naime, brazilske nogometašice ubuduće će imati jednake plaće kao i nogometaši njihove reprezentacije.

“Savez je izjednačio plaće za sve u vidu određenih nagrada te bonusa za muški i ženski nacionalni tim. To je to, svi igrači i igračice zarađivat će jednako ako budu pozvani u reprezentaciju. Koliko dobiju igrači, toliko će dobiti i igračice. Nema više rodne razlike. Što se tiče nas, muškarci i žene su jednaki”, rekao je Rogerio Caboclo, predsjednik Brazilskog nogometnog saveza. Kako donosi CNN, ovo pravilo vrijedi za predstavljanje na Svjetskom prvenstvu, ali i na Olimpijskim igrama.

Prije Brazila, ovakvu odluku donijeli su i nogometni savezi Norveške te Australije, a od ovog ljeta i Novog Zelanda. Brazil je tako postao četvrta po redu nacija koja je uvela jednakost u plaćanju nogometaša i nogometašica.

Foto: Flickr

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

milanović orešković

Šovinistički ispadi predsjednika Milanovića nisu ništa novo!

Predsjednik Milanović ponovno se nalazi u centru pozornosti, i to iz negativnih razloga. U srijedu je nakon druženja s diplomatima odgovarao...
- Advertisment -