Crijeva su moćnija no što mislite – kontroliraju vaš mozak i osjećaje

Koliko su crijeva, i mikrobi u njima, bitni za ono što se događa u našem mozgu objasnio je Ruairi Robertson. On je nutricionist, mikrobiolog i neuroznanstvenik te stručnjak koji se specijalizirao upravo za povezanost ovih organa.  

Jeste li znali da čak 90 posto serotonina nastaje u našim crijevima? 

U svom TED Talku Ruairi govori o korelaciji onoga što se nalazi u našim crijevima i trbuhu s onime što se događa u našem mozgu. Naime, cijela njegova obitelj studirala je psihologiju, no on je odlučio studirati nutricionizam. I sam je ostao zapanjen informacijom da se toliko bitnih stvari odvija upravo u crijevima koja nam govore kako ćemo se osjećati i na koji način ćemo razmišljati.  


Pročitajte više: Zašto su crijeva drugi mozak vašeg tijela?


Ruairi ističe važnost mikrobioma, odnosno bakerija u tijelu čovjeka: „Možete li vjerovati da je 90 posto stanica u vašem tijelu bakterijskih, da se zapravo sastojite više od bakterija nego od bilo čega drugoga“. 

Dok govori o postojanju dva mozga i koliko su oba važna za zdravlje, uvelike zahvaljuje Mechnikovu. Ruskom biologu koji je zbog otkrića fagocita, bijelih krvnih stanica ključnih za naš imunitet, 1908. godine dobio Nobelovu nagradu. Mechnikov je proučavao koleru, a htio je sebe zaraziti njome i još dvojicu kolega kako bi testirao što će se dogoditi. Jedan od kolega je preminuo, a ovaj je biolog došao do zaključka da neke vrste bakterija, koje se nalaze u našim crijevima, potiču razvoj određene bolesti, dok će ih druge vrste spriječiti.  


Pročitajte više: Kako stres utječe na zdravlje naših crijeva?


Važnost crijeva i onoga što se nalazi u njima Ruairi naglašava istraživanjem koje je pokazalo da kada se u miševima nađe parazit Toxoplasma gondii, taj će isti parazit utjecati na mozak miševa na način da se oni više neće bojati mačaka, već će biti zadivljeni njima.  

„Jedan živac u tijelu vrlo je važan za ova dva mozga i to je najdulji moždani živac u našem tijelu. Zove se vagus živac i služi kao dvosmjerni komunikacijski put između mozga i crijeva. Na tom putu važni su neurotransmiteri, tvari koje prenose živčani impuls od stanice do stanice. Jeste li znali da čak 90 posto serotonina (popularniji kao hormon sreće) nastaje u našim crijevima, a tek 10 posto u mozgu? Možete li zamisliti da sve one osjećaje kamena u želucu ili leptirića u trbuhu proizvode upravo crijeva!“, mnoge je u publici ovom konstatacijom zadivio Ruairi.  


Pročitajte više: Naš prvi Health&Wellness Day održat će se u romantičnom okruženju SPAeVITA centra njege i ljepote u Tuheljskim toplicama


Zdrave masti nisu trend, one su važne za zdravlje vaših crijeva  

Vrste masti koje unašamo u svoje tijelo i svakodnevno konzumiramo također utječu na vrste bakterija koje se nalaze u nama te ovaj mladi znanstvenik ističe da je važno čim više unašati prebiotike, odnosno hranu koja stimulira rast dobrih bakterija. Neka od hrane koja čini dobro nama i našem mikrobiomu su cjelovite žitarice, jabuke, luk, češnjak, banane, šparoge, med, artičoke, leća, grah, slanutak i druga hrana bogata vlaknima. Uvijek se sjetite da ono što hranom unašate u sebe uvelike utječe na to kako se osjećate – moćno je naše tijelo, zar ne? 

O tome kako zaštititi zdravlje crijeva i kako birati hranu koja vas štiti od stresa govorit će se na našem prvom Health&wellness day-u, koji će se održati 27. studenog 2021. godine u Tuheljskim toplicama, a prijaviti se možete do 22. studenog.  

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -