Ovako je sve počelo… Evo kako je nastao Djed Božićnjak

Jedan od najpoznatijih likova koje vežemo uz blagdane je Djed Božićnjak. Danas nam je poznat kao rumeni veseljak odjeven u crveno odijelo s kapicom, prepoznatljiv po bijeloj bradi koji djeci svijeta donosi darove. No, tko je humanitarac od kojeg je cijela priča krenula? 

Čovjek od kojeg je krenula legenda

Priča o Svetom Nikoli datira stotinama godina unatrag. Počinje s redovnikom Nikolom za kojeg se smatra da je rođen krajem 3. stoljeća u Patari, kod Myre u današnjoj Turskoj. Cijenilo ga se zbog pobožnosti, ali prije svega dobrote. Priča se kako je svoje naslijeđeno bogatstvo dijelio i trošio pomažući siromašnim i bolesnim seljacima. 

Upravo ta njegova dobrota s vremenom je zadobila pažnju zbog čega se proslavio kao zaštitnik djece i pomoraca. Sveti Nikola slavi se 6. prosinca, posebice na području Europe.


Pročitaj više: Stiže Božić. Izdvojili smo najbolje poklone za mališane


Sveti Nikola upoznaje Ameriku

Američka popularna kultura sa Svetim Nikolom susrela se krajem 18. stoljeća. Jedne američke novine počele su izvještavati o jednoj nizozemskoj obitelji. Vijest je bila upravo proslava Svetog Nikole kojeg su skraćeno zvali Sinter Klaas. Otuda zapravo kreće engleski naziv Santa Claus

Na prijelazu stoljeća dolazi do rasta popularnosti ovog sveca. Washington Irving je u jednoj od svojih knjiga Svetog Nikolu prozvao svecem zaštitnikom New York Cityja. Ubrzo je njegova ličnost prerasla u nešto novo. Američki šoping centri prvo su se fokusirali na lika kojeg imenovali Kris Kringle. On je tada još nosio odijelo u različitim bojama, najčešće plavo.

Krajem 19. stoljeća organizacija Vojska spasa (engl. Salvation Army) organizirala je akcije prikupljanja sredstava za nabavu hrane potrebitima. Činili su to na način da su nezaposlene muškarce odijevali u kostim Djeda Božićnjaka i slali na ulice po donacije. Praksa je još dan danas prisutna, a nerijetko likovi temeljeni na njoj pojavljuju u božićnim filmovima.

Kako je Djed Božićnjak postao brend

Danas kada zamislimo kako Djed Božićnjak izgleda, većina nas zamisli debeljuškastog i simpatičnog starca s bijelom bradom odjevenog u crveno odijelo. To je djelo Haddona Sundbluma. Početkom 1930-ih ilustrirao je ovog lika za Coca Colu. Neki se ne suzdržavaju reći da je Djed Božićnjak potpuno izum Coca Cole. Sigurno se može reći kako su uvelike pridonijeli promociji i brendiranju Djeda Božićnjaka. Sve iz jednostavnog razloga – kreacija simpatičnog lika uz kojeg se vežu emocije koje se tako prebacuju i na njihov brend. Tada se iskristalizirao moderni Djed Božićnjak koji predstavlja vrijednog i autentičnog lika koji donosi veselje i sreću.


Pročitaj više: Što pokloniti ovog Božića? Ovo su božićni darovi koje vam nude naše članice


Dok se ovaj lik u SAD-u zvao Kris Kringle, u Njemačkoj darove djeci donosi Weihnachtsmann. U Francuskoj je za poklone pod borom zaslužan Père Noël. Djeca na Havajima očekuju Kanakaloku, u Kini Sheng Dan Lao Rena, a mi u Hrvatskoj se veselimo Djedu Božićnjaku. Imena i legendi je mnogo, ali ideja je jedna – veseljak s bijelom bradom koji u noći s Badnjaka na Božić djeci donosi darove.

Autorica: Ivana Vukelić

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -