Carly Fiorina objavila kandidaturu za predsjednicu SAD-a

Sjedinjene Američke Države su dobile još jednu kandidatkinju za predsjedničke izbore. Carly Fiorina, republikanka i bivša generalna direktorica kompanije Hewlett and Packard, objavila je u emisiji Good Morning, America svoju kandidaturu za predsjednicu Amerike.

Još jedna kandidatkinja u utrci za predsjednicu

Nakon što su Sjedinjenje Američke Države dobile ženskog kandidata za predsjedničke izbore 2016., Hillary Clinton iz Demokratke stranke, utrci za Bijelu kuću pridružila se još jedna kandidatkinja – Carly Fiorina iz republikanskih redova. Bivša generalna direktorica kompanije Hewlett and Packard svoju je kandidaturu službeno objavila u emisiji Good Morning, America i preko društvenih mreža. Ova republikanka koja nema iskustva na političkim pozicijama kao što to ima njezina protukandidatkinja Clinton, smatra da je ona idealan kandidat upravo zbog svoje karijere i iskustva u ekonomiji i privatnom sektoru i da će vještine kojima je uspjela transformirati tvrtku HP primijeniti i na Bijelu kuću.

“Mislim da sam najbolja osoba za ovaj posao jer razumijem kako ekonomija funkcionira.”, izjavila je Fiorina u emisiji, a na svojim društvenim mrežama je objavila slogan kampanje “Nove mogućnosti. Novo vodstvo.”.

Za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton smatra kako nije vjerodostojan kandidat te je u intervjuu za ABC mrežu dovela u pitanje transparentnost donacija stranih država u zakladu Clinton Global Initiative.

Rad u HP-u kao kamen spoticanja

Iako ističe kako je ponosna na svoj doprinos kompaniji Hewlett and Packard, Fiorina je u siječnju 2005. godine bila primorana dati ostavku nakon što je povjerljivi poslovni plan kompanije izašao u Wall Street Journalu nakon neslaganja Carly Fiorine s članovima uprave oko poslovanja tvrtke.

Rad u HP-u joj se zamjerao i na izborima za senatora Kalifornije 2010. godine, kada je protukandidatkinja Barbara Boxer izjavila kako je Fiorina otpustila 30 000 radnika i posao poslala u Kinu te dok su radnici u Kaliforniji bez posla, Fiorina je utrostručila svoju plaću i kupila jahtu vrijednu milijun dolara.

Podršku na predstojećim predsjedničkim izborima Fiorina ne može očekivati ni od bivših kolega iz HP-a, a Jason Burnett, unuk suvlasnika i osnivača Davida Packarda, izjavio je za medije kako Fiorina ne bi trebala raditi niti u jednom područje Vlade.

Ankete za sada pokazuju kako se samo 1% biračkog tijela u Kaliforniji odlučilo za Carly Fiorinu kao prvi izbor, ali osim kritika protivnika, Fiorina ima i simpatizere koji ističu kako je Americi potrebna nova energija pa je tako podržava i bivši član uprave HP-a Bob Knowling. On smatra da je ona odradila izvrstan posao te da odluke koje je donijela nisu bile lake.

Jedna od najmoćnijih žena na svijetu

Carly Fiorina, osim što je od 1999. do 2005. bila generalna direktorica u tvrtki Hewlett and Packard, na predsjedničkim izborima 2008. godine bila je ekonomska savjetnica Johna McCaina, a 2010. godine se natjecala na izborima za senatora Kalifornije, ali je utrku izgubila od Barbare Boxer, demokratske predstavnice. Također, Fiorina je bila i na čelu kompanije AT&T i Lucent, a Forbes ju je 2004. godine uvrstio na listu sto najmoćnijih žena svijeta na kojoj je bila pozicionirana na desetom mjestu.

Teksašanka Fiorina diplomirala je filozofiju na Sveučilištu Stanford, marketing na Sveučilištu Maryland i menadžment na MIT-u. Također je pohađala i pravo 1976. na UCLU, ali je odustala nakon jednog semestra.

Carly Fiorina jedna je od rijetkih kandidatkinja iz Republikanske stranke koja se natječe na izborima, a prije nje to su još bile i Michelle Bachmann koja se kandidirala 2012. i Elizabeth Doyle 2000. godine.

Foto: Flickr/ Gage Skidmore

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više