Ove žene nose titulu najboljih poduzetnica proteklih 8 godina. Pridružite im se

Jednoj je prvi ured bila soba u majčinoj kući, druga je umjesto Prava preuzela obiteljski ‘muški’ biznis, treća je osnovala tvrtku u 50-ima. Danas nose titule najboljih poduzetnica. U osam godina, ovu smo titulu dodijelili 28 poduzetnica. Ove godine, već deveti put, mreža poslovnih žena Women in Adria dodjeljuje Nagrade najboljim poduzetnicama u nekoliko kategorija. Prijaviti se možete ovdje, a više o natječaju saznajte ovdje. I dok prijave za ovogodišnju dodjelu traju, u nastavku pogledajte koje su inspirativne žene prethodnih godina ponijele sa sobom ovu titulu.

Najbolje poduzetnice 2022. godine

Ivana Bojčić

Vlasnica tvrtke BoLingo pobjedu je odnijela u kategoriji Mikro poduzetnice godine. Bavi se prevođenjem, a sve radi sama – od prijevoda preko upravljanja projektima i klijentima do organizacije radionica. Istaknula se kvalitetom usluge i među 15 je najboljih europskih tvrtki koja radi za Europski parlament. Uspješno posluje već devet godina.

Potekla je iz radničke obitelji, tako da je jako dobro znala kakve je poslove trebala prihvaćati u samim počecima. Prve tri godine posla bile su joj posebno turbulentne, nije si mogla isplaćivati plaću, a sada BoLingo izvozi intelektualne usluge i u inozemstvo.

Cijelu Ivaninu priču pročitajte na linku.

Petra Čikara Mikić

U kategoriji Nasljednica godine pobijedila je vlasnica obrta Čikara, Petra Čikara Mikić. Htjela je biti pravnica, no put ju je odveo u strojobravarske vode. Kad se njezin otac razbolio, preuzela je njegovu radnju, a svojim primjerom želi pokazati ženama kako su se sposobne baviti tradicionalno muškim poslovima.

Iako su žene slabo zastupljene u tehničkim poslovima, Petra se, rekla je, do sad nije susretala s predrasudama muškaraca o njenom poslovnom odabiru. Već su navikli da je ona oduvijek prisutna jer je ostanak u obiteljskom poslu koji traje od 1972. za nju bio prirodan.

Cijelu Petrinu priču pročitajte na linku.

Ivana Škrlec

Pobjedu je odnijela u kategoriji Perspektivna poduzetnica godine. Vlasnica je tvrtke Altera koja se bavi organizacijom događanja. Ivana voli izazove i rizike, a ponosi se individualnim tretmanom svakog klijenta čime jamči da dva eventa neće biti ista, ali će biti jednako impresivna.

S nastupanjem lockdowna i zabrane događanja, odmah drugi dan počeli su sa širenjem usluga na druge branše što danas tvrtku čini još jačom i diverzificiranijom.


Pročitajte više: Martina Naletilić: ‘Kad je došlo pravo vrijeme, pravosuđe sam zamijenila poduzetništvom’


Najbolje poduzetnice 2021. godine

Helena Budiša

Pobijedila je u kategoriji Inspirativna poduzetnica godine. Više od 20 godina uspješno posluje u Splitu. Vlasnica je četiriju tvrtki. UHY HB EKONOM, koja se bavi računovodstvenim i knjigovodstvenim uslugama i UHY SAVJETOVANJE, koja se bavi savjetovanjem u vezi EU fondova i konzaltingom.

Osim njih, suvlasnica i CEO je i tvrtki UHY POREZNI SAVJETNIK i Poduzetnički akcelerator Split. Ni njeni počeci nisu bili bajni. Početni kapital joj je bio dovoljan za kupnju tri stola i dva kompjutera, a prostor za ured joj je dala majka u prizemlju obiteljske kuće

Cijelu Heleninu priču pročitajte na linku.

Lorena Boljunčić

Nakon osam godina rada u poznatim telekomunikacijskim tvrtkama, otvorila je svoje poduzeće Idea Istra zbog kojeg je ponijela nagradu u kategoriji Mikro poduzetnice godine. Iako je pohađala matematičku gimnaziju i prirodni predmeti su joj dobro išli, Lorena je odlučila studirati povijest umjetnosti i komparativnu književnost u Zagrebu.

Idea Istra agencija je za razvoj novih kulturno-turističkih proizvoda koja uspješno radi na kreativnim načinima da bogatu povijest Istre poveže u profitabilnu atrakciju za turiste. Jedan od glavnih ciljeva njene tvrtke je ‘pridonijeti da kultura postane glavni razlog dolaska u Istru kao turističku destinaciju’.

Cijelu Loreninu priču pročitajte ovdje.


Pročitajte više: Lana Šiljeg: “Ne vjerujem u balans posla i života, već balans u nama’


Najbolje poduzetnice 2020. godine

Dorotea Effenberger

Te je godine ponijela nagradu za Inspirativnu poduzetnicu godine. Predsjednica je Uprave i vlasnica tvrtke Tahograf. U mlađim danima morala se nositi s predrasudama jer su ljudi navikli da su direktori uglavnom muškarci.

U poduzetništvo je ušla 90-ih te je uspjela mali obrt pretvoriti u regionalnu tvrtku sa 100-tinjak zaposlenih. Tvrtka radi na poboljšanju učinkovitosti kroz digitalizaciju voznih parkova, što direktno utječe na smanjenje troškova i povećanje efikasnosti flota, isporučuje originalne dijelove prve ugradnje i kvalitetnu uslugu u njihovom poslovno-servisnom centru.  

Cijelu Doroteinu priču pronađite ovdje.

Kristina Ukalović

Vlasnica tvrtke Kris derma i Ustanove za obrazovanje odraslih Adrianus odnijela je nagradu u kategoriji Mikro poduzetnica godine. Od 2015. godine nosi titulu prve menadžerice u zdravstvu na području Hrvatske. Jedina je regionalna licencirana edukatorica renomiranog njemačkog kozmetološkog brenda Reviderm, voditeljica je Reviderm Akademije, a od korone i konzultantica.

Posvetila se isključivo beauty industriji, iako je imala i nekoliko ‘izleta’ u druge industrije. Da se zaista i prepoznaje, potvrda je njezino sudjelovanje na 25. Svjetskom kongresu dermatologa održanom u Singapuru. Kristina je tamo bila gošća Asclepiona, njemačke tvrtke za lasersku tehnologiju.

Cijelu Kristininu priču pročitajte na linku.

Danira Glavinić

Perspektivnom poduzetnicom godine proglašena je Danira Glavinić, vlasnica tvrtke i obrta Dadda&Rocco koji je postao jedan od vodećih baby brandova u Hrvatskoj, a proširio se i na inozemna tržišta. Proizvodi i oprema za bebe postali su njezin posao bez prethodnog iskustva u poduzetništvu. U posao je ušla kao suvlasnica obrta s majkom kad je otac otišao u mirovinu i tako je, kako kaže, „bačena u vatru“.

Danira je ponosna mama poduzetnica, a tada je rekla da se zadnji dan pred porod popela na stol kako bi fotografirala proizvode za web shop. Njezino dijete je prvi dan na poslu imalo s 20 dana.

Cijelu Danirinu priču pročitajte ovdje.


Pročitajte više: Ivana Balić: „Posao ne može biti hobi, mora biti profitabilan”


Najbolje poduzetnice 2019. godine

Ksenija Vrbanić

Nagradu Inspirativna poduzetnica godine dobila je Ksenija Vrbanić, dizajnerica i vlasnica brenda Xenia Design. Brend je pokrenula daleke socijalističke 1986. godine s namjerom da postane internacionalan te u tome i uspjela.

Njena je priča, tvrdi, pomalo drugačija jer nema nijednog dana radnog staža negdje drugdje. Oduvijek je znala da će biti dizajnerica. Započela je s nekoliko zaposlenika, a sada izvoze na pet kontinenata, u više od 20 zemalja.

Cijelu Ksenijinu priču pronađite ovdje.

Blaženka Mičević

Perspektivna poduzetnica godine je Blaženka Mičević iz tvrtke Agrodet d.o.o. koja je tada u samo tri godine razvila biznis sa sedam zaposlenih. “Biti poduzetnik u Hrvatskoj je teško. Biti poduzetnica je još teže, a biti poduzetnica u muškoj struci je pravi izazov”, ispričala je tada Blaženka.

U području kojim se bavi, upravljanje zemljištima, vidjela je puno problema i neriješenih pitanja. Niz godina je gledala kako se ti problemi ne rješavaju i kako nema objedinjene usluge koja će strankama ponuditi odgovore na sva pitanja. Shvatila je da takvu uslugu može ponuditi i to je bio glavni pokretač njezinog biznisa.

Blaženkinu priču pročitajte na linku.

Ariana Vela

Pokrenula je prvi hrvatski portal o EU fondovima, napisala prvu knjigu o pripremi i provedbi EU projekata, pokrenula prvo hrvatsko i regionalno učilište o fondovima EU, projektnom managementu i javnoj nabavi, provela projekata u vrijednosti 2 milijarde eura. Zbog svega toga Ariana Vela iz tvrtke Avelant d.o.o. dobila je nagradu za Mikro poduzetnicu godinu.

Krenula je iz dnevne sobe i jednim računalom od 2 tisuće kune. Višegodišnji rad s fondovima EU, ali i tijekom razdoblja kada oni nisu postojali u ovakvom obliku, navelo ju je na zaključak da se radi o sredstvima koja su tražena i da bi to mogla početi raditi u okviru vlastite organizacije.

Cijelu Arianinu priču pročitajte ovdje.

Kata Barišić

Nagradu u kategoriji Startup potencijal dobila je Kata Barišić iz Dare2dream d.o.o. suosnivačica prvog hrvatskog webshopa “Pokloni me” za prodaju iskustvenih poklona. “Kad sam dobila otkaz mislila sam da je to najgori dan u mom životu, ali pokazao se najboljim”, rekla je Kata.

Smatra da se za poslovni uspjeh važno okružiti se kvalitetnim ljudima s istom vizijom jer se samo zajedničkim trudom i radom može napredovati i dići poduzetništvo i društvo na viši nivo. Istaknula je da će u početku stvaranja poslovanja, svaki poduzetnik biti i direktor i čistačica.

Cijelu Katinu priču pročitajte na linku.


Pročitajte više: Svjetlana Ranek Franjul: 16 godina plovila sam svijetom, Hrvatskoj nedostaje ‘extra touch’


Najbolje poduzetnice 2018. godine

Ana Lisak

Ponijela je nagradu za Inspirativnu poduzetnicu godine. U proteklih 25 godina izgradila je Catering lisak od jednog do 60 zaposlenika koji je vodeća tvrtka u branši. Kada je započela s radom, postojalo je samo nekoliko catering tvrtki koje su bile tek nagovještaj rastućeg biznisa.

Ona se kroz putovanja u inozemstvo već susrela s ovim područjem i uvidjela je postojeći potencijal. Kao najvažnije resurse izdvaja ljude, odnosno zaposlenike, s kojima od samih poslovnih početaka pokušava uspostaviti dobre i zdrave odnose.

Cijelu Aninu priču pronađite ovdje.

Petra Mesarić

Perspektivnom poduzetnicom godine proglašena je jer je 2015. osnovala tvrtku SmartWay d.o.o, pripojila očev obrt i proširila poslovanje u područje gospodarenja energijom. Bavi se ostvarivanjem novih rješenja u kino industriji, upravljanjem energijom i razvojem pametnih kuća.

Tehnologija je oduvijek bila njezin interes. Njezina tvrtka posluje diljem Europe, a ni korona ih nije zaustavila. Otkad je postala majka pronašla je svoju misiju, a to je da pomogne i doprinese razvoju naprednog energetski osviještenog društva.

Petrinu priču pročitajte na linku.

Maja Bujas

Osnivačica startupa Me.mum odnijela je pobjedu u kategoriji Startup potencijal. Startup je proizveo naprednu aplikaciju i uređaj za utvrđivanje plodnih dana. Njezin proizvod za svoje se mjesto bori na zahtjevnom tržištu pametnih uređaja.

Njegova svrha je omogućiti ženama da preciznije odrede ovulaciju i postignu ultimativni cilj, a to je trudnoća. Na ideju je došla tijekom razdoblja praćenja vlastite ovulacije kad je koristila različite metode.

Majinu priču pronađite ovdje.

Diana Kobas Dešković

Kako bi roditelji imali kvalitetnu integraciju privatnog i poslovnog života, osmislila je projekt Mamforce. Ona je dobitnica nagrade za Mikro poduzetnicu godine. Svojim projektom izašla je izvan granica Hrvatske.

Projekt je izrastao iz poteškoća koje je sama doživjela kao žena poduzetnica. Na vlastitoj je koži, rekla je, osjetila većinu poteškoća koje prate žensko poduzetništvo: nemogućnost sklapanja novih poslova zbog nepovjerenja potencijalnih klijenata u trudnički trbuh, gubitak klijenta zbog trudnoće, rad od kuće s novorođenčetom od trenutka dolaska iz bolnice i slično.


Pročitajte više: EY poduzetnica godine Doris Hsu: „Željela sam doći do vrha”


Najbolje poduzetnice 2017. godine

Anamarija Cicarelli

Osnivačica tvrtke Interligo koja se u četiri godine etablirala kao vodeća tvrtka za razvoj i savjetovanje malih poduzetnika i vlasnike obiteljskog smještaja u turizmu dobila je nagradu Mikro poduzetnice godine. Od djetinjstva je bila uključena u obiteljski posao iznajmljivanja apartmana u rodnoj Dalmaciji, a kada je nakon diplome i rada za druge osjetila da je vrijeme za plovidbu poduzetničkim vodama, osnovala je vlastitu agenciju.

Počeci nisu bili laki, prva tvrtka joj je propala nakon mjesec dana. Kako sama kaže, to je bilo vatreno krštenje i odličan uvod u sve što ih je kasnije čekalo. Nakon prvotnog iskustva više nije bilo situacije koja se činila nerješivom.

Cijelu Anamarijinu priču pronađite ovdje.

Josipa Maslać – Petričević

Inspirativnom poduzetnicom godine proglašena je osnivačica obrta Naftalina koji posluje već više od 40 godina u tekstilnoj industriji. Jedan je od vodećih dobavljača korporativnog i industrijskog sektora u Hrvatskoj i šire.

Iz nje koje zrači vjera i pozitivna energija, a nikad nije požalila što je rodila dvoje djece, bila samohrana majka i ratne 1993. krenula ispočetka kad je propao posao s jeansom. Majka joj je tad doživjela moždani udar, a i brak joj je propao. I kako se činilo „svijet se srušio“, ali je tada, smatra Josipa, žena najhrabrija. 

Josipinu priču pročitajte na linku.

Ana Fresl

Ponijela je titulu za Perspektivnu poduzetnicu godine. Osnivačica je tvrtke Projekt jednako razvoj koja je u osam godina postala jedna od vodećih u Hrvatskoj u području savjetovanja, razvoja i provedbe projekata financiranih od strane EU te u području javne nabave.

Iza sebe imaju više od 1600 klijenata koje su podržavali da povuku više od milijardu i pol kuna vrijednosti projekata iz fondova. Većina njihovih prihoda dolazi upravo iz fondova zbog toga što su usluge konzalting tvrtki često uključene u kreiranje projekta.

Aninu priču pronađite na linku.

Tihana Šmitran

Dobitnica nagrade Startup poduzetnica godine osnivačica je kreativne agencije Amulet studio koja je jedna od rijetkih na tržištu s vlastitom produkcijom, a kroz animacijski studio u Estoniji razvija projekte za globalno tržište.

Prije otvaranja vlastite tvrtke dugi je niz godina radila u marketinškoj agenciji za domaće i strane klijente. No, kako joj je produkcija bila želja od mlađih dana, a život ju je odveo u potpuno drugom smjeru, otvorila je svoju tvrtku sa samo 29 godina.

Cijelu Tihaninu priču pronađite ovdje.

Danijela Balikić

U tri godine izgradila je tvrtku Orange & Green koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom dodataka prehrani te razvojem aplikacije za njihovu personalizaciju uz visoku društvenu odgovornost te zaradila pobjedu u kategoriji Startup potencijal godine.

Imala je neobičan životni put. Iako je godine svoje karijere provela u radu na projektima vezanima uz mlade, odlučila se prekvalificirati, upustiti u područje farmacije i nutricionizma te u 50-ima pobijediti ageizam i osnovati tvrtku.

Cijelu Danijelinu priču pročitajte ovdje.


Pročitajte više: Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”


Najbolje poduzetnice 2016. godine

Ranka Grgić Posavec

Vlasnica tvrtke Lumaris studio d.o.o. dobila je nagradu Mikro poduzetnica godine. Tvrtka se bavi prodajom proizvoda hrvatskih produkt dizajnera u svojoj trgovini “Take me home” smještenoj u samom centru Zagreba. Ranka je oduvijek bila poduzetničkog duha i imala potrebu raditi samostalno kako bi mogla razvijati nove ideje. U ranim dvadesetima je osnovala i prvu agenciju za čuvanje kućnih ljubimaca u Hrvatskoj.

Ideja za Lumaris je nastala kao potreba da se na jednom mjestu okupe kvalitetni proizvodi hrvatskih dizajnera i kreativaca. To će zagrebačkim gostima omogućiti da kao uspomenu na svoje putovanje kući ponesu ručno izrađene i lokalno proizvedene uporabne predmete poput modnih dodataka, igračaka i proizvoda za kućanstvo.

Cijelu Rankinu priču pročitajte ovdje.

Lidija Karaga i Anita Cvetić Oreščanin

Zajedno su dobile nagradu za Inspirativnu poduzetnicu godine jer su suosnivačice tvrtke Poslovna inteligencija d.o.o., koja se bavi implementacijom analitičkih sustava i ICT strateškim konzaltingom i jedna je od vodećih tvrtki na ovom području u jugoistočnoj Europi.

Tvrtka je tada gotovo 70 posto prihoda ostvarivala iz inozemstva, a zanimljivo je da su čak 54 posto ukupno zaposlenog kadra činile žene.

Lidijinu i Anitinu priču pronađite ovdje.

Mirjana Brlečić

Perspektivna poduzetnica te godine bila je Mirjana Brlečić, direktorica i vlasnica tvrtke Priroda liječi d.o.o, proizvođača jednog od vodećih brandova domaće kozmetike Nikel. Ova magistrica farmacije dobitnica je već brojnih nagrada koje potvrđuju kvalitetu njezinog kozmetičkog brenda.

Kada je pokretala brend, vodila se idejom o isključivo prirodnoj kozmetici. Tržište kozmetike vrvi ponudom, no za dobar i kvalitetan proizvod, smatra, uvijek ima mjesta. Nikel se probio na tržište prije gotovo 20 godina. Tada nije bilo web shopova, društvenih mreža i mnogih drugih prodajnih kanala kojima se danas proizvođači služe.

Cijelu Mirjaninu priču pročitajte na linku.

Anita Bušić

U kategoriji Startup poduzetnice s velikim potencijalom za daljnji razvoj posla pobijedila je vlasnica i direktorica tvrtke Live good. Razvila je inovativnu i višestruko nagrađivanu aplikaciju Bodyrecog. Između ostalog, ova je aplikacija bila proglašena jednom od pedeset najinovativnijih svjetskih aplikacija u području zdravlja i sporta.

Anitina aplikacija Bodyrecog radi na način da putem kamere mobilnog telefona ili tableta skenira ljudsko tijelo te na temelju dobivenih podataka o korisniku dobiva procjenu zdravstvenog rizika za srčano-žilna oboljenja, dijabetesa i raka.

Cijelu Anitinu priču pronađite ovdje.


Pročitajte više: Mara Doljak iz Aromare: „Cilj mi je vratiti prirodu u našu svakodnevicu”


Najbolje poduzetnice 2015. godine

Katica Hauptfeld

Inspirativnom poduzetnicom godine proglašena je Katica Hauptfeld. Njezina tvrtka Katarina-line iz Opatije te je godine bila vodeća agencija za krstarenja Jadranom s 35 djelatnika te flotom od preko 50 brodova.

Na svome putu prema uspjehu uvijek je bila vjerna sebi i svojim uvjerenjima, a njezin odnos prema djelatnicima može biti primjer svakom poduzetniku. Cijelo svoje djetinjstvo provela je u Africi, a nakon što je Hrvatska postala neovisna zemlja, gđa. Katica sama je otvorila svoju tvrtku i to u hotelskoj sobi s posuđenim novcima.

Više o Katici pročitajte na linku.

Elizabeta Planinić

Nagradu u kategoriji Mikro poduzetnice godine nagradu je dobila zbog tvrtke Greca Centar te obrt Čuvar sjećanja. Njezina poduzetnička priča krenula je kada se tvrtka u kojoj je do tada radila zatvorila i ona ostala bez posla.

Ideju za obrt dobila je jer ju je mučila nostalgija da posjeti majčin grob u rodnoj Makedoniji. Iako su se prijatelji na njenu ideju čudili, ona se hrabro upustila u poduzetničke vode.

Cijelu Elizabetinu priču pročitajte ovdje.

Autor: Ivana Paušić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -