Hrvat odletio u London s – digitalnom putovnicom! Evo kako i vi možete do svoje

Hrvatska je druga zemlja na svijetu koja je dobila digitalnu putovnicu. Prva osoba u Hrvatskoj otputovala je bez fizičke putovnice, samo s digitalnom putovnicom u džepu. Dragan Petrić, izvršni urednik Bug.hr, dobio je priliku biti prva osoba iz Hrvatske koja će isprobati digitalnu putovnicu. Na svom se LinkedInu pohvalio da je otputovao u London.

“Dobro jutro vam želim iz Londona, gdje sam – pazite sad ovo – doputovao kao prva osoba u Hrvatskoj, ali i među prvima na svijetu, koja je državnu granicu na aerodromu prošla bez fizičke putovnice! To ne znači da nisam uopće imao putovnicu – imao sam je, ali digitalnu, na svojem mobitelu…

Kako do digitalne putovnice?

Od danas digitalnu putovnicu može nabaviti svaki građanin Hrvatske, evo o čemu je riječ i kako do nje.

Mobilna putovnica dio je pilot projekta Europske komisije u stvaranju EU Walleta – digitalnog “dokumentarija” na mobitelu unutar besplatne aplikacije Certilia, a Hrvatska je za sada među svega dvije zemlje na cijelom svijetu koja ju ima, piše Petrić.

“Morat će sve to imati i druge države EU-a do 2030., no mi to imamo već sada”, naglasio je.

Aplikaciju i rješenje za digitalnu putovnicu razvila je AKD d.o.o.. Puni naziv za mobilnu putovnicu je Digital Travel Credential (iliti DTC), a može je kreirati svaki građanin Hrvatske koji je instalirao Certilia app na mobitel i aktivirao svoju e-Osobnu tako da dotakne mobitelom svoju važeću fizičku putovnicu ili osobnu iskaznicu izdanu nakon 2. kolovoza 2021. i NFC-om će se prebaciti svi nužni podaci.


Pročitajte više: Jesu li automatizirani dućani bez blagajnika budućnost? Evo što kažu stručnjakinje


Budućnost putovanja u džepu

Ako želite da vam netko pomogne oko procesa, sutra (30. rujna) na Cvjetnom trgu u Zagrebu, s početkom u 11 sati, AKD i MUP mogu odraditi taj proces umjesto vas.

“Jednom kada kreirate svoju digitalnu putovnicu, na zagrebačkom aerodromu ćete granicu preći tako da najavite kroz app svoje putovanje i odete na zaseban izlaz na gdje ćete umjesto pokazivanja fizičke putovnice skenirati svoj mobitel“, objašnjava Petrić.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -