Snimljen je film koji prikazuje nasilje nad djecom u Domovinskom ratu

“Prema podacima HMDC-a u Domovinskom ratu smrtno su stradala 403 djeteta, a ranjeno ih je preko 1200. Danas u Hrvatskoj živi, s manjim ili većim invaliditetom, 1260 djece koja su stradala tijekom Domovinskog rata. Trideset godina kasnije, oni su ljudi koji ne žele da se njihova tragedija ponovi nikad nikome. Film Adam posvećen je svima njima”, istaknuo je redatelj filma Mario Šulina, vlasnik Produkcije Nova, koji je uz vinkovačkog književnika Franju Nagulova i jedan od scenarista filma koji su odlučili prikazati nasilje, ali i kako su prošla djeca u Domovinskom ratu.

Djeca u Domovinskom ratu

Radnja filma “Adam” smještena je u neimenovanom slavonskom selu, a priča je usmjerena na glavnog lika Adama (Zdravko Šinjori) istinskog ratnog heroja koji je proživio ratni pakao i pati od PTSP-a te njegovog sina s kojim, u datim okolnostima, pokušava voditi normalan život.


Pročitajte više: Kako uz pomoć medijacije riješiti nasilje među mladima?


“Kada živite u maloj sredini, često postoji jedan šablon normalnog i sve što se tu ne uklapa izloženo je podsmijehu, ogovaranju, zadiranju u privatnost. Otprilike se s tim morao boriti i Adam kojemu je to posebno teško s obzirom na sve druge životne probleme. Film je to protiv predrasuda sredine protiv pojedinca koji ne živi na način koji ona smatra prihvatljivim”, dodaje redatelj Mario Šulina. 

Povodom stvaranja filma ponovno se okupila i poznata đakovačka grupa Nova.

“Čast nam je da je grupa Nova dobila priliku oživjeti teške emocije i životnu borbu glavnog lika filma, koja ujedno utjelovljuje misli i sjećanja svih nas koji smo proživjeli rat i nasilje. Pjesme grupe Nova uvijek su pogađale najdublje ljudske emocije, pa s ovom izvedbom ponovno nastavljamo davno započeto”, istaknula je Ivana Barišić, glavni vokal grupe.


Pročitajte više: Obiteljsko nasilje – i dalje su žrtve te koje se moraju opravdati


Nasilje nad djecom se događa u različitim okolnostima

“Prema podacima UNICEF-a u svijetu svakih pet minuta jedno dijete umre zbog nasilja počinjenog nad njim. Taj podatak je poražavajući, a o tematici nasilja nad djecom se općenito malo govori, a još manje toga poduzima. Svrha filma je buđenje svijesti kako se nasilje nad djecom događa u različitim oblicima, ne mora nužno biti fizičko kako bi ostavilo dugotrajne posljedice”, dodaje Šulina te objašnjava kako okrutnost rata možemo vidjeti kroz podatak da je na području Slavonskog Broda samo u 1992. godini čak 27 djece ubijeno na pragu svog doma, a 65 ih je ranjeno.

“Reakcije publike na pretpremjerama filma više su nego pozitivne. Film Adam je ugledao svjetlo dana bez financijske podrške ijedne institucije, dokaz je da se uz puno truda, rada, zalaganja te uz jasnu viziju može prenijeti snažna poruka te ostaviti pečat jednog teškog vremena iz naše bliske prošlosti”, zaključuje Šulina.

FOTO: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -