Kako kontrolirati koliko vremena djeca provode pred ekranom?

Kontroliranje količine vremena koje djeca provode pred ekranom roditeljima je izazovan zadatak. On dodatno raste ako je djece više, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Queenslandu, prenosi Women’s Agenda. Čak iako roditelji svojoj djeci u potpunosti ograniče tu aktivnost, ona će se u nekom drugom okruženju zasigurno susresti s ekranom. Zdravstvene organizacije predlažu optimalnu količinu vremena koje bi dijete trebalo provoditi pred ekranom s obzirom na njihovu dob.

Koja pravila postaviti djeci

Izazov koji roditelji više djece imaju je što mlađi prate i modeliraju navike starije djece. Ekrani mogu biti korisno upotrijebljeni i nije ih nužno potpuno zabranjivati, smatra Daria Antonović, savjetnica u području roditeljstva i razvoja djeteta. Donosi neke smjernice koje olakšavaju upotrebu ekrana.

Odrasli su djeci uzor uvijek i u svemu. Iz tog bi razloga u dječjoj prisutnosti trebalo što manje koristiti ekrane i time umanjiti vjerojatnost da će djeca steći istu naviku i potrebu. Ekrani izazivaju ovisnost. Sukladno tome nije izgledno da će djeca nakon gledanja jednog kraćeg sadržaja samostalno htjeli prekinuti tu aktivnost. Zato, uvijek je dobro djeci najaviti što će pogledati i da će završiti s gledanjem po završetku tog sadržaja. “Tu je važna vaša dosljednost i jasnoća. Ako jednom popustite, svaki idući put ćete ponovno objašnjavati pravila korištenja ekrana.”

Iznenadno prekidanje aktivnosti izaziva ispade


Prekidanje korištenja ekrana usred te aktivnosti i bez najave te prethodnog dogovora kod djece izaziva snažne emocionalne reakcije, a ponekad i tantrume. Stoga je važno formirati dogovor prije i držati ga se. “Kada prekidate korištenje ekrana, budite jasni, smireni i uvažite potrebe djeteta te predložite iduću aktivnost,”, objašnjava Antonović. Ako aktivno koristite ekrane, neka to bude uvijek u isto vrijeme dana, kako bi postalo dio prepoznatljive djetetove rutine.


Pročitajte više: Stručnjakinja za razvoj djece Eva Brlek otkriva utjecaj medija na djecu!


Potičite samostalne ili stvaralačke igre


Kako biste to mogli, dobro je imati što bolje formiranu obiteljsku rutinu koja nudi raznovrsne aktivnosti poput boravka vani te samostalne ili stvaralačke igre. “Što su više djeca uključena u realan svijet, veća je mogućnost stvaranja zanesenosti u igri i ekrani im neće ni biti potrebni,” ističe Antonović. Postoje situacije u kojima se djeci ekrani nude kao utjeha ili vid zabave dok roditelji obavljaju određene druge aktivnosti. To je izvrsna prilika da se bolje pripremite za iduće takve aktivnosti. Ako imate posla, djeci dajte zadatke te im ponudite igru koja će im dulje zaokupiti pažnju.

Odvikavanje od ekrana


Najteže je djecu odviknuti od ekrana. Ako ste ih naučili da jedu uz ekrane, da koriste ekrane dok se vi družite s prijateljima ili da ih koriste u vožnji, oni će ih tražiti svaki put kad se nađu u takvoj situaciji. Njihove će reakcije biti sve intenzivnije dok ne popustite. Zato biste trebali napraviti pripremu, kako do toga ne bi došlo.


Pročitajte više: Postoji li zaista “kvalitetno” vrijeme s djecom i zašto dopuštamo da nam određuje život?


Roditelji odgovorni za pametnu upotrebu ekrana


Djeca imaju pravo koristiti ekrane, a na odraslima je odgovornost pametne upotrebe ekrana. Dobro je uvijek kontrolirati sadržaj kojem se djeca izlažu kao i vrijeme koje provode pred ekranima. “Uz sve prethodno navedeno, dobro je uzeti u obzir sve utjecaje ekrana na razvoj djece i formirati stabilnu rutinu koja uključuje direktnu uključenost djeteta u svakodnevne aktivnosti i omogućiti djetetu što više igre jer igra je upravo najvažnija aktivnost svakog djeteta. Igra – realna, stvaralačka, istraživačka, igra vani, funkcionalna igra sve utječu povoljno na cjelokupan razvoj djeteta,”, zaključuje Antonović.

Članak nastao u suradnji s Darijom Antonović, Razvoj bez tabua

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -